Witte Huis 2016

 EYECATCHERS-BLIKVANGERS  Blikvangers zijn het. De presidentskandidaten die zich wagen op het glibberige pad naar het 2016 Witte Huis moeten voortdurend de aandacht trekken van allerlei bevolkingsgroepen in dit diverse land. Vele duizenden mijlen moeten ze afleggen. In de lucht en op de grond. Duizenden publieke optredens in de kleinste boerengehuchten, soms zelfs letterlijk tussen de korenvelden maar natuurlijk ook in de grote steden. Van ‘sea to shining sea’. En de hele wereld kijkt ernaar. Ik volg het op de voet:

Blikvanger 56 Twee nieuwe boeken

AUGUSTUS. U hoort op deze plek ‘even’ niets van mij maar dat komt omdat ik de komende tijd twee boeken moet afronden: De Spiegel van Amerika en dat gaat over de boze burgers en Trump, Hillary, Sanders en Obama. En de Engelstalige versie van onze New York reisboeken zoals het Nederlandstalige New York Specials dat we deze in New York aanbieden in de Netherlands Club in Manhattan. Zie voor info svp www.netherlandsclub.com

Wat De Spiegel van Amerika betreft: zo interessant om al reizend door Amerika te ontdekken hoe het land veranderd is, hoe het blauwe en rode Amerika nog meer tegenover elkaar staan. Trump en Sanders zijn in 2016 de woede geleiders van Amerika. Ook Nederland is in de ban van het gevecht, want dat is het, om het hoogste politieke ambt op aarde. Deze week heeft Trump zijn staf opgeschud en onder meer Steve Bannon van Breitbart als campagne CEO binnen gehaald. Dat belooft een gevecht tot aan en misschien zelfs wel over de finish lijn. Bannon zich achter de openbaarmaking van diverse Clinton-schandalen. Hij staat garant voor politiek vuurwerk. Het is een dubbele strategie die nu is ingezet. Trump moet aardiger overkomen als het gaat om zijn relatie met vrouwen, zwarte Amerikanen, moslims etc. Hij spreekt niet meer over de Wall met Mexico. Hij heeft zelfs zijn excuses aangeboden als het gaat om mensen die zich persoonlijk gekwetst voelen. Ook sluit hij een bezoek aan de de door hem bekritiseerde moslim familie Khan niet uit wiens zoon is gesneuveld in Irak. Maar Hillary wordt de komende tijd in zelfs nog toenemende mate de politieke schietschijf. Trump staat achter in zowat alle belangrijke staten, vooral in Pennsylvania. Deze zomer was de Hillary zomer maar het gaat uiteindelijk om de herfst. Het is echt nog te vroeg om conclusies te trekken over de uitslag. Na Labour Day volgende week gaat het spel pas echt op de wagen! Ik wil u ook graag even wijzen over de mini-cursus Amerikaanse verkiezingen/presidentschap in Nieuwspoort (nieuwspoort.nl) in oktober en het grote event op ‘8 november de verkiezingsavond’ in Nieuwspoort. In samenwerking met het Haagsch College.

Blikvanger 55 Hillary en de ‘FBI spanning’

3 juli. Hillary is afgelopen zaterdag bijna drie en een half uur verhoord op het hoofdkantoor van de FBI over haar privé-emailgebruik in de tijd dat ze minister van Buitenlandse Zaken was. In die tijd waren haar mails niet geclassificeerd als bijvoorbeeld top secret. Nu blijkt dat een aantal van die mails dat wel waren. Republikeinen schreeuwen moord en brand maar het lijkt niet op criminele intenties of iets dergelijks van haar kant. Maar duidelijk is al wel dat Hillary de ‘opslagregels’ van haar eigen ministerie destijds heeft overtreden. Het verhoor van de FBI duidt er op dat het onderzoek een afronding nadert. Als er niets strafbaars wordt gevonden ebt veel politieke spanning weg, al zullen de Republikeinen zeker in de huidige verkiezingstijd blijven roepen dat Hillary staatszaken vanwege persoonlijke belangen heeft achter gehouden. Een cover-up van de aanslag op de Amerikaanse ambassadeur en diens medewerkers in de zin van dat Hillary als minister de gevaren ernstig onderschatte destijds, zal ook Trump haar voortdurend blijven voorhouden. Niets wijst concreets op iets dergelijks maar haar tegenstanders zullen blijven roepen dat waar rook is vuur is. Ook het wonderlijke vliegtuig bezoekje van Bill Clinton aan minister Lynch van Justitie maandag die op het vliegveld van Phoenix in een ander toestel zat voedt de onraadgevoelens bij haar opponenten. Op uitdrukkelijk verzoek van Bill! Lynch heeft nu al gezegd dat zij de resultaten, aanbevelingen etc. van het FBI- en ministerie van Justititie onderzoek zal overnemen en kan dus niet meer zelf intervenieren ten gunste van Hillary. FBI-baas Comey zal in verband met politieke beïnvloeding ruim voor de Democratische en Republikeinse conventies deze zomer met de uitslag willen komen.  Comey staat bekend als Republikein maar heeft een onafhankelijk imago. Iedere beschuldiging zal Hillary’s campagne ernstig ondermijnen. Niets wijst daar nu op maar met een diepgravend onderzoek weet je het maar nooit. Trump schreeuwt inmiddels moord en brand. Hij heeft al gezegd dat er bij ‘vrijspraak’ een Onafhankelijk Onderzoeker’ moet komen. Hij vindt het absurd dat Clinton en half uur met Lynch over hun wederzijdse kleinkinderen heeft gepraat. “Ik doe een minuutje en dan gaat het vervolgens natuurlijk ergens anders over…”

Blikvanger 54 Hillary heeft de wind in de zeilen maar…

20 juni. Het zijn goede weken voor de Clintons. De stemmenstrijd tegen Bernie Sanders is gestreden. Veel wordt er al gesproken over de Blauwe Muur van stevige Democratische staten die welhaast onneembaar is voor Trump die in z’n eigen partij vanwege weer allerlei extreme uitspraken flink onder vuur ligt. Over het Orlando drama heeft Trump onder meer gezegd dat Obama een grotere hekel aan hem heeft dan aan de schutter die 49 mensen vermoordde. Ook wil Trump meer aan ‘profiling’ van moslims doen ‘to keep our country safe’. En ook voorlopig geen nieuwe moslim immigranten meer. Trump heeft de onpartijdigheid van een Mexicaans-Amerikaanse rechter in twijfel getrokken in een rechtszaak over de Trump Universiteit die van allerlei malversaties wordt beschuldigd. De Republikeinse leider Paul Ryan heeft al gezegd dat iedere Republikein z’n eigen geweten maar moet volgen. Hij kan deze standpunten niet met z’n geweten verenigen. Maar Trump dendert door. Inderdaad, heeft Hillary een flinke hoeveelheid staten in de knip zitten, zeker ook als Obama haar intensief gaat ondersteunen de komende maanden. Het is eigenlijk zijn Blauwe Muur uit 2008 en 2012. Van Californie tot en met New York! Maar de ervaring leert dat op het lange pad naar het Witte Huis allerlei bananenschillen liggen. Je kunt zo maar uitglijden. De e-mail affaire van Hillary lijkt niet echt iets schokkends op te leveren maar vooralsnog moet de FBI dat bevestigen. Binnenkort horen we van die bevindingen. Ondertussen gokt Trump op staten als Pennsylvania die conservatiever worden. Industrieel Ohio is ook niet eenvoudig voor Hillary. Van groot belang wordt swing state Florida. Daar staat Hillary maar 1 a 2 procent in de peilingen voor. In z’n algemeenheid kun je zeggen dat in veel staten het zeker een paar procent kan schelen als Sanders de jongere kiezers voor Hillary mobiliseert. Zo ver is het nog niet. Hij wil veel politieke invloed op de koers van de Democratische partij, te beginnen met veel invloed op de conventie in Philadelphia. Feit is wel dat Hillary meer groeipotentieel heeft dan Trump waar 70 procent van de Amerikanen negatief over oordeelt. Hillary scoort 55 %, ook niet goed. Trump is onvoorspelbaar en de grote vraag is hoe de Clinton campagne de komende maanden daarop reageert, met name natuurlijk in de de drie debatten. Hillary is een uitstekend debater maar Trump heeft in de debatten veel Republikeinse tegenstanders knock-out geslagen. Super interessant in ieder geval!

Blikvanger 53 Extra munitie voor Trump: E-mail rapport Inspecteur-Generaal

26 mei. Juist in de weken dat de Hillary campagne wil afrekenen met Bernie Sanders en alle pijlen wil richten op Donald Trump krijgen die twee tegenstanders gratis munitie aangereikt van de Inspecteur-Generaal. Gisteren publiceerde hij een zeer negatief rapport over hoe Clinton met de 60.000 persoonlijke en State Departement e-mails is omgegaan. Ten diepste wordt Hillary verweten de regels overtreden te hebben en ook het onderzoek tegen gewerkt te hebben. Haar computerbestanden werden zelfs na hacking niet gedeeld met het departement en zo kregen cyber criminelen de ruimte. Ook weigerde Hillary een gesprek met de Inspecteur-Generaal. Nog gevaarlijker kan het worden als de FBI zeer binnenkort met conclusies komt. Zelfs al komen uit dat laatste onderzoek geen echt strafbare feiten, dan is het politieke leed al geschied. Inmiddels heeft 64 % van de Amerikanen (NYT peiling) geen vertrouwen in haar. Dat is nu evenveel als Trump en dat voor de vrouw die met een hoge populariteit score als minister van Buitenlandse Zaken afscheid nam. Koren op de molen natuurlijk van de Donald die nog harder roept dat Hillary ‘totally crooked is’.

Blikvanger 52 Metamorfose Trump, cruciale dagen voor Sanders

Na de grote overwinningen van Trump en Clinton in New York lijkt het primary landschap meer aangeharkt. Trump staat er goed voor. De grote vraag blijft wel of hij net wel of net niet de 1237 grens overschrijdt. In het laatste geval kan de nominatie hem nauwelijks meer ontgaan. Trump zet uiteraard alles op alles en probeert nu wat meer presidentieel over te komen. Een slimme zet is het aantrekken van meester mannetjesmaker Paul Manafort, eerder ingehuurd door Marcos in de Filipijnen, de Oekraïense leider Yanukovic en diverse Afrikaanse presidenten. We zien nu al dat Trump zich wat gematigder opstelt en vriendjes wil worden met het Republikeinse partijbestuur. “Kijk”, zegt Manafort, “slechte karakter eigenschappen zoals die van Hillary Clinton kun je niet veranderen maar Trumps gedrag is campagne gedrag. Dat kun je bijstellen. Eigenlijk vrij gemakkelijk”. We zullen zien. Dinsdag wordt belangrijk maar zeker ook een week later in Indiana. Als Trump daar wint…

Hillary staat intussen in alle vijf staten van dinsdag voor. 9 % procent in Connecticut en in de andere staten zoals Pennsylvania en Maryland in de ‘double digits’. Zij heeft al tegen de Sanders supporters gezegd dat ‘er veel meer is dat ons verbindt dan verdeelt.’ Opvallend dat Sanders weliswaar aangeeft door te gaan maar zijn campagne strategie wellicht zal overwegen na dinsdag.

Blikvanger 51 Na Wisconsin is de slag om New York begonnen

9 april. Trump de frontrunner, Hillary de frontrunner? Wacht even. Beiden leden grote nederlagen afgelopen week in Wisconsin. Bernie Sanders won zelfs vrijwel iedere voorverkiezing de afgelopen weken. Hillary’s reuze voorsprong wordt kleiner en kleiner. En Trump is na zijn ‘vrouwen zijn strafbaar bij abortus’ uitspraak nu toch beslist kwetsbaar geworden. Daar komt bij dat hij beseft dat hij met een steeds waarschijnlijker ‘contested convention’ aan de horizon meer top-adviseurs moet hebben die ook verstand hebben van het lobbyen van ongebonden gedelegeerden. Ik was vorige week in de VS en je hoort uit allerlei bronnen dat de sfeer in het team van Trump snel verslechtert. Zijn campagne team dreigt in allerlei facties uiteen te vallen. De ‘oude’ populisten, de iets meer gematigden, trouwe loyalisten, nieuwe baantjesjagers en ga zo maar door. Trump staat nog wel op grote voorsprong in de belangrijke New York primary van 19 april. De aanval van ‘lyin’ Ted op de progressieve New Yorkse waarden breekt hem op. De verdedigingslijn van Trump is: hoe durf je onze stad die na 11 september 2001 zo heldhaftig opereerde zo te beledigen. Dat is slim maar Cruz kan op het uitgestrekte platteland van de staat New York nog wel de conservatieve kaart spelen en daar wat gedelegeerden winnen. Het platteland tegen de City. Dit weekend was Cruz bij de orthodoxe Joden in Brooklyn waar hij zijn onvoorwaardelijke steun aan Israel etaleerde. Kan hem ook nog wat zieltjes opleveren. Maar wat te denken van de felle strijd tussen de ex-senator van New York met haar hoofdkantoor in Brooklyn en de man die in Brooklyn is geboren. Het gaat hard tegen hard. Keihard New Yorks zelfs. Op de kleinste dingen wordt gelet. Bernie liet zich ontvallen dat hij weet hoe het met de muntjes werkt in de metro. Hillary was er als de kippen bij om te melden dat die al lang zijn vervangen dor metrocards. Die Bernie was dus al lang niet meer in NY geweest, was de overduidelijke boodschap. Belangrijker is dat beiden elkaar beschuldigen dat hun tegenstander niet geschikt is voor het presidentschap. De tactiek van Hillary is steeds geweest: Bernie hard aanvallen maar niet te hard. In de eindstrijd tegen Cruz of toch nog Trump heeft zij Bernie’s jonge progressieve achterban heel hard nodig. Maar nu wacht ons een heuse politieke veldslag in thuisstaat New York. Bernie spreekt nog meer in zijn Kings Highway Brooklyn accent en heeft gisteren z’n oude Joodse buurt weer eens opgezocht. In een park in Noord Brooklyn vielen zijn bekende standpunten zoals gezondheidszorg verzekering voor iedereen, 15 dollar minimum uurloon en afschaffing van de Super Pacs op vruchtbare bodem. Hillary staat nog 18 procent voor. Daar kan de komende dagen steeds wat van worden afgeknabbeld. Het spel is op de wagen. Interessant het debat op 14 april volgende week.

Blikvanger 50 Republikeinse partij is nu politieke Titanic

16 maart. Wat een nacht. Hillary Clinton boekt een grote overwinning en heeft nu echt de ‘fighting spirit’ te pakken. Zij schreeuwt haar toespraken uit en is ook onder invloed van de Sanders campagne progressiever geworden. Tegen het TPP vrijhandelsakkoord en voor verhoging van het minimumloon bijvoorbeeld. Sanders wint genoeg, en heeft veel, heel veel geld van kleine donoren, om in ieder geval tot en met juni in de race te blijven en dan met ere verliezen van Clinton. Maar de Republikeinse partij is in totale chaos verzeild geraakt. Het is een politieke Titanic, je hoort het hout steeds harder kraken en Trump is de ijsberg. Het was weer een grote overwinning van Trump. Kijk naar Florida waar Rubio alleen Miami kon winnen. Exit voormalige Teaparty lieveling Rubio. Maar wat nu? Kasich won z’n thuisstaat Ohio en Cruz heeft nu als tweede 405 delegates. Trump 640. Kan toch moeilijk worden voor Trump om de drempel van de nominatie, 1237, te nemen. Dat betekent een contested convention. De conclusie van de eerste stemronde in Cleveland is duidelijk. Geen winnaar en dan een tweede ‘vrije’ stemronde. Dan kan alles gebeuren. Maar ja, als Trump in Cleveland arriveert en hij heeft zoveel belangrijke en grote overwinningen geboekt, hoe democratisch is het dan om hem de nominatie te ontnemen? Grote vraag is ook of Kasich vanaf nu in de meer gematigde staten echt gaat winnen en of Cruz in die staten ook nog voldoende bijeen sprokkelt. Het gaat uiteindelijk natuurlijk ook om geloofwaardigheid in de politiek. Kiezers willen een transparant, democratische procedure. Niet meer de achterkamertjes politiek zoals vroeger met de ‘smoke filled rooms’ waar de partijbazen de dienst uitmaakten. Kortom, Trump heeft de Republikeinse partij gegijzeld met zijn resultaten. Op z’n minst zal er chaos zijn. Gunstig voor de Democraten. Ondanks alle retoriek zullen de Democratische rijen eerder gesloten zijn. In ieder geval al deze zomer. Dat kun je van de Republikeinen niet zeggen.

Blikvanger 49 Bush eruit, Trump loopt uit

22 februari. Ben een tijdje in de VS geweest. Over de primary in New Hampshire kunt u lezen op www.2016whitehousewatchers.com Morgen de Nevada caucus voor de Republikeinen. Ik denk dat Trump een grote overwinning boekt. Nog groter dan in South Carolina van afgelopen week.

Blikvanger 48 Leve de directe Amerikaanse democratie (mijn artikel in de NRC van gisteravond)

21 januari. Leve de directe Amerikaanse democratie
In de hele wereld wil de mondige burger direct in gesprek treden met politici. In Amerika gebeurt dat, signaleert Willem Post.
Willem Post 20 januari 2016
Willem Post is Amerikadeskundige van Instituut Clingendael. Hij bezoekt op 9 februari de voorverkiezingen in New Hampshire.
De Amerikaanse presidentiële verkiezingscampagnes ontaarden ook dit jaar weer in een waar spektakel. De populistische stokebrand Donald Trump trekt als politieke marketingman volle stadions met schreeuwerige soundbites die nauwelijks worden toegelicht. Het zijn hapklare brokken bestemd voor het toegestroomde ‘leger der ontevredenen’ maar zeker ook voor de alom aanwezige traditionele en sociale media.

