Chicago

images (6)STADSPROFIELENthebean

Algemeen

“We mean business in Chicago” zag ik jaren geleden ter verwelkoming op een reuze banner staan op het drukste vliegveld in de wereld: ‘O Hare’. Chicago is een echte zakenstad die op de zevende plaats staat in de ‘global cities ranking’. Een indrukwekkende stad met de mooiste hoogbouw architectuur van de VS. De stad van befaamde architecten als Mies van der Rohe (hoogbouw) en Frank Lloyd Wright (laagbouw). Die hoogbouw zie je al heel goed als je per vliegtuig afdaalt over het grote Lake Michigan en de stad als het ware uit het water opdoemt. De Sears Tower, het Hancock Building en vele andere zijn tezamen een echt statement: Chicago doet er toe! De stad was lange tijd het verkeersknooppunt in de upper midwest. Hier werd het vee vanuit de midwest naar toe gedreven. Vanaf de slachthuizen werd het vlees over heel Amerika vervoerd. Die oude industrie is er niet meer. Chicago profileert zich onder meer met de bankensector, de advocatuur, high tech en de duurzaamheidsindustrie. De stad heeft schitterende musea en wie op de ‘Magnificent Mile’ (Michigan Mile) loopt waant zich op Fifth Avenue. Bijnamen van de stad zijn Windy City en Second City. Chicago ligt als een raster op de vlakke prairie. De stad wordt ook wel de ‘city with the Big Shoulders’ genoemd. Hier wordt hard gewerkt. Heeft wel iets weg van onze ‘doe maar gewoon’ mentaliteit. Ergernis is er bij menig Chicagoan dat buitenlandse bezoekers/toeristen vaak van de oostkust naar de westkust vliegen en dan Chicago overslaan. Dit is het zgn. fly-over syndroom. Hoe durven ze! Chicago heeft veel, heel veel te bieden. Misschien nog wel meer dan New York en Los Angeles is het een ‘city of neigbourhoods’. Vrijwel alle etniciteiten en relegies kom je hier tegen. En het is ook nog eens een sportstad met de Chicago Bulls (basketball), de White Sox (Obama’s team!) en de Chicago Cubs (beiden honkbal, de Chicago Blackhawks (ijshockey) en Chicago Fire (voetbal). Deze opvallend schone stad telt 2.7 miljoen inwoners. Het omringende Chicagoland 9.5 miljoen.

Politiek profiel

Van 1955 tot 2011 hebben vader en zoon Daley de stad geregeerd en wel in zo’n sterke mate dat al gauw werd gesproken van de invloedrijke Daley Machine. In 1968 vond door toedoen van deze machtige Daley-familie de roemruchte Democratische Conventie plaats die ten tijde van Vietnam- en andere protesten ontaardde in chaos. Vanaf 2011 is Rahm Emanuel burgemeester. Hij was de vroegere stafchef van Obama en heeft ook gewerkt voor het Clinton Witte Huis. Ook hij geldt als een krachtige burgemeester. De burgemeester zet zich ook zeer in voor het zakenleven. Op allerlei strategische plaatsen in de wereld is er een Chicago office, bijvoorbeeld in Shanghai. Chicago is ook de stad van president Obama die nog steeds een huis heeft bij de University of Chicago waar hij ooit professor was.  In 2008, tijdens de verkiezingsavond, werd in Chicago’s Grant Park het grote overwinningsfeest voor Obama gehouden en hield hij als president-elect zijn eerste toespraak voor een wereldpubliek. De stad doet er alles aan om na Obama’s presidentschap het Obama museum- en bibliotheek te mogen bouwen. Hillary Clinton is geboren in Chicago en groeide er op in een middenklasse gezin. Het stadhuis van Chicago bevindt zich in de zgn. ‘loop’, een bovengrondse metro ring die een deel van het stadscentrum. omringd. Het bredere stadscentrum wordt overigens doorsneden door de Chicago River die in Lake Michigan uitkomt.

Business profiel

Met meer dan 400 hoofdkantoren van grotere bedrijven en 31 Fortune 500 ‘headquarters’ is Chicago een echte zakenstad en ‘global business center’.  Chicago heeft veel aan haar ligging tussen de oost- en west kust, en aan Lake Michigan, te danken. Midden negentiende eeuw werd het vee van de midwest naar de slachthuizen van Chicago gedreven en het vlees werd per rivier, later per trein vervoerd naar de dichtbevolkte kuststeden. Ook graan werd in de reusachtige pakhuizen verzameld voor vervoer. Chicago ligt aan een reuachtig merencomplex en is met de Chicago River(en kanalen) verbonden met de kustregio’s en landinwaarts tot de Mississippi aan toe.  Ook in de moderne tijd is Chicago een ‘transport hub’ met het drukste vliegveld (O’Hare) ter wereld. Er zijn 1400 dagelijkse vluchten naar meer dan 200 steden wereldwijd. United Airlines heeft Chicago als thuisbasis. Ondanks dat Chicago hard werd getroffen door de economische crises van de jaren twintig en 2008 kon Chicago zich met de nodige veerkracht herstellen. In Chicago kwam honderd jaar geleden veel ‘oude industrie’ op zoals die van staal maar er trad met name na de Tweede Wereldoorlog ook een diversificatieproces op. Chicago heeft opvallend sterke financiele, informatie-technologie en farmaceutische sectoren. Ook auto-onderdelen fabricage is belangrijk, al is