Hoe meer extreme uitspraken, hoe meer vrije publiciteit. Dat is een vast gegeven in ons soort maatschappijen waar entertainment in alle vormen dominant is geworden. Onze grote historicus Johan Huizinga typeerde in 1918 het wonderlijke fenomeen van de Amerikaanse verkiezingscampagnes al als ‘georganiseerde emotie’. De ‘naïeve sentimentaliteit’ van de Amerikanen deed hem denken aan de ‘primitieve middeleeuwse volksgeest’.

Politiek als info- en zelfs entertainment is een trend die almaar verder doorzet. In plaats van het in staatsstukken vastgelegde principe van ‘gelijke mogelijkheden voor iedereen’ regeert steeds meer het grote geld.

Teneinde de eigen eenvoudige boodschap te verkopen aan de burger worden uiteindelijk voor miljarden dollars aan uiteraard korte tv-spots uitgezonden.

In de klasseloze Amerikaanse maatschappij hebben zich nooit op grote schaal Europese ideologieën als het socialisme ontwikkeld. Onder grote groepen burgers is vanaf het begin van de Amerikaanse Republiek een brede ideologische consensus ontstaan over het democratisch-kapitalistisch karakter van de maatschappij. Uitvoerige en vooral ideologisch bepaalde partijprogramma’s zoals bij ons in Europa heeft Amerika nooit gekend.

De personality van een kandidaat staat centraal. Hij maakt dankbaar gebruik van de 24 uur doordenderende massamedia die om de haverklap breaking news verkondigen. De vaak tot in detail vooraf geregisseerde mediaoptredens staan steeds meer een fundamentele, inhoudelijke discussie over maatschappelijke vraagstukken in de weg. Oppervlakkigheid en instant-info overheersen.

Town hall meetings zijn een lust voor iedere ware democraat
Wat een zegen is het dan dat de Verenigde Staten nog steeds wel een langdurige fase van voorverkiezingen kennen, al zijn de meeste van die voorverkiezingen in 2016 geconcentreerd in de maanden februari en maart. Met name in de eerste staten die aan de beurt zijn, Iowa en New Hampshire, wordt verwacht dat een kandidaat op campagnepad tot in de huiskamer langdurig discussieert met buurtbewoners. Natuurlijk wordt ook in deze staten een politiek reclamebombardement georganiseerd. Maar dat laat onverlet dat al maandenlang kandidaten een ‘tocht in nederigheid’ moeten ondernemen naar de kleinste dorpjes. Kandidaten vieren in die eerste staten vakanties of huren langdurig een appartement om maar één met de plaatselijke bevolking te kunnen zijn.

In New Hampshire zijn nu al meer dan duizend campagne-events georganiseerd. De vele zogenaamde town hall meetings in scholen en restaurants zijn een lust voor iedere ware democraat. Iedereen, zelfs de Europese bezoeker, kan daar gedurende gemiddeld maar liefst anderhalf uur echt inhoudelijke vragen stellen over de meest uiteenlopende onderwerpen. De kandidaat wordt onder een maatschappelijk vergrootglas gelegd en moet zijn zaakjes kennen. In wezen is hij een electorale schietschijf.

Mijn ervaring is dat de burgers van deze staten hun burgerplicht zeer serieus nemen. Dat betekent ook dat de wat meer onbekende kandidaten kunnen ‘scoren’. Denk maar aan Jimmy Carter en Bill Clinton die vanuit New Hampshire de wind in de zeilen kregen. Een landelijk onbekende kandidaat die het daar goed doet, kan zo 10 tot 15 procent in de landelijke peilingen omhoog schieten.

Het is waar dat Iowa en New Hampshire slechts het noordoosten en middenwesten vertegenwoordigen. Maar daarna trekt de verkiezingskaravaan naar het zuiden en westen van de Verenigde Staten. South Carolina en Nevada zijn dan aan de beurt en zo zijn met de vier eerste voorverkiezingen de vier windsteken keurig vertegenwoordigd.

Altijd maar weer zijn de VS een land van contrasten. Zo is er concentratie van macht in Washington, maar in de staten blijft gelukkig de eigen organisatie van de campagnes nog grotendeels gehandhaafd.

Het land is uiteindelijk, en in den beginne, van onderaf opgebouwd. Ik hoop dat de politieke folklore van het van deur tot deur gaan in met name New Hampshire en Iowa nooit zal verdwijnen. In de hele westerse wereld wil de mondige burger direct in gesprek treden met politici. De lokale, directe democratie is een onmisbaar bestanddeel van de Amerikaanse democratie – en uiteindelijk ook van de onze.

Blikvanger 47:  VS-avond in Nieuwspoort en de opkomst van Ted Cruz

De keynote speech werd gegeven door de Amerikaanse ambassadeur Timothy Broas. Het was een bijzonder verhaal wat echt indruk maakte op de zaal. Zie svp het verslag op onze speciale www.whitehouse2016.nl website. De afgelopen maanden was het Trump, Trump en en nog eens Trump. Maar nu in de aanloop naar Iowa en New Hampshire worden geslepen, zit er wel wat verandering in de lucht. Het zat er al een beetje aan te komen. De zeer conservatieve 44 jarige senator van Texas heeft een slimme strategie. De afgelopen maanden bleef hij dicht bij de radicale standpunten van vooral Trump maar ook van Carson. Trump veegt met iedereen de vloer aan behalve met zijn ideologische vriend Ted Cruz. Maar deze week uitte ook Cruz opeens, weliswaar nog niet erg stevig, wat kritiek op de Grote Marketeer. Hoewel hij ook voor een strenge controle van vluchtelingen-immigranten uit het Midden-Oosten is, vindt hij een totaal immigratie verbod voor moslims niet verstandig. De hoop van de sluwe Cruz komt nu deels uit. Carson, de lieveling van de evangelische conservatieven,  is in Iowa de helft van zijn kiezers kwijt aan… Cruz.  Cruz staat inmiddels in een peiling van gisteren tien procent voor in Iowa op nummer twee Trump. Opvallend is dat Cruz de evangelische en fiscale conservatieven inpalmt. Vooral de eerste groep is in Iowa dominant. Cruz is fanatiek anti-abortus (alleen bij levensgevaar voor de moeder), is tegen het homo huwelijk, wil de federale belasting dienst afschaffen en vindt het Iran akkoord van Obama een ramp voor Amerika en de wereld. Ook wordt hij zeer gesteund door de wapenlobby. Wat hem voor zijn tegenstanders extra gevaarlijk maakt zijn een paar zaken. Hij heeft heel veel geld opgehaald, is een vriend van de olie-industrie. Hij is een kampioen-debater, won al prijzen daarmee tijdens zijn studietijd. Hij is geslepen en zeer fanatiek. Zoals hij zelf zegt: van vaderskant heb ik Cubaans bloed, van moeders kant Iers en Italiaans. Hij heeft wel iets weg van de rabiate Pat Buchanan van een paar jaar geleden. Als Cruz Iowa wint, krijgt hij het in minder conservatief New Hampshire moeilijk. Daar zou Rubio het beter kunnen doen. Maar later in februari, maart komt het conservatieve zuiden in vel staten aan de buurt. Daar kan Cruz hoge ogen gooien. Er doemt in dit scenario een clash tussen Cruz en Rubio op. Is er een lachende derde? Jeb Bush herstelt wel een ietsie pietsie maar nog (heel) veel te weinig. Voorlopig draait het om Trump, Rubio en Cruz met als outsiders Bush en Carson

 

Blikvanger 46: Kan Jeb Bush nog terugkomen?

Deze week bleek voor de derde keer dat Jeb Bush een zwak debater is. Marco Rubio veegde de vloer met hem aan. De afgelopen dagen is Bush gefileerd in de media. Openlijk vragen columnisten zich af of Bush zich maar beter meteen kan terugtrekken. De doodsteek gaf de bekende conservatieve columniste Peggy Noonan in de Wall Street Journal. Zij merkte nog wel op dat Jeb toch zo’n aardige man is maar dat hij een verkeerde campagne van jaren geleden voert. Jeb wil een positieve, ‘joyful’ campagne voeren maar daar zit het boze, Republikeinse electoraat helemaal niet op te wachten, aldus Noonan. “Het zal moeilijk worden voor Jeb om terug te komen. Vertaal dat wat mij betreft maar in het woordje ‘onmogelijk'”. Inderdaad, het lijkt een schier onmogelijke opgave. Zijn geoliede verkiezingsmachine zou al vlot in het zand kunnen geraken als ook de financiele steun vermindert. Nu al stappen er een paar Bush-donoren over naar Marco Rubio. In de laatste opiniepeilingen gaat Marco omhoog en Jeb nog wat verder naar beneden. Hoe is dan nog een uitweg voor Jeb te construeren? Een goede beslissing is dat zijn landelijke campagne gericht op veel staten met een groot hoofdkantoor in Miami inmiddels is veranderd in een campagne gericht op vooral New Hampshire. Een gok die Bush MOET nemen. Het hoofdkantoor is uitgedund. Kosten zijn sterk verminderd. Er is wel het risico van verdeeldheid en morrende stafleden. Dat zie je al wel een beetje gebeuren. Bush lijkt te begrijpen dat haast geboden is. Hij lijkt zich neer te leggen bij het feit dat hij geen goed debater is. Daarom zegt hij de afgelopen dagen steeds dat hij geen artiest is maar een leider die zal leveren. Zijn nieuwe slogan is ‘Jeb can fix it’.  ‘Fix-it Jeb’ staat voor een zwaar karwei. Voordeel is dat hij nog zo’n drie maanden heeft voor Iowa en New Hampshire. Bovendien is Jeb Bush een onvermoeibare, taaie campagnevoerder. In principe geeft hij nooit op, zo zeggen intimi in Florida. Maar haast is geboden, grote haast zelfs. Niet de komende maanden maar de komende weken zijn cruciaal in dit transformatie proces.

——————————————————————————————–

Blikvanger 45 100 dagen voor Iowa

25 oktober. Belangrijke ontwikkelingen de afgelopen dagen. Hillary schudt Joe Biden van zich af, deed het uitstekend voor de Benghazi commissie en scoorde ook al hoog cijfers in het Democratische debat. Opvallend ook dat Trump wat wegzakt in Iowa en Ben Carson de fakkel der populisten overneemt. Carson is de ultieme Washington outsider. Is arts en zegt doodleuk op belangrijke vragen geen antwoord te hebben. Slaagt er in de religieuze conservatieven strak aan zich te binden. En dan Jeb. Vandaag en morgen is er een grote fundraising familie- en donoren reunie in Houston waar een groot deel van de hele familie aanwezig is. Donald Trump zei gisteren: “Ach gut. Jeb kan niet eens zijn eigen campagne leiden. Hij gaat bedelen bij Mammie en Pappie.” Als ik Jeb Bush was, zou ik hier woensdagnacht tijdens het debat nog even op terug komen. “Blijf met je poten van de relatie met mijn vader en moeder af”.  Jeb kan nog wel even de kaart uitspelen van zijn zo gerespecteerde vader. De 91 jarige heeft een gebrekkige gezondheid maar zou door de huidige verkiezingsstrijd weer opgeleefd zijn. Hij is furieus dat zoonlief door Trump zo wordt aangepakt. Zijn advies aan Jeb is kort en krachtig: ‘Winnen!’ Op z’n minst zal Jeb Bush nu feller campagne moeten voeren. Je kunt nu eenmaal als kandidaat een reeks van aanvallen niet zomaar laten passeren. Zo win je de ‘politieke oorlog’ nooit.

Blikvanger 44 De kracht van Bernie Sanders

11 oktober. De vraag die ik het meeste over Bernie krijg is: ‘Hoe kan een socialist in de Verenigde Staten zo populair zijn?’ Om te beginnen: Sanders noemt zich sociaal-democraat en legt regelmatig uit dat hij het kapitalisme met een menselijk gezicht wil. Dus geen radicalisme zoals het nationaliseren van de productiemiddelen. Zweden is zijn grote voorbeeld maatschappij. Vrijwel gratis onderwijs, kinderopvang en gezondheidszorg. ‘Dat zouden wij als rijkste land ter wereld ook moeten kunnen!’, aldus Bernie in de volle voetbalstadions waar tienduizenden vooral ook veel jongeren aan zijn lippen hangen. In een land wat geteisterd is door de grootste financiele crisis sinds de jaren dertig worden dit soort voorheen linkse standpunten steeds meer mainstream. Zelfs de rechts populistische Tea Party heeft oren naar een enkel Bernie standpunt. De kracht van Bernie zit’m ook in het voortdurend hameren op ‘slechts’ twee grote thema’s: de economische ongelijkheid en de politieke corruptie. Een favoriete uitspraak van hem is dat niet de verpleegsters, leraren en brandweermannen van Amerika de crisis hebben veroorzaakt maar de Wall Street bankiers. En wie profiteert van het economische herstel? De 1 procent allerrijkste Amerikanen! Sinds de twintiger jaren zijn de verschillen tussen rijk en arm niet zo groot geweest en de grote middenklasse van weleer is nog nooit zo klein geweest. In 1981 werd Sanders burgemeester van het stadje Burlington, een arbeidersstadje, daarna Congreslid en nu senator. In al die jaren, zelfs ook in Burlington, streed hij tegen economische ongelijkheid en de verderfelijke invloed van rijken op de politiek. Een vriend zei onlangs dat Sanders alleen ‘miljonairs’ heeft vervangen door ‘miljardairs’. Sanders noemt het een schande dat miljardairs via de SuperPacs Republikeinse kandidaten en ook Hillary Clinton ongelimiteerd geld kunnen geven en zo uiteraard invloed kunnen uitoefenen. Bernie heeft geen Superpac. Deze week maakte hij beslist indruk door bekend te maken dat hij meer geld met allerlei kleine giften ophaalde dan de Republikeinse kandidaten. Ongeveer hetzelfde bedrag als Hillary. In New Hampshire staat hij voor in de peilingen en in Iowa is hij op ‘striking distance’. Natuurlijk is Hillary een sterke tegenstander en landelijk staat zijn nog ver voor op Sanders. Dinsdag is het eerste debat der Democraten op CNN. Hillary is een uitstekende debater, heeft al maanden geoefend tegen een nep-Bernie. Maar Sanders heeft ook de nodige ervaring. Hij wil zichzelf zijn. Praat slechts ter voorbereiding met wat vrienden en adviseurs. De boodschap? Sanders wil authentiek zijn. Reist in plaats van een vloot met SUV’s met een Fordje naar de steden en dorpen van Amerika. Verwacht van Bernie geen scherpe persoonlijke aanvallen. Hij zal zijn twee grote thema’s weer centraal stellen. In de zaal zitten diverse Obama computer whizz kids die een hele slimme social media campagne voor Sanders hebben opgezet. In 2008 zetten zij voor het eerst echt social media in waarmee Obama tot in alle hoeken van bijvoorbeeld Iowa kon doordringen. Nu buiten zij de mogelijkheden van de i-Phone uit. De Obama-jongeren die in 2008 in Obama een linkse Heiland zagen, voelen zich Sanders thuis. Op hun T-shirts staat ‘Burnin for Bernie’ en ‘Bernie for the Future’.  Sanders is een mix van links populisme en ouderwetse degelijkheid. Best wel bijzonder. De 74-jarige is beslist een politiek fenomeen.

Blikvanger 43 Bill Clinton denkt dat Trump kan winnen

27 september. Gisteren legde Bill Clinton uit waarom hij denkt dat Trump de Republikeinse nominatie kan winnen. Trump is een meester in een merk neerzetten en dat soort marketing technieken zijn in een moderne politieke campagne onontbeerlijk. Bovendien slaagt Trump als miljardair er in om steeds meer gewone Amerikanen voor zich te winnen door zijn China-bashing ‘want ze pakken onze banen af’ en stevige taal wat betreft immigratiebeperking. Trump staat voor ‘good old America’ toen het leven nog goed was in het kleinsteedse Amerika. Eigenlijk zijn moderne, succesvolle campagnes als betoverende, politieke sprookjes. Tegenstanders worden door Trump zoals in een American football wedstrijd keihard de grond ingeboord. Nu Rubio constant goed presteert in de debatten, is hij een steeds groter gevaar voor Trump. Daarom noemde Trump hem deze week ‘een baby en een clown’. Dat kwam hem echter op boegeroep te staan van conservatieven die steeds enthousiaster worden over Rubio. Rubio durft Trump ook te ‘plagen’. Zegt dat Trump onzeker en geirriteerd is. Hij kruipt dus onder z’n huid. Het is nog te vroeg om Rubio als de nieuwe grote rivaal van Trump te betitelen. We hebben Carson, Fiorina en (op afstand maar wel met veel geld) Bush ook nog. Dus is de waarde van de Clinton voorspelling niet zo groot. Bill gaf ook aan dat hij niet meer zo’n goede expert is. “Ik vang slechts geluiden uit het land op”. Maar misschien is het ook wel bewuste “wishful thinking”. Zijn Hillary kan zich tegenover macho Trump mooi profileren als de kampioen vouwenissues. Als zij de Democratische nominatie tenminste wint. Er zijn weer nieuwe e-mails ontdekt op haar server. Zelfs twee maanden voordat zij zei begonnen te zijn met versturen. Au. En de Benghazi hoorzitting komt er aan. Daar moet zij getuigen.

Blikvanger 42 Carly Fiorina komt opzetten

20 september. Wat een week! Afgelopen donderdag onze aftrap van de White House Series in Nieuwspoort. Een stampvolle zaal, een dubbele zaal zelfs. Dat is altijd spannend, afwachten of de mensen ook echt komen. En dat gebeurde gelukkig. In Nederland is in de media nog nooit zo vroeg zo veel aandacht al besteed aan de presidentiele verkiezingscampagnes. Deputy Chief of Mission van de Amerikaanse Ambassade Adam Sterling en oud-journalist van RTL en de NOS Len Middelbeek gaven interessante lezingen over het verkiezingsproces en de rol van de media. Ikzelf richtte mij in mijn verhaal op de geschiedenis en actualiteit van het Amerikaanse populisme en de figuur Donald Trump. 9 december vindt onze volgende sessie in Nieuwspoort plaats. Check voor meer info ook onze speciale website www.whitehouseseries2016.nl Het CNN debat van afgelopen woensdag liet een duidelijke winnaar zien: pitbull Carly Fiorina. Vrijdag gaf ik voor Een Vandaag radio een interview over haar (www.eenvandaag.nl). Van haar wordt gezegd dat zij Hillary desnoods wel levend wil op eten. Zij noemt Hillary in alle opzichten onbetrouwbaar. Vooralsnog heeft haar campagne weinig geld en dat moet voor haar in de komende paar weken echt veranderen. Donald Trump kwam de afgelopen dagen weer wat onder vuur te liggen omdat hij er niets van zei toen een bezoeker van zijn townhall meeting opmerkte dat Obama een moslim is die niet in Amerika is geboren. Vandaag werd het nieuws gebracht door MSNBC dat in tegenstelling tot eerdere berichten de echtgenote van Joe Biden voor honderd procent achter de kandidatuur van haar man staat. Biden zal tijdens het pausbezoek deze week in de VS een prominente rol vervullen. En nu net de nieuwe CNN peiling: voorsprong nog steeds voor Trump maar wel kleiner en inderdaad Fiorina naar plaats twee.

———————————————————————————————

Blikvanger 41 Perry out, Walker, Rubio, Bush, Christie down en Trump en Carson everywhere

13 september. Gisteren een event in Iowa dat tekenend is voor de huidige verhoudingen. Scott Walker hield op een plaatselijke kermis voor een handjevol aanhangers een toespraak terwijl buiten een snel groeiende massa stond te wachten op de volgende presidentskandidaat: Donald Trump. Steeds harder klonk het scanderen van diens naam en Walker was binnen nauwelijks meer te verstaan. Na afloop liep de tot voor kort regionale held met de enorme score in de peilingen bleekjes door het publiek. Vragen van journalisten kon hij nauwelijks beantwoorden. In de peilingen staat hij op nog maar 3 procent. Trump zei in 5 minuten erg weinig maar de succesplaatjes gingen weer heel Amerika door. Door al het gedrang ging een autoalarm af wat het spektakel alleen nog maar versterkte. Een aanhanger riep voor de camera uit: “Ik heb de next president een hand gegeven. Ik ga ‘m voorlopig niet meer wassen.” Over het vertrek van Perry zei Trump nog: “Hij is echt een aardige man. Jammer voor hem. Maar hij heeft wel heel erg lelijk tegen mij  gedaan.” Eerder had Perry nog gezegd dat Trump ‘a cancer on conservatism” is. Vlak voordat Trump met zijn karavaan vertrok wees hij nog even op een trein in de verte. “Prachtig zo’n trein. Als ik president ben, zorg ik ervoor dat ie twee keer zo hard rijdt. Onze huidige leiders kunnen er niets van.” De Trumptrein dendert voort. Hoe lang ie voortraast? Ik zal er donderdag in Nieuwspoort een lezing over houden: www.whitehouseseries2016.nl Feit is dat het nog vroeg in het electorale seizoen is. Bush, en vooral Walker, Christie, Huckabee en Rubio verbleken en verpieteren onder het Trump geweld. Het komt maar zelden voor dat kandidaten die zo spectaculair duikelen weer terug komen in de peilingen. Een kandidaat als John McCain kan er over mee praten. Hij wist in 2007-2008 een grote achterstand in de Republikeinse voorverkiezingen toch nog succesvol om te buigen in een uiteindelijke overwinning. Let overigens ook op Ben Carson die in het kielzog van Trump een grote aanhang opbouwt. Hij is de lieveling van Evangelisch rechts. Hij voelt zich door God gezonden en wil het vriendelijke alternatief voor de agressieve Trump zijn. Het wordt druk in Nieuwspoort. Ook Nederlandse politici komen. Logisch. Het Trump fenomeen is zeker ook voor Nederland interessant.

Blikvanger 40 President Donald Trump ?

8 september. Ben druk bezig met de voorbereidingen voor mijn Donald Trump speech in Nieuwspoort aanstaande 17 september. Wie nu naar de peilingen kijkt, kan zich niet aan de indruk, de conclusie zelfs!, onttrekken dat The Donald wel hele hoge ogen gooit het presidentschap binnen te slepen. Nu ik zo in zijn campagne ben gedoken, moet ik zeggen dat iedere Nederlander, en daar zijn er nogal wat van, die hem onderschat er mijns inziens echt naast zit. Donald Trump is de surfer op de hoge golven van het anti-establishment denken in de hele westerse wereld. Zijn populisme scoort en dat houdt echt nog wel even aan. Ik zal het in Nieuwspoor proberen uit te leggen en ook wat zijn echte kansen op het presidentschap zijn. Ondertussen zakt Hillary toch beslist wat weg. Joe Biden staat voor een dilemma. Uiteindelijk, zo zei hij vannacht, geeft zijn familie de doorslag voor wel/geen kandidatuur. En Jeb Bush? Het gaat niet goed met hem. In Iowa en New Hampshire zakt hij verder weg. Maar, van Jeb ben je niet zo maar af. Het establishment zit niet stil en laat niet met zich spotten. President Trump? Dat nooit!, hoor je achter de schermen in Washington. Trump heeft alles mee. Alleen, hij piekt wel heel erg vroeg. Ook in het Bush kamp worden de messen geslepen. We staan aan de vooravond van een media-bombardement van Jeb Bush. We zullen zien.

 

Blikvanger 39 De ‘Big Clash’: Donald Trump versus Jeb Bush

Aanmelden aftrap White House Series 2016? Zie www.whitehouseseries2016.nl

29 augustus. Het kon niet uitblijven. De Amerikaanse verkiezingscampagne is ook een ‘bloodsport’ en bij de Republikeinen woedt al heel vroeg in de verkiezingsstrijd een felle campagne waar de vonken van af vliegen. Normaal gesproken intensiveert de strijd in de paar maanden voor Iowa en New Hampshire en is het in dit stadium van een campagne nog redelijk rustig maar met Trump erbij is dat onmogelijk. De ‘ik zeg wat ik denk’ kandidaat valt Jeb Bush spijkerhard aan. Groter verschil tussen deze twee is ook nauwelijks denkbaar: de machtigste Amerikaanse politieke patriciersfamilie en Donald Trump wiens opa vanuit Duitsland platzak Amerika binnen kwam. Oftewel de gewone jongen die miljonair werd en dan Jeb als de verwende telg uit de Amerikaanse politiek ‘adel’. Jeb Bush probeert zo lang mogelijk het beeld te presenteren van het gematigde alternatief maar hij zakt in de peilingen. Dat is uiteraard zeer zorgelijk voor de Bushes. De fluwelen handschoenen gaan dan ook uit en de in naam Republikeinse Trump wordt in toenemende neergezet als een tot voor kort linkse Democratenvriend. In Trumps eigen terminologie zou je zeggen: een onbetrouwbare hond. Maar daar zit ‘m voor Jeb Bush ook het probleem. Die Trumptaal past niet bij hem. Trump zal hem blijven overschreeuwen. Maar onderschat niet het vermogen van het uitgebreide Bush establishment om negatief campagne te voeren. Dat deed vader George heel effectief tegen de zo brave Michael Dukakis die middels een tv potjes offensief opeens werd neergezet als een moordenaarsvriend omdat hij als gouverneur van Massachusetts ooit een crimineel op proefverlof zou hebben gestuurd. George W. maakte met zijn media offensief korte metten met John Kerry. Tja, Dukakis en Kerry. Trump zal er om lachen. En juist hij zal ook olie op het vuur gooien. Conclusie? Er staat ons een ongekend moddergevecht te wachten.

Blikvanger 38 Hillary Clinton, Donald Trump en Jeb Bush in kopgroep

19 augustus. Eindelijk houdt Hillary meer gepassioneerde toespraken voor haar progressieve achterban maar de pers blijft haar zoals gisteravond in Noord Las Vegas achtervolgen over Emailgate. Hoe zit het met die 30.000 gewiste emails van haar privé-server? Klopt het dat er inmiddels al 60 geheime en helemaal niet louter persoonlijke mails zijn achterhaald? Wat vindt u als jurist hiervan? Bent u strafbaar? Enzovoort, enzovoort? Haar antwoord p het spervuur van vragen was “dat jullie de enigen zijn die er steeds maar weer over beginnen.” Maar in peilingen zakt haar betrouwbaarheid en het blijft bizar dat de oude socialist Sanders het haar zo moeilijk kan maken. Bizar om te zien is ook dat tot voor kort sterke kandidaten als Scott Walker en Marco Rubio behoorlijk verpieteren in de schaduw van Donald Trump. In de peilingen zijn zij onder de tien procent gezakt. Walker gaat zijn staf al deels vervangen. Trump staat in de laatste CNN peiling landelijk op 25 procent. Jeb Bush is tweede met 13 procent. Wel start de Bush campagne een spotjes offensief van 10 miljoen dollar in Iowa, New Hampshire en South Carolina. Dat moeten we niet onderschatten. Ik herinner me 2004 toen John Kerry onverslaanbaar leek als populaire Vietnamheld en gerespecteerd politicus. Het “Swiftboat” spotjes bombardement van George W. sloeg zijn positieve beeld aan gruzelementen. Spotjes kunnen heel effectief zijn. Nu is het nog wel te vroeg om zo extreem hard uit te halen maar de Bushes en hun helpers hebben een reputatie op dit gebied. Gisteravond liet de Bush campagne weten zich geen zorgen te maken over de achterstand. Jeb staat tweede ‘en is niet gebouwd voor een sprint maar een marathon.’ Zij gokken op de uiteindelijke ineenstorting van Donald Trump maar ik denk dat hij het een flinke tijd vol houdt. Vooral in een vol veld heeft Trump aan een kwart van de Republikeinse achterban genoeg. En er is nu eenmaal een groot contingent bozige kiezers die het niet uitmaakt wat hij zegt als hij maar keihard anti-establishment is. Trump heeft deze week aangegeven dat hij bereid is wel zo’n 1 miljard dollar in zijn campagne te stoppen. Dat is beslist onheilspellend voor de concurrenten. Sporttermen zijn altijd mooi toe te passen op de politieke uitputtingsslag. Als het Witte Huis als finishplaats op een berg zou liggen dan is de White House tour nog maar net begonnen. The Donald, Hillary en Jeb fietsen voor het peloton uit. Maar de eerste heuvels van New Hampshire kunnen we nog niet eens zien. Inderdaad, een marathontocht. Al wel heel, heel veel spektakel.

Blikvanger 37 Trump slaat terug

9 augustus. Donald Trump deed vandaag wat hij moest doen: persoonlijk zijn mening geven over de rel die ontstaan is naar aanleiding van zijn vrouw onvriendelijke opmerkingen van de afgelopen dagen. Hij verscheen in maar liefst vier talkshows. Als een populistisch fenomeen als Trump zijn excuses aanbiedt, prikt hij als het ware zijn eigen, zo opgeblazen ballon door. Dat deed hij dus ook niet. Natuurlijk had hij met zijn ‘bloedopmerking’ de oren of neus van een vrouw in gedachten en verwees hij absoluut niet naar ‘hormonale toestand’. Om dat te bedenken moet je wel vreselijk dom zijn, aldus Trump. Hij was nu eenmaal vreselijk kwaad op de Fox journaliste. Trump vertelde vanmorgen dat hij in het zakenleven had gezien hoe fenomenaal vrouwen zijn. “They are killers”. Hij beloofde ook als president dingen voor vrouwen te doen die nog nooit gedaan zijn door een president. Details gaf hij uiteraard niet. De eerste peilingen die morgen/overmorgen komen zullen waarschijnlijk laten zien dat Trump nog verder stijgt. Die zijn grotendeels gehouden voor de vrouwen controverse van de afgelopen dagen. Interessant voor ons als Amerika watchers is dat zowel aan de rechter als aan de linkerzijde (Bernie Sanders) kritische anti-establishment kandidaten zo de wind in de zeilen hebben. “Washington bashing”, toch al populair, zal als trend alleen nog maar verder doorzetten. Dat is voor Hillary Clinton als ‘product’ van Washington lastig maar niet zozeer voor de (ex)gouverneurs van Ohio en Florida, de heren Kasich en Bush. Maar Kasich heeft ook een verleden in Washington en Bush heeft nog een hele klus om uit te leggen dat hij niets met het Witte Huis van zijn broer te maken heeft.

Blikvanger 36 Jeb Bush eist excuses van Trump

9 augustus. Tijdens het debat van afgelopen week was Bush vrij slapjes. Maar wat hij wel goed deed was een contrast schetsen tussen hem en Donald Trump. Trump domineerde het debat, heeft het voor zijn eigen achterban ongetwijfeld goed gedaan maar maakte zoals ik al tijdens het debat twitterde 1 grote fout. Hij maakte vrouw onvriendelijke opmerkingen en viel journaliste Megyn Kelly hard aan. Ook afgelopen vrijdag en gisteren. Het bloed spoot uit haar ogen, aldus Trump met haar bizarre vragen en hij suggereerde zelfs dat zij ongesteld was. Een van zijn grote strategen nam zaterdag ontslag vanwege deze aanvallen, al zei Trump eerder nog dat hij hem ontslagen had. Verdeeldheid dus in de Trump gelederen en dat is uiteraard nooit goed. Ook werd de uitnodiging voor hem om aan de RedState conference mee te doen ingetrokken. Jeb Bush trok gisteren op die conferentie de fluwelen handschoenen uit. Hij zei: “Do we want to insult 53 percent of al voters?. The decision (om de uitnodiging aan Trump in te trekken) you made is the right one. Mr. Trump ought to apologize.” Ondertussen is Hillary Clinton de lachende derde. Trump zal vandaag de zondagochtend nieuwsshows domineren. Komt dus ongetwijfeld weer gauw nieuws aan. Reikhalzend wordt nu uitgekeken naar de eerste, nieuwe opiniepeilingen zoals dat ook gebeurde na de aanval op McCain tweeweken geleden. Toen steeg Trump alleen maar. Dat verwacht ik nu niet.

——————————————————————————————–

Blikvanger 35 Bizar Republikeins debat, de score

7 augustus. Nog nooit zoveel Republikeinse kandidaten en de top tien mocht vannacht in Ohio op het podium verschijnen. Het was niet zozeer een debat maar een inquisitie van een opvallend scherp Fox journalisten team. Er was nauwelijks diepgang, mede gezien de beperkte tijd voor iedere kandidaat. Zoals zo vaak in een debat ging het om impressies. Welnu, dit is mijn score kaart:

-John Kasich, 8. Rustig, bekwaam. Sprak over zijn economische successen en financieel inzicht maar toonde zich ook warm mbt ‘gay rights’. “Natuurlijk hou ik van mijn dochter als ze gay zou zijn”.

-Donald Trump, 7. Omdat iedere zin prikkelend of shocking is, scoort hij voortdurend voor zijn achterban. Hij domineerde het debat. Zijn opmerkingen over vrouwen geven Democraten munitie. Vandaar een zeventje.

Chris Christie 7. Hij is weer terug. Won de felle woordenstrijd met Paul. Toonde zich weer de meer inhoudelijke recht voor z’n raap kandidaat met ervaring.

Marco Rubio, 7.  Mooie one-liners en hier en daar ook diepte. Blijft handig z’n arme ouders Cuba kaart ‘” dat eiland”) spelen.

Scott Walker 7. Net aan een zeventje. Goede spreker maar niet verrassend. Draaide wat gekunsteld zijn nieuwe buitenland kennis af.

Ted Cruz 7. In zekere zin bondgenoot van Trump. Heeft hem niet laten vallen. Kreeg/nam in tegenstelling tot Trump en Bush te weinig tijd.

Jeb Bush 6. Mager! Kleurloos. Bush is geen top debater. Hield zich ondanks weer wat gehakkel wel staande. Maar dat was het dan ook. Vertelde wel goed wat hij als conservatief gouverneur in Florida allemaal gedaan had. Hij scoorde wel met boodschap van eenheid en de juiste toon. Zo’n honderd debat oefenuren. Doe er nog maar wat bij.

Ben Carson, 5. Was verrast dat hij nog een vraag kreeg. Kwam nauwelijks uit de verf. Vlot pratende neurochirurg maar zijn politieke agenda kwam niet uit de verf.

En nog even Trump: Hij blijft spelen met derde partij-optie en dat blijft als een donkere wolk boven de Republikeinse strijd hangen, hoe zelfverzekerd de voorzitter van de Republikeinse partij vannacht ook was met zijn opmerking dat hij er zeker van is dat Trump Republikein blijft.

 

Blikvanger 34 De kansen van Joe Biden

2 augustus Achter de schermen in Washington D.C. gaat het fluisteren over in hard op zeggen: de kansen op een Joe Biden kandidatuur nemen snel toe nu Hillary moet getuigen over de ernstige en almaar aanhoudende email ‘verdwijningen’ en Donald Trump de Republikeinse partij aan flarden scheurt. De weg voor Biden: op basis van een progressief pragmatisme en met steun van het Witte Huis het karwei van Obama afmaken. Biden is een echte vertrouweling van Obama en, anders dan Hillary Clinton, was hij wel bij alle cruciale Witte Huis beslissingen betrokken. Hij behoorde echt tot de inner circle van het Witte Huis. De populariteit van Obama stijgt en daar kan ook Biden van profiteren. Hij heeft veel ervaring, is een uitstekend debater en heeft de sympathie van velen. Biden heeft ook een uitstekende relatie met de pers die dol is op zijn met enige regelmaat geuite ‘slips of the tongue’. Dat maakt hem extra menselijk. Daar komt natuurlijk nog bij dat veel mensen extra sympathie voor hem hebben sinds het recente overlijden van zoon Beau. Volgens o.a. de Huffington Post zou Beau op zijn sterfbed gefluisterd hebben: ‘Pa, ga voor het presidentschap en voorkom dat Hillary president wordt.’

Blikvanger 33 De snelle opmars van Donald Trump

2 augustus. Wat zit er achter? Trump surft triomfantelijk op de golven van decennia lang opgebouwde anti-establishment gevoelens. Dat begon al met Ronald Reagan in de jaren tachtig die een vies gezicht trok als hij het woord Washington uitsprak en die de oorlog verklaarde aan de Amerikaanse welfare staat zoals die in de jaren dertig en zestig onder de presidenten Roosevelt en Johnson enigszins inhoud had gekregen. De Republikeinse partij heeft met politici als Pat Buchanan en de gelieerde Tea party beweging deze verzetsfakkel overgenomen. Het resultaat? Politici zijn in de perceptie van miljoenen Amerikanen gedegradeerd tot onbetrouwbare sujetten, zakkenvullers etc. De langdurige en geintensiveerde trend is om de ultieme anti-politicus te zijn. Geen nuances maar kristal heldere taal. Geen compromis maar de volle, eigen waarheid. Niet lang nadenken maar direct zeggen wat je denkt of in je opkomt. In een tijd van snelle maatschappelijke veranderingen slaan populisten als Trump nog eens extra hun slag. Zij beloven snelle oplossingen voor problemen als illegale immigratie, financiele onzekerheid en terroristische dreigingen. Trump is geen politicus maar een recht voor z’n raap communicator die nu landelijk en in New Hampshire voor staat in de peilingen. In Iowa waar Scott Walker een grote voorsprong in de peilingen had, is Trump op 2 procent genaderd. Voorlopig is Trump niet af te remmen. Hij bedient een bozig electoraat en is de politieke nar die zich niet vlot laat verjagen van het podium van ‘the greatest show on earth’ zoals de Amerikaanse presidentiele verkiezingsstrijd wel wordt getypeerd. As donderdag het eerste debat der Republikeinen op FOX.

Blikvanger 32 Scott Walker kandidaat, Iran deal en Donald Trump

15 juli. Scott Walker heeft zich kandidaat gesteld met een populistische agenda. Hij wordt steeds conservatiever. Je hoort de domineeszoon niet meer over juridische rechten voor homo’s en al helemaal niet over het homohuwelijk. Nee, Walker richt zich vooral op de religieuze conservatieven, zoals in Iowa waar hij al lange tijd voor staat in de peilingen. Ook Walker voelt de hete adem van de Republikeinse gesel Donald Trump in de nek. In de laatste Suffolk peiling staat Trump zelfs licht op kop. Een groot gevaar voor de Republikeinen is dat Trump zijn mede kandidaten nog verder naar rechts trekt. Wie het meest extreem is, scoort het best is dan het scenario. Jeb Bush, op wie Trump vooral zijn pijlen heeft gericht, trok zich er gisteravond weinig van aan. “Alleen als wij een boodschap van hoop bieden in plaats van verdeeldheid, kunnen wij het Witte Huis winnen”, zei hij. Op buitenlands gebied hebben o.a. Rubio en Waker al gezegd dat zij als president de Iran-deal ongedaan zullen maken. Jeb Bush heeft ook veel kritiek op de ‘gevaarlijke’ deal maar gaat zo ver niet.

——————————————————————————————————————-

Blikvanger 31 Media stormpje treft Hillary in New Hampshire tijdens Independence Day Party

5 juli. Natuurlijk, de Republikeinen waren er als de kippen bij en ontketenden meteen een social media storm op twitter en facebook. Maar ook de NYT en de Washington Post maken er vanmorgen melding van. Wat er gebeurd is? Veel presidentskandidaten liepen gisteren mee in de Independence Day Parade in New Hampshire, de staat waar je persoonlijk en zo vaak mogelijk campagne moet voeren. Hillary, toch al afgeschermd van de pers en vrijwel nooit echt direct communicerend met de everyday Americans waar ze juist in deze campagne zo voor wil opkomen, ging politiek de mist in. Ze was nog maar net op weg in de parade toen de eerste demonstranten opdoken. Iemand begon te schreeuwen ‘Benghazi’ en een ander riep “Sinds wanneer ben jij arm?” Dat sppeleert aan Hillary’s opmerking recentelijk dat de Clintons destijds platzak het Witte Huis verlieten en dus wel veel geld moesten verdienen met spreekbeurten etc. Het kan best zijn dat de demonstranten waren ingehuurd door haar politieke tegenstanders maar je moet daar wel tegen kunnen als geharnast politicus in het zo gepolariseerde politieke klimaat van Amerika. Maar wat er daarna gebeurde, was een regelrechte blunder. In paniek geraakte Hillary-adviseurs spanden al lopend dwars over de weg een touw om de pers zo ver mogelijk op afstand te houden. Ondertussen scandeerden zij de naam ‘Hillary’.  Het komt allemaal krampachtig over en het geeft een verkeerde ‘angstige’ boodschap. En Jeb Bush? Hij liep ook in zo’n parade mee gisteren in New Hampshire. Hij ging zo uitvoerig in gesprek met omstanders en gaf zoveel handjes dat de optocht zelfs even tot stilstand kwam. Er waren milieu-activisten die hem kritisch toeschreuwden maar ook met hen ging hij in gesprek. De Mancehster Union Leader, de belangrijkste krant van New Hampshire,  noemde hem de sterktte kandidaat gisteren. Relaxed, vriendelijk en presidentieel. Hillary krijgt nog media kanden genoeg maar het moet beslist beter dan gisteren.

———————————————————————————————————————

5 juli.

Blikvanger 30 Chris Christie is in, Jeb Bush publiceert belastinggegevens

27 juni. Chris Christie, de grote favoriet van 2012 maar toen deed ie het niet, heeft zijn kandidatuur bekend gemaakt. Hij presenteert zich als de recht voor z’n raap kandidaat die zegt waar het op staat, dus er moet een nieuwe, veel steviger buitenlandse politiek gevoerd worden en de economie moet voor de gewone Amerikanen veel meer groeien. Wat opvalt: geen details, slechts 30 procent steunt hem in z’n eigen staat New Jersey, belangrijke geldschieters en politieke vrienden zijn met name naar Jeb Bush overgelopen en diverse veroordelingen van medewerkers ivm zijn Bridgeschandaal spelen hem parten. Lijkt dus een hopeloze opgave. Het enige wat er op zit voor hem is heel veel town hall meetings in met name New Hampshire organiseren waar hij dan met zijn ‘plain talk’ potentiele stemmers op Jeb Bush probeert te heroveren. Hij is vandaag al in New Hampshire. Erg weinig kans op succes maar het is nog wel vroeg in de campagne. Jeb Bush heeft in een slimme zet 33 jaar belastinggegevens gepubliceerd. Moet vooral gezien worden als een klap richting Hillary Clinton die worstelt met transparantie op diverse gebieden, denk ook aan haar email problemen die steeds maar weer in de publiciteit opduiken. Bush blijkt een kapitaal van 22 miljoen opgebouwd te hebben en vroeg zich gisteren publiekelijk af: ‘Toch is het gek dat ik van iedere 3 dollar er 1 moet afstaan. Vindt u vast ook.” Well, this is America! Geld stinkt niet, zullen we maar zeggen. Hillary maakt overigens binnenkort haar belasting gegevens bekend. Een deel is al gepubliceerd.

——————————————————————————————————————-

Blikvanger 29 Hillary trapt officieel af met progressieve speech in NY

13 juni. Voor zo’n 5000 aanhangers hield Hillary in het Four Freedoms Park op Roosevelt Island een duidelijke toespraak. Anders dan in 2008 wil zij nu in de allereerste plaats de vrouwen van Amerika, 52%, mobiliseren. Hillary grapte dat zij niet de jongste meer is ‘maar volgend jaar wel de jongste vrouwelijke president ooit’. Natuurlijk zijn er meer kiezersgroepen die zij moet aanspreken. De centristische Hillary schoof op naar links om de Warren en Sandersvleugel in de Democratische partij de wind uit de zeilen te nemen. Dus minder economische ongelijkheid en de belofte om te vechten voor ‘everyday Americans’ zoals in haar startfilmpje van twee maanden geleden ook al werd gezegd. De speech is goed ontvangen door haar achterban. Tot nu toe is het voor haar een veilige weg naar de voorverkiezingen. Maar landelijk staat Hillary nauwelijks voor op de Republikeinse tegenstanders. Voordeel voor Hillary is dat zij zich nu al flink kan richten op Republikeinse kanshebbers als Bush, Rubio en Walker.  Uitdaging is zeker ook of zij genoeg enthousiasme kan genereren, zo belangrijk in een lange campagne.

Blikvanger 28 Jeb Bush en Rick Perry springen op de ‘clowncar’

5 juni. Met deze twee er bij gerekend zijn er nu maar liefst 15 Republikeinen en Democraten in de race. Wat opvalt is dat je in het land van zo’n 1600 miljardairs maar een enkele nodig hebt om het een flinke tijd vol te houden op het kronkelige campagne pad vol valkuilen. Plotseling kunnen er zich nieuwe kansen voor doen en in ieder geval krijg je starpower. Denk maar aan Mike Huckabee die toch maar mooi een vet contract als FOX-commentator er uit sleepte na de vorige campagne. En voor lezingen kun je als bekend ex-presidentskandidaat veel meer geld vragen. Bij de Republikeinen is er ook nog eens geen echte frontrunner. Dus wie weet. Gisteren was de dag van Jeb Bush die zich al sinds december warm liep. 15 juni om 15.00 uur zal hij zich kandidaat stellen op de Miami Dade University die er om bekend staat dat iedere student ongeacht zijn of haar afkomst een college degree moet halen. Dat past natuurlijk mooi bij de ‘right to rise’ slogan van Bush. Eerst gaat Bush maandag naar Duitsland (CDU-congres), Estland en Polen. De trip is bedoeld om Jeb ‘buitenland-statuur’ te geven. Aan de grenzen van Rusland zal hij zijn gespierde buitenland opvattingen etaleren en dus de vloer aanvegen met het slappe buitenlandbeleid van Obama. Oud-gouverneur van Texas, Rick Perry, heeft zich gisteren beschikbaar gesteld. De man van de nu al historische ‘oops blackout’  wil de ‘come-back kid’ zijn. In Austin Texas zei hij gisteren dat het ‘niet gaat om een mooie toespraak op de Senaatsvloer maar om wie er echt kan leiden.’ Welnu, hij leidde krachtig als gouverneur, zegt hij. Texas is met miljoenen extra banen de meest succesvolle Amerikaanse staat. Perry wijt zijn slechte optreden van 2012 aan zijn gezondheidsproblemen. Ernstige rugklachten. Dat is nu allemaal voorbij. Hij heeft ‘bijles’ gekregen van buitenland experts, heeft Davos bezocht en ondergaat een heuse restyling. De cowboylaarzen en de donkere zonnebril zijn verdwenen. De nu modieuze kandidaat gaat er weer flink tegen aan maar belangrijke supporters van toen zitten nu bij Jeb Bush en Ted Cruz. Zoveel kandidaten, dat heeft wel iets van een ‘clowncar’, lees ik de Amerikaanse pers. En Trump heeft de ‘car’ ook al in het vizier. (Op zaterdag 20 juni presenteer ik mijn boek Jeb Bush De Kroonprins in boekhandel Paagman in Den Haag. Zie www.paagman.nl. Boek is al wel in boekhandel verkrijgbaar en bij bol.com)

Blikvanger 27 ‘Oh Brother!’ ‘All in the family’ for Jeb Bush

15 mei. Het valt niet mee om politiek te koorddansen. Veel Amerikanen hebben een broertje dood aan zoiets als een dynastie en nu dreigt er na Bush 41 en Bush 43 zelfs een Bush 45 te komen. Bovendien hebben de twee eerdere Bushes wel wat negatiefs aan hen kleven. Vader Bush, weliswaar bij velen gerespecteerd, heeft het bij de echte conservatieven verpest omdat hij toch belastingen verhoogde ondanks zijn eerdere ‘read my lips, no new tax’ belofte. En natuurlijk ook omdat hij van Bill Clinton verloor. George W. is de man van de zwaar bekritiseerde Irak-oorlog. Jeb Bush moet om kans te maken die familiemantel van zich af schudden. Niet helemaal maar wel met behoorlijke regelmaat. Natuurlijk moet hij als ‘family man’ zijn liefde voor vader en broer betonen (volgens intimi spreken de broers elkaar zelden) maar politiek moet hij los komen. Als super bezuiniger destijds als gouverneur in Florida zit dat in de richting van vader Bush wel goed. Maar met George W. zit hij wel in zijn maag. Die presenteerde zich namelijk voortdurend als een ware conservatief die ook de band met Israel zeer koesterde. Deze week viel Jeb even hard van het dunne politieke koord. Daar kwam al het nieuws dat voor Israel George W. zijn grote adviseur is. En daar nog eens bovenop gaf hij allerlei vage antwoorden over hoe Jeb gehandeld zou hebben als president. Hij zou hetzelfde gedaan hebben ondanks dat geen massa vernietigingswapens waren gevonden. ‘Nou nee’, zei hij later, ‘hij had de vraag niet goed begrepen’. Dat heet politiek gestuntel. Inmiddels heeft hij in een vierde (!) reactie aangegeven dat hij als president NIET Irak zou zijn binnen getrokken met het Amerikaanse leger. Hij was zo vaag geweest uit respect voor de omgekomen Amerikaanse militairen. Extra probleem voor Jeb hierbij is dat George W. niet alleen populair is bij een meerderheid van de Republikeinen maar ook specifiek de Irak-oorlog heeft nog steeds de steun van een meerderheid der Republikeinen. Tja, deze week heeft hij zeker een deukje in zijn blazoen opgelopen. Het is nog vroeg in de campagne. Hij kan er makkelijk overheen komen. Maar dit was geen klein gestuntel. Meevaller voor Jeb Bush is dat hij als enige Republikein landelijk voor staat in de laatste FOX-opiniepeiling op Hillary Clinton. Met 1 procent! Over Jeb Bush kunt u ook lezen in mijn boek ‘Jeb Bush De Kroonprins’ dat volgende week zaterdag 23 mei officieel uitkomt maar dat nu al via de boekhandel of bol.com te bestellen is.

Blikvanger 26 Jeb Bush maakt zijn kandidatuur bekend op …

9 mei. of iets voor 15 juni, zo wordt nu gefluisterd in kringen rondom Bush. Begin juni reist Jeb naar Estland, Polen en Duitsland om daar te spreken over de onveilige situatie in Oost-Europa en natuurlijk ook om de vloer aan te vegen met Obama’s buitenlandbeleid. Juist op veiligheidsterrein wil Bush zich profileren als de anti-Obama die een gespierde buitenland politiek voorstaat. ‘Slechte landen moeten Amerika weer gaan vrezen’, aldus de bijna kandidaat. Zijn Europa-trip moet zijn statuur versterken en is een mooie loopplank naar een ‘announcement’. Vakantiemaanden juli en augustus lenen zich niet voor een aankondiging. 16 september is er het eerste debat tussen de Republikeinse kandidaten. Bush heeft anders dan frontrunner Romney vier jaar geleden een leger van conservatieve kandidaten tegenover zich waarvan vooral de charismatische Cubaanse-Amerikaan Marco Rubio en Teaparty lieveling en vakbondsbestrijder Scott Walker gevaarlijke concurrenten zijn. Landelijk staat Bush in de peilingen op een lichte voorsprong. In Iowa staat hij ver achter. In New Hampshire waar veel minder sociaal-conservatieven wonen, scoort Bush beter. Maar let op: ondanks de nodige ‘alweer een Bush’ kritiek wordt achter de schermen gewerkt aan een campagne van reusachtige omvang, inclusief een record budget. Jeb heeft zoveel naamsbekendheid dat hij nog wel een maand kan wachten. Bovendien kan hij dan met zijn superpac ‘Right to Rise’ onbeperkt geld ophalen. Gunstig voor hem is dat de conservatieve stem zo verdeeld is. Bush zal zich slim presenteren als een ‘hervormingsgezinde conservatief’. Een meer gematigd profiel van waaruit hij gemakkelijker Hillary kan bestrijden.

Blikvanger 25 Hillary inmiddels kandidaat, Marco Rubio ook

14 april. Hillary is inmiddels op campagne pad in Iowa. Zij in gesprek met burgers in kleine groepen. Een nieuwe, meer nederige Hillary wil een gewoon imago uitstralen. Voor meer info verwijs ik u graag naar de laatste blog op mijn site. (onder update breaking news). Gisteravond stelde ook Marco Rubio zich kandidaat. De 43 jarige senator is een soort van Republikeinse Obama Een hele goede, enthousiasmerende spreker wiens ouders als Cubaanse vluchtelingen naar Amerika kwamen. Toepasselijk was dat Rubio zijn aankondiging deed in Miami’s Freedom Tower waar ooit Cubaanse vluchtelingen werden opgevangen. Rubio staat voor een nieuw geluid en niet voor oude politiek zoals Jeb Bush (ook uit Florida) en Hillary Clinton. Hij is een rusteloze man die het goed doet in conservatieve kringen. Hij wil als president ook meteen Obamacare terugdraaien. Vanaf nu komt hij ook onder het vergrootglas van de media te liggen. Politico meldt al dat hij in zijn economisch plan een belasting tarief van 35 procent hanteert voor mensen die vanaf 75.000 dollar per jaar verdienen. Dat zal de echte conservatieven niet bevallen. Zijn buitenlandse politiek kent veel spierballentaal. Zijn immigratie standpunt heeft hij verhardt. Dat is flip-flop gedrag en daar moet Rubio wel voor uit kijken. Over ‘climate change’ heeft hij gezegd dat dit niet door mensen komt. Vooral zijn stelligheid valt op en zal leiden tot tal van vurige discussies.

——————————————————————————————————————-

Blikvanger 24 Hillary verder onder vuur, Paul en Rubio stellen zich kandidaat

30 maart Iedere vier jaar zeg ook ik dat het moddergevecht tussen kandidaten alleen nog maar erger is geworden. Welnu, ik verwacht dat de 2016 campagne nog ‘smeriger’ zal worden. Er is sowieso al veel polarisatie in de Amerikaanse politiek. Hillary Clinton is nog niet eens kandidaat maar het regent aanvallen. Laatste nieuws is dat Hillary haar prive-mails echt heeft vernietigd. ‘Zelfs Nixon deed dat niet met zijn tapes’, roepen de criticasters. Naast Obama is nu Hillary vlotjes weer de nationale kop van jut. Zoals in de jaren negentig maar nu toch extremer. In de 2016 campagne is het Republikeinse veld aan kandidaten drukker bevolkt dan ooit. En dat betekent dat de vele zeer conservatieve kandidaten zich moeten profileren en ‘scherp schieten’ op Obama en ‘zijn’ Hillary is dan voor hen aantrekkelijk. Bovendien wordt weer meer geld opgehaald dan vier jaar geleden en dat betekent nog meer negatieve, dure tv en sociale media spots. De populariteit van Hillary lijdt er vooralsnog niet onder. Maar een aanhoudend bombardement kan chaos en onzekerheid veroorzaken bij de tegenstander en dat is natuurlijk de bedoeling. Daar staat tegenover dat Hillary heeft gebouwd aan een reusachtig eigen campagne-apparaat en dat gaat op volle toeren draaien naar verwachting tegen midden april als zij zich kandidaat stelt. Nu de rabiate Ted Cruz zich kandidaat heeft gesteld volgen er meer Republikeinen: Rand Paul op 7 april en Marco Rubio tot ontsteltenis van de Jeb Bush mensen op 13 april. De jeugdige Cubaanse Amerikaan Rubio is charismatisch en in zekere zin een discipel en vriend van Jeb Bush. De relaties zijn inmiddels wat bekoeld. Achter de schermen balen de Bushies enorm. Druk van de Bush-medewerkers om niet mee te doen heeft niet gewerkt. Florida moet door Jeb op 15 maart bij de voorverkiezingen worden gewonnen. Dat kan ook best maar Rubio is een niet te onderschatten tegenstander. Het begin is al goed. Hij trapt zijn campagne af in Miami’s Freedom Tower, ooit het opvangcentrum voor Cubaanse vluchtelingen. Jeb Bush wacht nog met zijn kandidatuur. Hij wil natuurlijk even aanzien hoe het gekrakeel tussen de eerste kandidaten zich ontwikkelt. Uiteindelijk kan hij als verstandige, ervaren politicus zich dan met de strijd gaan bemoeien.

Blikvanger 23 Scott Walker als Republikeinse Obama, Ted Cruz kandidaat en Hillary’s Emailgate

Je kunt, nee moet altijd leren van de vorige campagne. Dat betekent dat iemand als de gouverneur van Wisconsin zich nadrukkelijk presenteert als de man die zich a la Obama afzet tegen de oude politiek waar Jeb Bush en Hillary Clinton voor staan. Maar om de grote verrassings- en anti-establishment kandidaat te zijn, moet er nog wel veel gebeuren. Walker steelt de harten van menig oerconservatief met zijn verhalen over de strijd die hij tegen de vakbonden  in zijn thuisstaat heeft gewonnen. Notabene in een Democratische staat. Hij draagt ook nadrukkelijk het beeld uit van een gewone Amerikaan. Hij heeft zijn studie niet afgemaakt, is de zoon van een eenvoudige dominee, is trots op zijn goedkope kleding en adoreert zijn Harley Davidson motor. Niets is er mooier dan zo door Amerika  te reizen en de echte Amerikanen te ontmoeten, aldus de zoon van een Baptistische dominee. Ondanks zijn snelle opmars in de opiniepeilingen moet er nog wel veel gesleuteld worden aan de kandidaat. Hij weet vrijwel niets van de buitenlandse politiek maar krijgt inmiddels allerlei colleges. Zijn speeches zijn veel te lang maar ook daar wordt aan gewerkt. Ook durft hij confrontaties met de pers nog niet aan. Walker is onmiskenbaar een talent. Hij vertegenwoordigt met 47 jaar een jonge(re) generatie en hij heeft in korte tijd al veel naam gemaakt met zijn belasting verlagingen en het kortwieken van de vakbondsrechten.

Senator Ted Cruz, de Texaanse lieveling van de Tea Party, stelt zich morgen kandidaat. Vervelend voor de andere conservatieve bijna kandidaten als Marco Rubio en Scott Walker want zo wordt de conservatieve stem wel versplinterd.

Afgelopen week mocht ik in Brandpunt vertellen over Hillary’s Emailgate. Dit krijgt zeker een vervelend gevolg voor haar want de Republikeinen in het Congres zullen haar de komende maanden diverse keren oproepen voor verhoor met alle media-aandacht die daarbij hoort. Maar de machtige Hillary machine laat zich zo maar ontregelen. Er is al een enorme organisatie achter de schermen opgezet en net als Jeb Bush bij de Republikeinen zal ook zij de financiele records versplinteren. En campagne voeren kan Hillary! Dat heeft zij in 2008 tegen campagne wonderboy Obama bewezen. Je kunt zeggen dat ze uiteindelijk verloren heeft maar zij won toch een record aantal stemmen. In het zo bijzondere ‘poppetjes systeem’ van gedelegeerden won Obama echter. Tegen half april wordt haar officiele bekendmaking verwacht. Misschien zelfs al iets eerder. Brandpunt uitzending kunt u terug zien via kro.nl

Blikvanger 22 Jeb Bush en Scott Walker in New Hampshire, Chris Christie en Hillary Clinton peinzen over ‘wat nu?’

14 maart. Voor het eerst sinds jaren was Jeb Bush gisteren weer in New Hampshire: de ‘first in the nation primary state’ (januari 2016). Hij bezocht o.a. een huiskamer. Dat is een belangrijk ritueel aldaar. De inwoners van New Hampshire willen de kandidaten kunnen aanraken en persoonlijk in de ziel kunnen kijken. Anders dan in Iowa met z’n oer traditionele sociaal conservatieven wonen in de Granite State meer relatief gematigde fiscaal conservatieven. Daar voelt Bush zich beter bij thuis. De woonkamer was volgepropt met zo’n honderd mensen. En een leger van journalisten stond deels buiten. Bush deed het volgens diverse aanwezigen uitstekend. Zijn kennis van zaken viel op en ook zijn optimistische kijk op de toekomst. Ook zei hij nadrukkelijk een echte conservatief te zijn maar ten aanzien van zijn relatief progressieve onderwijs opvattingen zei hij geen millimeter te zullen wijken. Ook veegde hij de vloer aan met Obama wiens buitenlandse politiek een totale mislukking is, aldus Bush. “Alleen met Cuba en Iran zijn de relaties verbeterd”.  Vandaag is ook Scott Walker in New Hampshire. De anti-vakbondskandidaat leidt in de meeste opinie peilingen met Bush als goede tweede. Maar let op: Marco Rubio komt eraan. De Cubaanse Amerikaan met het jongens gezicht is een uitstekend spreker en is door en door conservatief. Hij palmt steeds meer voormalige Romney donoren en adviseurs in. Ook Chris Christie die het slecht doet in de peilingen moeten we niet afschrijven. Het lijkt er op dat zijn Bridge-schandaal binnenkort eindelijk juridisch kan worden afgesloten. Christie zou zich hebben voorgenomen, en daar is hij heel goed in, om een keiharde, populistische campagne te gaan voeren waarin ‘hij zegt waar het op staat’. En Hillary? Het was een slechte week voor haar. Haar ‘damage controle’ heeft nog niet echt gewerkt want er komen steeds weer nieuwe vragen op. Nu blijkt dat haar opmerking over overheidsmails die ze verstuurde en automatisch werden opgeslagen door de server van het Ministerie van Buitenlandse Zaken niet klopt. Pas sinds kort gebeurt dit. En zo gaat het maar door. Dinsdag in Brandpunt op NPO 2 televisie zal ik er meer over vertellen.

——————————————————————————————————————

Blikvanger 21 Run Scott run!  Conservatieve jongeren geven Walker ovatie na ovatie

26 februari vanuit Washington aan Zee (Den Haag).  De zaal stond op z’n kop gisteren. De jaarlijkse CPAC bijeenkomst was een groot succes voor Walker. Veelal ook jonge grass roots conservatieven smeken Walker om zich zo snel mogelijk kandidaat te stellen. Scott Walker is de grote verrassing van dit moment. Hij staat ver op kop in de opinie peilingen in met name Iowa. 15 procent opJeb Bush in de laatste peiling. Als gouverneur van Wisconsin komt hij uit dezelfde regio. Hij heeft als kind ook even daar gewoond. Wat is zijn kracht? Hij is solide conservatief voor veel Republikeinen, is een nieuw gezicht en heeft als gouverneur korte metten gemaakt met de vakbondsrechten van eerst ambtenaren en nu werknemers uit de privé-sector. Op dit moment verzamelen zich vele vakbondsleden om te demonstreren tegen Walker maar dat versterkt alleen maar zijn populariteit onder conservatieven. Walker is al erg actief op campagnepad en bezoekt Iowa regelmatig. Hij is de zoon van een baptistische dominee en spreekt klare taal. Vier keer heeft hij de in Wisconsim machtige Democratische tegenstander verslagen. Absoluut uniek! Maar Walker ligt nu wel onder een vergrootglas. Waarom heeft hij zijn universitaire studie niet afgemaakt? Journalisten die alles willen weten van de ‘bijna-kandidaten’ vragen hem voortdurend hiernaar. Ook aarzelt hij te antwoorden op de vraag wat hij vindt van Rudy Guliani’s aantijging dat Obama niet echt van Amerikanen houdt. Walker zegt slechts dat hij Obama hier niet over gesproken heeft en het dus ook niet weet. Anyway, op dit moment zou het Hillary Clinton tegen Scott Walker zijn.Van Hillary horen we niet zoveel. Het gaat immers goed in de peilingen. Toch wel wat donkere wolkjes. Haar boektour ging niet geweldig, de Clinton Foundation krijgt kritiek over de acceptatie van buitenlandse donaties uit dubieuze landen en Bill wordt genoemd als ook een van de vele gasten zo’n 15 jaar geleden op het privé-eiland in de Carribean van de beruchte pedofiel-miljardair Epstein. De New York Post fantaseert er lustig op los. Wat deed Bill daar? Louter strandwandelingen en naar de palmbomen kijken? Niemand blijft gespaard. De Washington Post heeft de kassabonnen op gevraagd, en gekregen!, van de juwelen aankopen van Jeb’s echtgenote Columba. Zij profileert zich als eenvoudige Mexicaans-Amerikaanse vrouw maar koopt wel voor 90.000 dollar juwelen. En manlief wil nu juist de enorme inkomensverschillen verkleinen. Het is ronduit bizar: de campagne is formeel nog niet eens begonnen en toch trekken de belangrijke bijna-kandidaten al vele top-adviseurs aan en zoeken zij mega-donoren. Jeb Bush zou al door het plafond gaan met een bedrag dat in 3 maanden mogelijk al de 100 miljoen dollar overstijgt. Mijn interview van gisteren over deze bizarre voorfase van de campagne is te beluisteren op www.eenvandaag.nl Vandaag spreekt Jeb Bush op CPAC bijeenkomst.

Blikvanger 20 Jeb Bush huurt Jim Miller in en presenteert zijn buitenland opvattingen

Laatste nieuws: Jeb Bush heeft Jim Miller als top adviseur communicatie aangetrokken. Bureau van Miller is gespecialiseerd in het onderzoeken van schandalen bij politieke tegenstanders. Met name ook gericht op Hillary Clinton.

Afgelopen woensdag sprak Jeb Bushvoor de prestigieuze Chicago Council for Global Affairs zijn eerste, echte buitenland toespraak uit. Jeb toonde zich een koorddanser. Aan de ene kant wilde hij, en dat was zijn belangrijkste boodschap, afstand nemen van zijn broer George W. Hij betoonde weer zijn liefde voor vader en broer, “en als het mag?” vroeg hij aan het publiek ook voor zijn moeder. Maar hij wilde toch vooral “his own man” zijn. “Mijn opvattingen zijn gevormd door mijn eigen denken en ervaringen.” Hij gaf toe dat er onder zijn broer fouten zijn gemaakt in Irak. “De informatie van veiligheidsdiensten over niet conventionele wapens was niet accuraat gebleken.” De Irakese bevolking had meer dan ooit behoefte aan veiligheid na de omverwerping van Saddam Hussein en daar was niet voldoende voor gezorgd. Dat was dus een andere fout. “Maar”, aldus Bush, “het sturen van extra troepen naar Irak in 2007 tijdens de zogenaamde ‘surge’ was wel een van de meest moedige politieke daden van een president ooit.”

De speech was ook bedoeld om een alternatief te bieden voor Obama’s buitenlanddoctrine van in de eerste plaats diplomatie. De New York Times schreef van een nieuwe doctrine van ‘vrede door kracht’ die Bush presenteerde. Hij zegde toe de geloofwaardigheid van de Verenigde Staten in de wereld te herstellen door lege dreigementen zoals herhaaldelijk trekken van een rode streep zoals in Syrië met betrekking tot een militaire aanval op het regime van president Assad niet te zullen uiten. Obama was passief gebleken. President Obama voerde slechts ‘hashtag diplomatie’. Onder president Bush zouden de Verenigde Staten weer echt leidend zijn. “Onze presidenten, zowel Republikeinen als Democraten, hebben de verantwoordelijkheid aanvaard in de wereldpolitiek vanuit het geloof dat de macht van Amerika goed is. Ik betwijfel of deze regering ook zo denkt.”

Bush waarschuwde dat de race van Iran om nucleaire wapens te bemachtigen ‘het bepalende buitenlandonderwerp van onze tijd is’. Hij verklaarde voorstander te zijn van een scherper sanctie-regime. Ook de strijd tegen ISIS en ‘radicaal islamitisch terrorisme’ is een van de grootste bedreigingen voor de natie en de wereld. Maar verder dan een opmerking over verhoging van de defensiebegroting kwam Bush niet. Wel moest de Amerikaanse bevolking begrijpen dat de zogenaamde afluisterpogingen van de inlichtingendiensten juist bedoeld waren om de veiligheid van de burgers te waarborgen. ‘Deze programma’s van de National Security Agency zijn buitengewoon belangrijk in onze langdurige strijd tegen het terrorisme.”

Hoewel Bush vooral een meer harde, traditionele buitenlandse politiek beschreef, oreerde hij ook nog even over zijn ‘liberty agenda’ die gelijkenis vertoonde met de freedom agenda die zijn broer voor het Midden-Oosten presenteerde. “Steeds maar weer hebben we geleerd dat als wij ons terugtrekken en niet meer de vrijheid elders beschermen, de strijd uiteindelijk sowieso onze kant opkomt – in onze steden, in onze straten en in ons luchtruim. De vijanden van de vrijheid zullen zich nooit tevreden stellen met een leven in uitsluitend hun donkere hoeken van de aarde. Uiteindelijk moeten zij Amerika aanvallen. En doen zij ook vaak.” Ook dat vergt een voortdurende betrokkenheid van de Verenigde Staten bij de wereld. Het land moet dan wel als basis economische kracht hebben. Bush sprak uit dat onder zijn leiding de economie ieder jaar minstens 4 procent moet groten. “De rijken worden rijker, de armen en de middenklassers worden armer.” Dat moet veranderen en van groot belang zijn daarbij de handelsakkoorden die met Azië en Europa gesloten moeten worden. In die zin steunde Bush Obama.

En zo laveerde deze Bush handig tussen de militaire interventie politiek van zijn broer ten tijde van de ‘War on Terror’ en de meer gematigde buitenland politiek van zijn vader die in het begin van de jaren negentig nog even sprak over een nieuwe Wereldorde in nauwe samenwerking met bondgenoten en internationale organisaties als de Verenigde Naties.

Tal van opmerkingen zullen traditionele hardliners en neo-conservatieven in de Republikeinse partij, en ook wel daarbuiten, bevredigd hebben maar door alleen al de fouten in Irak te benoemen nam Jeb afstand van zijn broer. Bekend werd ook dat Bush zich door zo’n twintig buitenland adviseurs zou laten adviseren in de campagne. Daar zaten neo-conservatieven bij zoals Paul Wolfowitz die zijn broer had gediend maar ook James Baker en George Shultz uit het gematigde kamp van zijn vader. Meest opvallend was de afwezigheid van Condoleezza Rice op de lijst. Het is een publiek geheim dat deze vertrouweling van de laatste president nog steeds invloedrijk is bij alle Bushes. Maar door haar niet expliciet te noemen wil Jeb nog eens extra het signaal te geven van “I am my own man”.

——————————————————————————————————————–

Blikvanger 19 Romney geeft Jeb Bush trap na

In zijn toelichting om niet mee te doen met de presidentsverkiezingen van 2016 zei Romney gisteren te hopen en te verwachten dat een kandidaat van de nieuwe generatie naar voren komt. Daarmee doelt hij wellicht op Marco Rubio of Scott Walker maar zeker niet op de 61 jarige Bush. Wat hier achter zit? In de campagne van 2012 kreeg Romney weinig steun van de oud-gouverneur van Florida. Jeb Bush vond dat Romney een wel hele slechte campagne had gevoerd. Zij waren niet echt vrienden. Bovendien kaapte Jeb de afgelopen weken donors en adviseurs weg uit het Romney kamp. Romney heeft nu gezegd tegen zijn potentiele donoren dat zij wat hem betreft vrij zijn te gaan waar zij willen. Richting goede vriend Chris Christie waar hij dit weekend mee dineert in New York? Ik denk dat het toch vooral Jeb Bush is die met de meeste van zijn donoren aan de haal gaat. Achter de schermen fluistert men dat Bush nu al een record bedrag aan geld heeft opgehaald. De druk ligt nu bij Jeb om de koppositie in de peilingen in te nemen. Als dat gebeurt zal de roep om een echt conservatief tegenwicht groter worden.

——————————————————————————————————————-

Blikvanger 18 Belangrijke aankondiging Mitt Romney vanmiddag

UPDATE: ROMENY DOET NIET MEE. Romney: “Ik heb besloten dat het beter is andere kandidaten in de Republikeinse partij de kans te geven”.

Nog maar kort geleden verklaarde Mitt Romney dat hij niet nog een derde keer voor het presidentschap zou gaan. Maar de afgelopen weken klonk hij tijdens zijn speeches steeds meer als een kandidaat die er zin in heeft. Later vanmiddag komt hij met een belangrijke verklaring. Wat tegen een kandidatuur spreekt is dat twee keer verliezen hem beslist beschadigd heeft. Vooral in 2012 was Romney een draaikont op vrijwel alle issues. Plotseling hing hij de echte conservatief uit terwijl hij in werkelijkheid gematigd was. Nu zou hij met een soort kruistocht tegen de armoede en ‘een andere buitenlandse politiek dan die van de falende Obama’ een nieuwe campagne willen voeren. De Romney’s zouden echt van mening zijn dat Mitt geknipt is voor het presidentschap in moeilijke tijden en dat hij verreweg de beste kandidaat is. Juist hij waarschuwde in 2012 tegen terrorisme en Rusland. Ook is er de afgelopen weken uitvoerig in het geheim gepeild in 20 staten en Romney zou ver op kop liggen. Tegenover dit alles staat dat Jeb Bush belangrijke donoren en adviseurs al heeft weggekaapt uit het Romney-kamp.  De pers, o.a. de Wall Street Journal van Robert Murdoch, is zeer kritisch over de terugkeer van de Bush dynastie maar nog kritischer over de ‘looser’ Romney. Vanmiddag dus Romney in de spotlight. Op deze plek kunt u direct een snelle update verwachten.

——————————————————————————————————————-

Blikvanger 17 Een geheime ontmoeting deze week tussen Jeb Bush en Mitt Romney

De New York Times bericht vanmorgen dat beide potentiele kandidaten elkaar ontmoeten. Het verzoek was gedaan uit hoffelijkheid door Jeb Bush die zijn respect wilde betonen voor de uiteindelijke Republikeinse kandidaat in 2012.  Maar inmiddels is er wel het een en ander veranderd. Romney heeft open en bloot gezegd een nieuwe, derde!, kandidatuur te overwegen. Hij is naarstig op zoek naar kapitaalkrachtige sponsoren. Soms zit er maar een paar uurtjes tussen het telefoontje van de een en de ander met dezelfde sponsor. Jeb Bush is eerder met een vliegende start het verkennings pad op gegaan. Hij heeft al een flink aantal toezeggingen binnen maar sommige donoren wachten af. Bovendien zijn er laatste peilingen die Romney een voorsprong geven. Dat komt natuurlijk ook omdat Romney landelijk echt bekend is. Dat geldt nog niet zo voor ‘het broertje’ van de laatste president Bush. Beide heren zijn gematigde Republikeinen en zitten dus in elkaars vaarwater. Zij zijn vijanden noch vrienden. Hebben elkaar al wel wat bekritiseerd. Opvallend is dat de meeting ondanks de veranderde toestand gewoon doorgaat. Trekt een van de twee zich terug? Wat voor deal wordt er gemaakt? Is het Romney? Is het Bush? We zullen zien. Het gonst van de geruchten. Gezien vooral de dynamische start van Bush zou het vooral voor hem een blamage zijn als hij zich terug trekt. Dat zie ik dus ook niet gebeuren. Gisteren nog heeft Bush gezegd ook in Iowa z’n gezicht te willen laten zien. Laat dat nu net de eerste caucus staat zijn in januari 2016!

———————————————————————————————————————

Blikvanger 16 2015 het jaar van Jeb en Hillary

Op het randje van 2014 vooruitblikken naar 2015 is aardig om te doen maar ook ‘tricky’, zeker als je tuurt naar het lange Amerikaanse verkiezingspad vol kuilen en plotselinge kronkels. Er kan nog zoveel onverwachts gebeuren. Maar op basis van wat we nu weten, zou het me niet verbazen als de tandem Jeb-Hillary veel in het nieuws zal komen. Natuurlijk, het komende jaar zullen ook andere presidentskandidaten zich aandienen. Van Ted Cruz aan de Republikeinse Teaparty zijde tot wellicht Elizabeth Warren op de linkervleugel van de Democratische partij.  Bij Elizabeth is dat niet zeker. De in korte tijd onder progressieve Democraten populaire senator Warren wordt voortdurend genoemd als potentiele kandidaat. Zij zegt (althans nu) geen presidentskandidaat te willen worden maar dat kan altijd veranderen. Toch is een positie als progressieve horzel in het vlees van de meer centristische Hillary voor Warren aantrekkelijk. Zo blijf je een machtsfactor van betekenis. Nu al merk je dat Hillary wat naar links opschuift. Zij heeft het vaak over inkomensongelijkheid en anders dan in de campagne van 2008 veel meer over gelijke vrouwenrechten. Hillary zal pas in de lente haar beslissing bekend maken, zo zeggen haar adviseurs. Maar het campagne-apparaat is er in feite al. En waarom zou zij zich nu al kandidaat stellen? Zij staat in de peilingen zo’n 60 procent voor op andere potentiele kandidaten.

Bij de Republikeinen zie ik toch kansen voor Jeb Bush. Het besef dat een echte Tea Party Republikein nooit het Witte Huis zal winnen, zal steeds meer doordringen bij de Republikeinen en dan kom je al gauw uit bij Jeb Bush of gouverneur Christie van New Jersey uit. De laatste heeft echter wel een flink schandaal aan zijn broek hangen. De conservatief Bush is wat gematigder als het gaat om immigratie verruiming en dat is zeker voor de belangrijke groep Hispanics belangrijk.

Het is allemaal koffiedik kijken. Peilingen zeggen nog weinig. Er zijn in de Amerikaanse geschiedenis veel voorbeelden van verrassingen. Van kandidaten die onbekend waren en toch plotseling kwamen boven drijven. Ik denk aan de ‘pindaboer’ Jimmy Carter, de onbekende en onervaren gouverneur Bill Clinton en de ook al onervaren senator Barack Obama. We zullen zien.

Ik wens u allen alvast een fascinerende campagne die gezien ook de voorverkiezingen in Iowa en New Hampshire januari 2016 in 2015 in volle hevigheid al zal beginnen. En bovenal een gezond en veilig 2015!

——————————————————————————————————————–

Blikvanger 15 Jeb Bush schuift opvallend naar voren

Het is de juiste publieke timing want het gevecht om de gematigde mantel van de Republikeinse partij was al (vooral) achter de schermen los gebarsten. Mitt Romney die voortdurend zei dat hij niet nog een derde keer voor het presidentschap zou willen gaan, gaf de afgelopen dagen aan dat hij er nog wel eens over zou willen nadenken. ook Chris Christie wierp een extra balletje op bij zijn potentiele geldschieters. Jeb Bush heeft daar nu voorlopig, zo lijkt het, korte metten mee gemaakt door vandaag te verklaren dat hij actief gaat onderzoeken of hij genoeg kansen ziet om president te worden. Vanmiddag hebben zich al tientallen vermogende geldschieters aangemeld. Jeb geldt immers als een echt zwaargewicht: ex-gouverneur van Florida en meer dan zijn broer Georg W. het politieke talent van de familie. Formeel is er nog geen aankondiging. In januari richt Jeb een zgn. PAC op die hem in staat stelt extra donorgeld voor maatschappelijke issues, zoals onderwijs, aan te trekken. En dat kan dan mooi voor de campagne worden gebruikt. De echt officiele bekendmaking zou in januari kunnen plaats vinden. Het nieuws van vandaag werd op facebook en twitter gepubliceerd. Bush is al jaren lang een sociale media man. Bush zet met zijn verklaring vandaag andere kandidaten onder druk en haalt bij menigeen, zoals Romney, Christie en Rubio, behoorlijk wat wind uit de zeilen. Anderen zullen nu ook moeten bewegen.

———————————————————————————————————————

Blikvanger 14 Belangrijke beslissing nadert want wie kondigt aan?

De maand december is aangebroken en achter de schermen gebeurt van alles. Zo laten Hillary vertrouwelingen weten dat een eventuele aankondiging toch nog wat langer op zich kan laten wachten. Hillary heeft een wat moeilijke tijd achter de rug. Er lijkt ietwat sprake van Clinton-moeheid. De niet zo geslaagde boekcampagne zou exemplarisch zijn. De verkoop viel tegen. Ook is nog niet echt een scherp verkiezingsverhaal geformuleerd wat mensen pakt, in het hart raakt. ‘Hillary als kampioen van de Amerikaanse middenklasse’ is wel erg dunnetjes. Voorlopig kan Hillary nog even wachten en scherp de voorzichtige opkomst van de linkse senator Elizabeth Warren in de gaten houden.  Een echt gevaar is Elizabeth nog niet voor Hillary.

Aan de Republikeinse kant gonst het van de geruchten. Jeb Bush, Mitt Romney en Chris Christie werpen zich op als de leider van de meer gematigde Republikeinse vleugel. Jeb Bush heeft gesproken met de Wall Street bankiers en hen gezegd hun kruit (geld!) droog te houden en zich aan geen enkele, andere kandidaat te verbinden want “op korte termijn neem ik een beslissing”. Maar Mitt Romney beschouwt zich vooralsnog als de leider van deze vleugel. “Ik ben de familie Bush niets verplicht”, zo heeft hij al snel laten weten. Romney, deels vanwege zijn naamsbekendheid maar ook omdat hij een aantal opzienbarende voorspellingen deed in zijn laatste boek over o.a. de Russische dreiging die Obama onderschat,  voert de opiniepeilingen aan. Diverse intimi en ook een aantal aanwezigen bij zijn recente Wall Street vergaderingen zeggen er van overtuigd te zijn dat hij meedoet. Maar datzelfde zeggen anderen over Bush. Chris Christie is ook kanshebber om de gematigde mantel te dragen maar heeft wel als nadeel dat zijn fameuze hot temperament het in New Jersey dan wel goed doet maar niet zo in de rest van het land. Spannend, vooral ook omdat de uiteindelijk winnende Republikein bij de voorverkiezingen een zekere gematigdheid moet hebben om het van een Democraat te winnen. Ted Cruz of dr. Ben Carson die aan de Tea Party zijde sterk opkomen, zijn te extreem voor het brede electoraat.

___________________________________________________________________

Blikvanger 13 Obama, Jeb en Hillary over de immigratiedreun

22 november

Een dreun was het. Nota bene de zo veel geplaagde president himself doorbrak de impasse in het Congres met een ongekende ‘immigratie-aanval’.  Natuurlijk, voorgangers als de eerste president Bush hadden ook grote groepen immigranten een legale status geboden maar dan ging het om veel kleinere aantallen en was een en ander duidelijk omschreven. Bij Obama’s executieve order is dat veel minder het geval. Bovendien gaat het om maar liefst zo’n 5 miljoen mensen. Een flink aantal conservatieve Republikeinen schreeuwen moord en brand want nu is helemaal duidelijk dat Obama zich als een autoritaire keizer gedraagt. Obama verdedigt zich door het Congres te ‘smeken’ met een eigen immigratiewet te komen. Obama zegt met deze beleidsdaad slechts een herschikking van middelen te organiseren. Anders gezegd: opsporingsagenten zullen zich niet meer richten op het oppakken van hardwerkende, illegale immigranten maar op het arresteren van criminelen aan de Mexicaanse grens. Kwestie van andere prioriteiten dus.

De Latino gemeenschap heeft meteen juichend gereageerd. Obama is opeens hun held. De Latino’s zijn Amerika’s snelst groeiende bevolkingsgroep. Nu al zo’n 17 procent van de bevolking. Vooralsnog staan de Republikeinen welhaast schaakmat. Als zij in 2016 het Witte Huis willen winnen dan moeten zij hun imago bij de Latino’s oppoetsen. Mogelijke presidentskandidaat Jeb Bush heeft gisteren al gezegd dat hij ‘uiteraard’ de eenzijdige machtsgreep van Obama zeer betreurt maar dat hij de uitkomst van order een goede zaak vindt. Hillary reageerde donderdagavond al. Zij staat pal achter Obama. Zij roemt zijn zo menselijke geste. En de Republikeinen? Ondanks veel lawaai in het Congres durven zij Obama daar niet echt aan te pakken. Zij kiezen voor de veilige weg, namelijk de juridische. Over een flink aantal maanden zal het Hooggerechtshof in Washington zich over Obama’s order moeten uitspreken. Daar zit zeker wel een risico voor Obama. Maar ik betwijfel of het Hooggerechtshof zich in interveniërende zin wil bemoeien met een strijd tussen de uitvoerende en wetgevende macht. Een lastige kwestie voor de Republikeinen en hun presidentiele kandidaten.

——————————————————————————————————————

Blikvanger 12 Hillary en Bill lopen zich het vuur uit de sloffen voor Congresleden

2 november

Het lijkt al wel een presidentiele verkiezingscampagne. Hillary en Bill duiken overal op om de dreigende nederlaag van Democraten bij de Congresverkiezingen van as dinsdag zoveel mogelijk te beperken. En om in rode staten als Louisiana en Georgia en swing states als New Hampshire, Iowa en North Carolina hun netwerk te verbreden. Want als Hillary meedoet voor de race naar het Witte Huis zijn die laatste drie ook nog eens de eerste staten waar begin 2016 voorverkiezingen worden gehouden. Op zich zitten de Clintons in een comfortabele positie. Bij een grote nederlaag dinsdag  krijgt vooral president Obama de schuld. Zijn populariteit is in de peilingen verder gezakt naar ‘begin-veertig’ en veel kiezers geven in interviews aan dat zij zich persoonlijk onzeker voelen. De werkloosheid mag dan onder de 6 procent zijn gezakt, de koopkracht is niet gegroeid. Ook de internationale onzekerheid slaat terug op veel Amerikanen: ISIS en Ebola zorgen voor angst. In zulke tijden is de regering vaak de kop van jut. Obama is te laat of te traag van actie, zo luidt dan het parool. Maar de Clintons hebben hun best gedaan. Hillary zal de komende tijd vaardig moeten laveren. Regelmatig afstand nemen van Obama maar ook niet teveel want zijn achterban van zwarte en jeugdige kiezers moet door Hillary worden gepaaid en ingepikt. Overigens, de Clintons hebben in het Arkansas van Bill er veel aan gedaan om senator Pryor te helpen maar die gaat waarschijnlijk dik verliezen. Zo straalt de nederlaag toch ook wat op hen af. De Republikeinen hebben al een grote meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en er is op dit moment een grote kans dat de Republikeinen de zes benodigde zetels voor de Senaat winnen om op 4 november ook daar een meerderheid te behalen. Dat zou rampzalig zijn voor president Obama. Als afscheid nemende president ben je sowieso al een ‘lame duck’ maar bij zo’n uitslag op 4 november wordt Obama een ‘super lame duck’. De Republikeinen kunnen dan nog meer de binnenlandse politieke agenda bepalen. Van hot issues als de Key Stone pijpleiding tot en met overheidsbezuinigingen. In zo’n 9 staten spant het er om. De door veel Democraten nog niet zo lang geleden als een politieke Messias verheerlijkte president is nu vrijwel nergens meer welkom om Democratische kandidaten in hun campagne te ondersteunen.  Senator Shaheen van New Hampshire zei onlangs ‘dat het geen enkel doel dient om Obama naar haar staat te halen. Hij moet z’n werk doen in Washington!’. Achter de schermen wordt steeds meer druk uitgeoefend op de reuze populaire Bill Clinton om zich nog meer op het campagne pad te vertonen in de laatste uren tot disndag en een geloofwaardige economische boodschap voor de lower middle class aan de man en vrouw te brengen. Bill en Hillary kijken vooral naar staten als Colorado die niet ‘blauw’ en niet ‘rood’ zijn. Als deze ongekleurde staten op 4 november Republikeins worden zegt dat veel over de nieuwe machtsverhoudingen en het hernieuwde zelfvertrouwen van de GOP. Het politieke theater heeft wel bizarre financiele trekken. Nog nooit was het Congres zo impopulair maar de verkiezingsstrijd in de 50 staten is de duurste allertijden: bijna 4 miljard dollar gaat er om. Als ik Bill Clinton zo bezig zie, moet ik wel terug denken aan die dagen in januari 2008. Bill verscheen toen ook overal om Hillary’s kandidatuur te ondersteunen. Ik ontmoette hem in New Hampshire. Daar won Hillary nog een voorverkiezing maar uiteindelijk won Obama zoals bekend. Bill Clinton toen en nu? Zijn populariteit is nog verder gegroeid dankzij o.a. geweldige toespraken op onder meer de Obama conventie. Maar ook zijn gezag staat natuurlijk een beetje op het spel 4 november. Spannend!

——————————————————————————————————————–

Blikvanger 11 Broer George W geeft ‘Jebbie’ flinke duw

2 oktober

‘Ik denk dat mijn broer wel president wil worden. Hij zal een hele goede zijn’, zei de ex-president tegen FOX nieuws gisteravond. Dat was niet zomaar een slip of the tongue. Achter de schermen zoals onlangs in de ‘buitenvilla’ van de familie in Kennebunkport Maine wordt door velen in de Bushdynastie overlegd over een mogelijke kandidatuur van Jeb. Vader Bush, ernstig ziek, zou graag zien dat Jeb er voor gaat, al heeft moeder Barbara ook onlangs weer gezegd ‘dat er al genoeg Bushes in de politiek waren.’ Zo is het eigenlijk wel mooi geweest, luidde dus de boodschap. Die uitspraak moeten we maar niet al te serieus nemen.  Veel schatrijke donoren gelieerd aan het gigantische Bush-netwerk hebben al laten weten fors te willen storten in de campagnekas van Jeb. Jeb heeft vooral indruk gemaakt met zijn voortdurend geuite opmerkingen over het krankzinnige gedrag van de Tea Party die zelfs bij een cent belastingverhoging al moord en brand schreeuwen over socialistisch gedrag etc. Zij hebben regelmatig de Amerikaans overheid over de kling gejaagd oftewel op slot gedaan of in ieder geval bijna. Bush wil niet zozeer zijn als broer George W. maar vooral als zijn gematigde vader. ‘Onder vader en president Reagan werden er nog compromissen gesloten in de politiek en daar moeten we weer naar toe.’ Jeb is dus voor de meer gematigde Republikeinen aantrekkelijk en ook voor de zwevende kiezers.  Hij is met dat profiel een grote concurrent van gouverneur en mogelijke presidentskandidaat Chris Christie van New Jersey die echter recentelijk werd geplaagd door een schandaal omtrent machtsmisbruik. Voor Republikeinen wordt het steeds moeilijker om het Witte Huis te bereiken. De diversiteit rukt op in de VS en met name de groep Latino’s groeit sterk. Republikeinen hebben doorgaans een streng standpunt als het gaat om het toelaten van vaak ook illegale immigranten die veel onaantrekkelijk werk in de VS opknappen. Maar juist deze Bush stelt zich socialer op, spreekt ook thuis vloeiend Spaans want hij is getrouwd met een Mexicaans-Amerikaanse vrouw. Hij is afgestudeerd in Latijns-Amerikaanse studie. Als oud-gouverneur van Florida, die ook populair was, kan Jeb een van de belangrijkste swing staten tijdens een eventuele presidentiele campagne op voorhand winnen. Altijd al was Jeb de oogappel van zijn ouders. Toen in de begin jaren negentig Jeb nog verloor als gouverneurs kandidaat in Florida maar ‘wildebras’ George W. juist won in Texas zeiden zijn ouders: ‘De vreugde is in Texas maar ons hart is in Florida’. Het heeft nooit zo geboterd tussen de beide broers. Ooit zou de jonge George W. zelfs gezegd hebben dat de kleine Jeb ‘een volstrekt nutteloos verlengstuk van de familie was’.  Maar de tijden zijn veranderd. George W. steunt Jeb die staat voor een realistische, meer assertieve buitenlandse politiek en die realpolitiker Henry Kissinger tot een van zijn belangrijkste adviseurs rekent. Overigens is Jeb niet alleen maar gematigd. Hij verkondigd conservatieve standpunten als het gaat om de doodstraf (als gouverneur verving hij wel de elektrische stoel door de injectie) en charterscholen die met geld vanuit het bedrijfsleven mogen worden gefinancierd. En Jeb was een van de ondertekenaars van het ‘Project for a New American Century’ van de neo-conservatieven die zo’n stempel drukten op de eesrte jaren van George W. Eind dit jaar of vroeg volgend jaar beslist Jeb. Hij wil eerst overleggen met zijn publiciteitsschuwe vrouw Columba die erg veel moeite heeft met een campagne die ongetwijfeld verwoestend zal zijn voor ook haar privacy. Jeb heeft al gezegd dat voor hem belangrijk is dat hij met plezier een campagne kan voeren. ‘De Amerikaanse bevolking verlangt terug naar het optimisme van vroegere tijden’.

——————————————————————————————————————–

Blikvanger 10 Er wordt gefluisterd dat Romney…
28 september

Proefballonnetjes zijn het. Heel voorzichtig maar toch. Zelfs de New York Times schrijft in blogs en commentaren over de toegenomen populariteit van Mitt Romney. Met gemak zou hij nu tot president van Amerika zijn gekozen. Ik moet terug denken aan zijn campagne boek van 2012 waarin hij in de eerste pagina’s al uitgebreid waarschuwde voor het Russische gevaar. De Obama-campagne veeg de vloer er mee aan. ‘Koude Oorlog nonsens’ en ‘die Mitt leeft in het verleden’.  In datzelfde boek waarschuwt Romney voor verder oprukkend terrorisme en een nieuw kalifaat. Ook riep hij op de gematigde Syrische oppositie te bewapenen.  Als voor de campagne van 2016 kandidaten een echt veiligheidsprofiel moeten hebben, kan Romney dus het een en ander tonen. Hij heeft nog een paar andere voordelen. In een tot nu toe nog zwak veld van eventuele kandidaten heeft hij grote naamsbekendheid. Hij is aantrekkelijk voor de meer gematigde kiezers want staat duidelijk op afstand van de Tea Party Republikeinen. Bovendien is hij schatrijk en heeft ervaring met drie presidentiele campagnes. Maar die heeft hij wel verloren en dat kleeft toch ook aan hem. Mevrouw Romney en diverse adviseurs zeggen dat Mitt aan het nadenken is. Over zich zelf en de toekomst van Amerika. Mooie, verhullende taal. Ik denk nog steeds dat de kans klein is dat Mitt er weer voor gaat. Veel zal afhangen of Chris Christie en/of Jeb Bush mee gaan doen. Zij zitten min of meer in hetzelfde politieke vaarwater en kunnen de diverse facties van de Republikeinse partij verenigen. Nog even een paar maanden geduld.

——————————————————————————————————————–

 

Blikvanger 9 Tussen Biefstuk en Manhattan, bizar weekje voor Hillary

17 september

Afgelopen zondag was Hillary voor het eerst sinds de smadelijke caucus nederlaag in 2008 weer terug in Iowa. “I am baaaaaaack!”Formeel doel was om op de jaarlijkse biefstukparty van senator Harkin een toespraak te houden om Democraten een hart onder de riem te steken voor de Congresverkiezingen op 4 november. Maar het was overduidelijk dat Hillary alvast voorbereidingen in Iowa trof om niet nog een keer ten onder te gaan aan onderschatting. Van heinde en verre waren ‘Ready for Hillary’ vrijwilligers met auto’s en bussen naar Iowa gekomen en zij mengden zich onder het publiek met hun Hillary-borden. Hillary gaf wel aan ‘over een kandidatuur te denken’ maar meer niet want timing is belangrijk en kort na 1 januari valt de beslissing. Iedereen in Iowa is er van overtuigd dat Hillary het gaat doen, getuige ook de weinig mysterieuze opmerking van vriend senator Harkin: ‘Er zullen nog hele interessante “hoofdstukken” aan Hillary’s levensverhaal worden toegevoegd. Hillary sprak tegen een decor van strobalen over vooral binnenlandse zaken zoals belastingverlaging voor de middenklasse. Ook Bill was  meegekomen en die sprak maar wat graag tegen het publiek en de honderden journalisten die speciaal voor haar waren gekomen. Maar Bill bleef maar doorpraten en genoot met volle teugen: over ISIS, zijn ‘naderende’ kleinkind, Ebola, de graanprijzen in Iowa enz. Achter hem werden Hillary’s adviseurs al wat nerveus en zelfs zijn eigen staflieden riepen ‘dat hij vlot een einde aan zijn verhaal moest maken’. Uiteraard tevergeefs. Interessant te zien hoe Bill Clinton de komende weken zijn rol als topadviseur zal invullen. Daar zal nog veel intern over gediscussieerd worden. Hillary moet in de spotlight natuurlijk, niet zozeer Bill. Hillary heeft een intensief sportschoolprogramma achter de rug, doet aan yoga en ziet er fris en fruitig uit. Gisteravond was zij in Manhattan waar haar speech herhaaldelijk werd onderbroken door illegale immigranten die boos zijn omdat Hillary geen afstand neemt van Obama die progressieve wetgeving heeft uitgesteld. Hillary komt steeds meer in de spotlight. Diverse kranten melden ook dat een door de conservatieve Heritage Foundation gesteunde ex-regeringsofficial Hillary beschuldigt van het gehaast  “vervreemden” van voor haar belastend Benghazi-materiaal. De dood van de Amerikaanse ambassadeur en zijn medewerkers zal Hillary ongetwijfeld blijven achtervolgen. Wij zitten in de pré-verkiezingscampagne. Maar eigenlijk is die campagne al begonnen.

——————————————————————————————————————–

Blikvanger 8 Jeb Bush geeft belangrijk signaal, Hillary Clinton ook

7 september

Maandenlang duren nu al de speculaties of Jeb Bush, de voormalige gouverneur van Florida, mee gaat doen met de ‘White House 2016 campaign’. Afgelopen zomer leek hij aan te geven dat hij dat niet doet maar er zit verandering in de lucht. Zijn zoon heeft al gezegd dat er in de familie heel veel over gepraat wordt en nu geven medewerkers het signaal aan kapitaalkrachtige donoren zich vooral niet te verbinden aan andere mogelijke kandidaten zoals Christie en Perry. Na de novemberverkiezingen voor het Congres neemt Jeb Bush zijn besluit. Vertrouwelingen van Bush, die in de Amerikaanse pers anoniem willen blijven, schatten de kans op meer dan 50 procent in. Bush voert deze dagen campagne voor Republikeinse kandidaten in ook sleutelstaten die belangrijk zijn voor … 2016. Hillary Clinton heeft tijdens een goeden doelen diner in Mexico Stad aangegeven dat zij waarschijnlijk direct na 1 januari haar beslissing bekend maakt. Beide ex-politici zijn absolute zwaargewichten en het beeld kan vlot ontstaan van Bush tegen Clinton. Maar dat is oude politiek. En de campagne van Obama leerde nu juist dat veel Amerikanen behoefte hebben aan nieuwe politiek. Inmiddels zijn we in eind 2014 aanbeland. Misschien is wel de nieuwe tijdgeest dat Amerikanen weer terug verlangen naar stabiliteit, dus oude politiek. We zullen zien. Hillary gaat in ieder geval komend weekend voor het eerst sinds haar verlies tijdens de voorverkiezingen in Iowa in 2008 weer terug naar … Iowa.

——————————————————————————————————————–

Blikvanger 7 Paul Ryan schrijft nieuw boek, positioneert zich alvast

24 augustus

Ryan kon dan als vice-presidentskandidaat van Romney in 2012 weinig potten breken, maar we mogen hem beslist niet onderschatten. Hij wordt zeer gerespecteerd door zijn collega’s en is een groot kenner van begrotingsvraagstukken. In zijn nieuwe boek  “The Way Forward: Renewing the American Idea” wrijft hij er nog even in dat Romney nu populairder is dan Obama en dat Romney op tal van punten zijn gelijk heeft gekregen, bijvoorbeeld ten aanzien van zijn felle, vroegtijdige kritiek op Rusland terwijl Hillary Clinton Poetin juist de reset-button aanbood. Er zou weer ontspanning komen tussen Rusland en de VS. Ryan wijst in zijn kenmerkende directe midwestern stijl dat hij verwacht dat Hillary Clinton zich verkiesbaar stelt maar dat zij nooit af zal komen van het ‘derde termijn Obama’ label. Belangrijkste wat hij in zijn boek schrijft is dat hij zal vechten voor eenheid onder de zo verdeelde Republikeinen. De crises rond het sluiten van de overheid en de ‘fiscal cliff’ noemt hij zelfmoordmissies van radicale partijgenoten. Met zijn fiscale conservatisme maar ook met zijn meer vooruitstrevende opvattingen over armoede bestrijding kan Ryan een interessante compromiskandidaat worden. Voorlopig houdt Ryan zich nog even schuil achter Romney. ‘Als iedereen toch eens de Romney zou kennen die ik ken…’

———————————————————————————————————————

Blikvanger 6 Rick Perry schandaal, gevangenisstraf tot 99 jaar mogelijk

16 augustus

Slecht, heel slecht nieuws voor Republikein Rick Perry. De gouverneur van Texas was nu juist bezig met een actieve campagne om zichzelf als potentieel presidentskandidaat op de kaart te zetten in met name Iowa en New Hampshire. Maar gisteren kwam het nieuws dat een Grand Jury hem heeft aangeklaagd vanwege machtsmisbruik. Texas is een conservatieve staat maar computer- en muziekstad Austin is nu net een liberale enclave. Een actiegroep aldaar diende en een aanklacht tegen Perry in omdat hij weigerde het ethische overheidsbureau dat op corruptie toeziet van miljoenen dollars overheidsgeld te voorzien. De reden? Het bureau valt onder de verantwoordelijkheid van Rosemary Lehmberg, een vooraanstaande Democraat die in april 2013 dronken achter het stuur zat. Zij werd aangehouden en gaf toe een fles wodka gedronken te hebben. Zj kreeg een boete en 45 dagen gevangenisstraf. Perry vindt dat een bureau geleid door de onverantwoordelijke Lehmberg geen staatssteun mag hebben. Hij maakte gebruik van zijn vetorecht. Dat nu is machtsbruik, aldus de aanklacht. De gouverneur gaat niet over de Lehmbergzaak en is zijn boekje te buiten gegaan. Een dergelijke kwestie wordt in de VS hoog op genomen. Binnenkort moet Perry verschijnen in het gerechtsgebouw voor zijn verhaal. Er wordt een pasfotootje met nummer van hem genomen als zijnde een verdachte crimineel. De gevangenisstraf kan zeer fors zijn tot wel 99 jaar. De rapen zijn gaar in Texas. De Perry aanhangers schreeuwen moord en brand: een politiek gemotiveerd proces! Voor Perry op zeker een groot struikelblok op weg naar het Witte Huis in de verte.

——————————————————————————————————————–

Blikvanger 5 Zeer opmerkelijk interview Hillary Clinton in The Atlantic

12 augustus

Er zijn redenen waarom Hillary Clinton zich NIET beschikbaar zal stellen voor de presidentsverkiezingen van 2016. Haar gezondheid bijvoorbeeld. De klachten waren destijds ernstiger dan velen dachten. Eerder had Hillary al eens een bloedprop in haar been, maar na een val kreeg zij ook een bloedprop in haar hoofd. Alles wijst er op dat zij is hersteld. De met spoed toegediende bloedverdunners in het ziekenhuis hebben hun werk gedaan. Hillary is in full swing bezig met haar boek toer. Maar een presidentiele campagne, zeker zoals Hillary die van nature voert, vergt een bijna boven menselijke inspanning. Hoe super fit zij is, kunnen wij uiteraard niet checken. Een andere ‘nee’ reden kan zijn dat de crisissituaties in diverse brandhaarden ook op haar afstralen, zoals Libie waar het tribale geweld oplaait. Republikeinse tegenstanders noemen de militaire Libie-interventie van destijds al “Hillary’s War”, hoewel het in de allereerste plaats natuurlijk “Obama’s War” was. Hij is hoofd van de buitenlandse politiek en opperbevelhebber. Inderdaad zakt Hillary wat in de opiniepeilingen, al blijft ze nog populair bij een behoorlijke meerderheid.Maar er zijn ook redenen waarom Hillary WEL mee gaat doen met de 2016-verkiezingen. Het leven van de Clintons is totaal gericht op de politiek of zoals Hillary het zegt ‘op dienstbaarheid aan de publieke zaak.’ Als president kun je de meeste invloed uitoefenen. Nu het unieke verkiezingsfenomeen Obama in 2016 niet meer mag meedoen is er een unieke kans om te winnen. Hillary heeft zich vier jaar lang als minister van Buitenlandse Zaken opgeofferd aan Obama. Bill heeft zich zelfs het vuur uit de sloffen gerend om met honderden optredens in het land Obama’s kandidatuur voor herverkiezing in 2012 met passie te ondersteunen. Nog steeds zeggen intimi dat niet alle wonden van de 2008 campagne zijn geheeld. Er zou nog steeds spanning zijn tussen Bill en een aantal medewerkers van de 2008 campagne. Maar de lof voor trouwe Hillary is groot in het Obama-kamp. Een aantal topmedewerkers van Obama, zoals Jim Messina, werken achter de schermen met honderden Hillary-aanhangers al aan een professionele campagne organisatie, zoals  ‘Ready for Hillary’.  Hillary’s topmedewerkers (zij heeft een eigen kantoor in New York voor al haar bezigheden) leggen deze enthousiastelingen geen strobreed in de weg en dat lijkt op een signaal dat met de voorbereiding van een Hillary-campagne op het hoogste niveau al wordt ingestemd. Een hele belangrijke aanwijzing kregen we deze week. Om succesvol campagne te kunnen voeren moet Hillary uit de schaduw van Obama treden en een meer eigen koers gaan varen. Welnu, in het artikel in The Atlantic zegt zij eigenlijk letterlijk en in forse bewoordingen dat Obama geen echte uitgewerkte doctrine heeft en dat zij wel en hij niet voor het bevoorraden met wapens was van het gematigde Syrische verzet. Met andere woorden, als Obama toen naar haar geluisterd had zou veel zijn voorkomen. Hillary voegt hier wel gelijk aan toe dat in de praktijk de situatie zeer gecompliceerd is en dat Obama toch zo’n intelligente man is waar zij veel bewondering voor heeft. Maar een goed verstaander…. Trouwe Hillary was een beetje ondeugend in het interview, zou je bijna zeggen. Maar in Washington worden haar opmerkingen zeer serieus genomen en heeft het menig wenkbrauw doen fronsen. Nog even geduld. Over een paar maanden maakt Hillary haar heslissing bekend. Met name Bill loopt zich al het vuur uit de sloffen voor … Hillary

——————————————————————————————————————–

Blikvanger 4 ‘Stand by Rand’ Paul

6 augustus

De ‘Stand by Rand’ stickers zie je in Iowa veel, heel veel. Rand Paul is verreweg de best georganiseerde kandidaat van dit moment. Hij is al tien keer in Iowa geweest. De lieveling van een flink deel van de Tea Part wil dat de Verenigde Staten zich weinig met het buitenland bemoeit. Er is genoeg werk aan de winkel in eigen land. Hij bekritiseert in zijn speeches steevast Hillary Clinton en noemt de Libie-oorlog ‘Hillary’s War’. Rand wijst op de totale chaos in het Noord-Afrikaanse land dankzij … Hillary. ‘Het is een “terrorist wonderland”. De wat ‘saaiege’ Paul, hoewel wat minder dan zijn vader Ron die in 2008 en 2012 meedeed met de presidentsverkiezingen, zingt af toe een zin. Op de wijs van ‘Old MacDonald’ neemt hij de Clintons op de korrel: ‘Scandal here, scandal there, scandal everywhere…’ In de eerste peilingen in Iowa is de fiscaal conservatieve en libertijnse Paul nu de Republikeinse frontrunner. Maar hoe hij echt landelijk een winnende coalitie kan opbouwen met bijvoorbeeld ook Latino’s is onduidelijk. Vorige week heeft hij een Amerikaanse vlag geplant bij de Mexicaanse grens. In Iowa deze week kwam al een boze Latino actievoerder op hem af om kritiek te spuien op zijn hardvochtige immigranten standpunt. Over peilingen gesproken. NBC Wall Street peiling meldt dat Hillary C. Republikein Christie met 50 tegen 42 procent zou verslaan in diens thuisstaat New Jersey.

———————————————————————————————————————

Blikvanger 3  Het wordt gezellig druk op de verjaardag van de Iowa gouverneur (ook interview met nu.nl) 

2 augustus

Het zal druk, heel druk worden op 17 november in huize Brandstad. Op die dag is gouverneur Terry Brandstad jarig en alle potentiele presidentskandidaten zullen hem overladen met geschenken, brieven enz. Chris Christie maar ook Rick Perry en alle andere ‘trappelaars’ prijzen de gouverneur van Iowa de hemel in met potsierlijk aandoende superlatieven. Christie noemt hem ‘mijn politieke vader’. Een icoon, een voorbeeld voor alle andere Amerikanen. De moraal? Uiteraard droomt iedere kandidaat van zijn steun. 1 zin is voldoende maar de slimme Brandstad houdt zo lang mogelijk verborgen wie zijn echte politieke vriend is.  Hij geniet van al die vriendschappen. Afgelopen week had ik een interview met nu.nl over de potentiele 2016 kandidaten. Zie svp hieronder:

Clinton, Bush, Biden en andere kandidaten om in de gaten te houden

2016 is nog ver weg. Toch beginnen de Amerikaanse presidentskandidaten in spé van straks zich nu al te profileren. Met wie moet rekening worden gehouden?

Clinton, Bush, Biden en andere kandidaten om in de gaten te houdenFoto:  AFP

Veel kandidaten voeren de frequentie van hun bezoekjes aan Iowa en New Hampshire, de staten die volgens de Amerikaanse traditie de voorverkiezingen aftrappen, al enkele maanden op.

Ze gaan in die staten naar politieke bijeenkomsten, praten met de inwoners en spreken af met fundraisers om begin 2015 vooraan te staan als de campagnes officieel van start gaan.

Amerikaanse media speculeren al enkele maanden over potentiële kandidaten. NU.nl zet alvast enkele vooraanstaande politici op een rij die straks mogelijk een rol gaan spelen als het verkiezingsgeweld losbarst.

Hillary Clinton

De voormalig first lady wordt het vaakst genoemd als opvolger van president Barack Obama. Ze heeft al gezegd begin 2015 een beslissing te nemen, maar alles wijst erop dat ze een gooi gaat doen naar het presidentschap.

Als minister van Buitenlandse Zaken legde Clinton de perfecte basis voor een kandidaatschap. Deze zomer bracht ze memoires uit, Hard Choices, en toerde ze door het hele land om het boek te promoten.

In het boek geeft Clinton op subtiele wijze aan op enkele belangrijke punten in het buitenlands beleid van mening te verschillen met Obama. Ze stelt bovendien Obama al vroeg voor Poetin te hebben gewaarschuwd. Een kritisch boek is doorgaans een goede opstap naar een campagne.

“Haar hele leven is ingericht op politiek en Hillary geldt als de grote favoriet. Ik denk dat ze het gaat doen”, zegt Willem Post, Amerikadeskundige aan het Clingendaelinstituut. Clinton heeft de politieke ervaring, en een gigantisch netwerk van politieke bondgenoten en potentiële donateurs.

Jeb Bush

De jongere broer van ex-president George W. Bush wordt door Amerikaanse media vaak beschreven als de Hillary Clinton van de Republikeinen. Als hij meedoet aan de race, zullen enkele anderen meteen besluiten zich niet kandidaat te stellen.

Jeb Bush heeft net als Clinton veel politieke vrienden en een uitgebreid netwerk van potentiële donateurs. Hij is intellectueel en in vergelijking met veel andere potentiële Republikeinse kandidaten gematigd.

De gouverneur van de staat Florida spreekt Spaans, heeft een vrouw van Mexicaanse komaf en kan meer dan andere Republikeinse kandidaten rekenen op de steun van de Spaanstalige gemeenschap, een belangrijke groep die doorgaans massaal op de Democraten stemt.

Jeb Bush kondigt voor het einde van het jaar aan of hij mee zal doen aan de verkiezingen. Hij heeft aangegeven dat hij het van belang acht of zijn familie wil dat hij meedoet.

Rick Perry

De stuntelaar die zich in 2008 tijdens een debat niet meer kon herinneren welke drie departementen hij zou schrappen als hij president zou zijn, is “back in the game”. En hij heeft een metamorfose ondergaan. De 64-jarige Perry draagt tegenwoordig een hipsterbril en houdt zich aan een streng fitnessregime.

Maar veel belangrijker: Perry heeft zijn kennis bijgespijkerd. “Perry krijgt tegenwoordig twee keer per week bijles. In het buitenland bezoekt hij denktanks en mensen die hem kennen, zeggen dat hij een veel betere spreker is geworden”, aldus Post. Texas maakt onder Perry’s aanvoering bovendien een enorme economische groei door.

Perry is de langstzittende gouverneur ooit, “en vlak een gouverneur van Texas nooit uit. Amerika is bovendien het land van de second chance.” Ook volgens Stuart Stevens, de strateeg van Mitt Romney in 2012, wordt Perry “enorm onderschat”.

Perry zelf is open over zijn mogelijke kandidaatstelling. “Ik ben me aan het voorbereiden op de mogelijkheid dat ik me kandidaat stel voor de presidentsverkiezingen. Ja, ik ben erover aan het nadenken, en ik weet hoe ik me moet voorbereiden.”

Chris Christie

De populaire gouverneur van New Jersey werd in 2013 in een landslide herkozen. Hij won een meerderheid van de vrouwelijke stemmen, de helft van de Latino-stemmen, en een derde van de Democratische stemmen. Vertaald naar nationaal niveau zijn dat veelbelovende cijfers.

De 51-jarige Republikein moet een blaampje wegpoetsen: in een schandaal dat bekend staat als ‘Bridgegate’ lieten medewerkers van Christie enkele rijbanen op de George Washington Bridge sluiten om een file te creëren. Dat zou zijn gebeurd als een wraakactie om de burgemeester van Fort Lee te straffen voor het niet steunen van Christie in de gouverneursverkiezingen.

Christie ontkent betrokken te zijn geweest bij het schandaal. De betreffende medewerkers zijn ontslagen en volgens hem is de kwestie in 2016 slechts “een voetnoot”.

Christie zegt in 2015 een beslissing te nemen over de verkiezingsrace, maar alles lijkt erop dat hij zich voorbereidt. Zo bezocht hij in juni nog fundraisers in New Hampshire en liet hij zich ook al in Iowa zien. De volslanke gouverneur verliest gewicht, en voelt zich nog altijd gesteund door veel Republikeinen die hem in 2012 opriepen om mee te doen aan de verkiezingen.

Post: “Christie heeft één belangrijk talent: hij is recht voor zijn raap. Dat waarderen veel Republikeinen. Net als Rick Perry voelt hij als ‘one of us’. Hij is gematigd, al wordt hij iets conservatiever.”

Joe Biden

De huidige vicepresident heeft aangekondigd een deelname aan de race in 2016 te overwegen en als vicepresident heeft hij automatisch goede papieren. De goedlachse Biden heeft twee keer eerder tevergeefs geprobeerd de Democratische kandidaat te worden, in 1988 en in 2008.

Post denkt echter niet dat Biden en Hillary Clinton, die met elkaar bevriend zijn, het ooit tegen elkaar op zullen nemen. Dat zou hoogstwaarschijnlijk betekenen dat Biden zijn kans laat schieten als Clinton bekendmaakt dat zij mee zal doen aan de race.

Ook David Axelrod, die als camagnestrateeg actief was voor zowel Obama als Hillary Clinton, acht een strijd tussen Bidden en Clinton onwaarschijnlijk. “Ik zie het niet gebeuren dat Biden en Hillary het tegen elkaar opnemen”, aldus Axelrod.

Biden zou met zijn 71 jaar een oude kandidaat zijn. De Republikein John McCain, die in 2008 de strijd verloor van Obama, was toen ook 71. De vicepresident geniet naar eigen zeggen in ieder geval de steun van zijn vrouw Jill.

Rand Paul

De senator uit Kentucky heeft het gedachtegoed van zijn vader, libertariër Ron Paul, grotendeels overgenomen. Hij is in het Amerikaanse politieke veld een vreemde eend in de bijt, maar geniet de steun van de conservatieve Tea Party.

Paul wil dat Amerika zich niet of nauwelijks mengt in internationale conflicten, en de invloed van de Amerikaanse overheid op het leven van de Amerikaanse burgers moet in zijn ogen zo klein mogelijk zijn. Dat betekent dat Paul vóór de afschaffing van veel overheidsorganen, subsidies en belasting is.

De senator heeft in maart aangegeven “een kandidaatstelling absoluut te overwegen”. Volgens Post heeft Paul een goed netwerk en een trouwe achterban, maar geniet hij te weinig steun over de gehele breedte van de Republikeinse partij.

Elizabeth Warren

De senator uit Massachusetts geniet de steun van veel politici binnen de Democratische partij. Ze werkte in het verleden als een van de belangrijkste assistenten van Obama en was daarvoor een briljant studente.

Warren geldt als een vaardig debater, die nog niet zo getekend is door Washington als Clinton. Ze is meer activistisch en verzet zich bijvoorbeeld tegen de macht van de Amerikaanse banken.

“Ze heeft een mooi verhaal”, aldus Post. “Warren komt uit een eenvoudig, hardwerkend gezin en was Harvard-docent, maar ze is te links om straks brede steun te gaan krijgen.”

Andere namen

In Amerikaanse media worden enkele andere namen regelmatig genoemd. Zo komt de uiterst conservatieve Ted Cruz vaak voorbij. Cruz noemt abortussupporters “satanisten” en vraagt zijn achterban om te bidden dat de progressieve wetgeving met betrekking tot het homohuwelijk wordt teruggedraaid.

Cruz speelde een belangrijke rol in de aanloop naar de ‘shutdown’ van de Amerikaanse overheid in 2013. De slinkende populariteit van de Tea Party is slecht nieuws voor de senator uit Texas.

De progressieve gouverneur van de staat New York, Andrew Cuomo, zal zeker niet meedoen aan de race als Hillary Clinton zich kandidaat stelt. Cuomo beschouwt Bill Clinton, aan wie hij zijn politieke carrière deels te danken heeft, als een mentor.

Vlak Mitt Romney nog niet helemaal uit, zegt Post. De Republikein heeft zelf de deur naar een derde poging geheel gesloten omdat hij zich op zijn gezin wil richten, maar zijn achterban smeekt hem om het nog één keer te proberen.

In een CNN-peiling bleek afgelopen week dat Romney Obama met grote cijfers zou verslaan als ze de strijd van 2012 nu over zouden doen. Over de relevantie van die peiling valt echter te twisten.

Meer langere verhalen en achtergronden op NUweekend

NU.nl/Daan Heijink
——————————————————————————————————————-

Blikvanger 2 Nee maar, daar is Rick Perry

1 augustus

Kent u hem nog? Rick Perry is de langst zittende gouverneur van Texas en was Republikeins presidentskandidaat in 2012. Zijn kandidatuur was een totale afgang. In de debatten, en ik was zelf bij de eerste in oktober 2011 in Las Vegas, wist hij nauwelijks adequaat antwoord te geven en viel hij zelfs stil toen hij het ministerie (Onderwijs!) niet kon noemen dat hij zelf wilde afschaffen. Immers, dat was belasting verspilling. Perry trok zich vlot terug en verdween in de politieke wildernis. Zouden we nooit meer wat van horen. Maar alweer, Amerika is het land van de tweede kansen. Perry is nog steeds de gouverneur van Texas dat een economische boom periode mee maakt met twee keer zoveel groei dan landelijk. Texas schept banen bij de vleet, vooral energie ‘powerhouse’ Houston maar ook Austin en Dallas-Fort Worth zijn succes modellen voor de rest van Amerika. Perry is niet meer de stereotiepe cowboy van Texas. Hij draagt geen cowboylaarzen meer ‘want dan krijg ik pijn in mijn rug’. Perry vertelt regelmatig dat rug perikelen plus een daaropvolgende operatie er in 2012 voor zorgden dat hij bepaald niet lekker in zijn vel zat. Hij was ook te laat begonnen met campagne voeren. Nu is de herboren Perry tot de tanden toe politiek bewapend. Al twee jaar krijgt hij drie tot vier keer per week les in zijn gouverneurs woning over thema’s als buitenlandse politiek en de economie. Als hij reist, binnenkort gaat hij naar China, bezoekt hij altijd wel een denktank om wat extra kennis op te doen. Het valt inderdaad op dat Perry veel beter spreekt in het openbaar. Dat deed hij ook vorige week in Iowa, de eerste caucus staat in 2016. Over twee weken is Perry alweer in Iowa om tijdens de grote plattelandskermis zijn gezicht te laten zien. Perry toont graag zijn diepe geloof en is populair bij de conservatieve Christenen van de Republikeinse partij. Maar hij is ook populair bij de realistische vleugel van de partij omdat hij in tegenstelling tot de ‘isolationistische’ senator Rand Paul wel vindt dat de Verenigde Staten in een gevaarlijke wereld z’n militaire betrokkenheid moet laten zien. De ‘banengouverneur’ beschikt ook over puissant rijke sponsoren. Kortom, in de gaten houden die Perry! Vandaag kwam hij ook nog even in het nieuws omdat hij de grens met Mexico wil versterken met 1000 man extra manschappen van de Nationale Guard. Hij kreeg het beroemde team van de Dallas Cowboys zo ver om met hem af te reizen naar de grens. Daar was een foto moment. De boodschap: de stoere mannen van de Dallas Cowboys verdedigen de grens. Wel jammer voor Perry’s boodschap dat uitgerekend de defensie van de Cowboys momenteel de zwakste is van de NFL.

————————————————————————————————————–

Blikvanger 1 Chris Christie duikt op in … Iowa

28 juli 2014

is de laatste week van juli 2014 en wie hebben we daar in snikheet Iowa waar begin 2016 de eerste caucus wordt gehouden? Daar loopt de veel geplaagde gouverneur Chris Christie van New Jersey die gebukt gaat onder zijn ‘Brugschandaal’. Door zijn toedoen zou in een soort van strafexpeditie tegen een Democratische burgemeester een verkeerschaos zijn ontketend door een deel van de weg over de brug naar diens stad af te sluiten. Allerlei onderzoeken lopen er nog maar wel prettig is dat een intern onderzoek van Christie’s eigen Republikeinse partij heeft aangetoond dat er weinig aan de hand is. Toch oordeelt 33 procent van de Republikeinen in een NBC News Marist peiling negatief over hem. Maar Christie ziet een uitweg uit deze moeilijke positie. Hij heeft het voordeel dat er nog veel tijd over is tot november 2016. Amerika is ook het land van de ‘second chance’. En Christie beschikt over een in dit cynische klimaat tegenover politici gouden eigenschap: hij zegt alles recht voor z’n raap. Dat vinden mensen prachtig. Het is alsof hij op je barbecuefeestje binnen komt lopen, het woord neemt en precies zegt waar het op staat. Iedereen hangt in een mum van tijd aan zijn lippen. Christie bezoekt overigens ook daadwerkelijk veel barbecuefeestjes. Dat is hem aan te zien maar dat maakt hem juist nog eens extra ‘one of us’ met name op het ‘dikke’ platteland. Probleem is wel dat Christie wat gematigde standpunten heeft zoals ten aanzien van wapencontrole maar dat standpunt heeft hij inmiddels fors bij gesteld. Christie heeft beloofd snel weer terug te komen naar Iowa maar zegt dat dit niets te maken heeft met een eventuele presidentiele campagne. Hij was in Iowa vooral om de campagnes van andere politici te steunen voor de congresverkiezingen in november. Zegt hij.

——————————————————————————————————————–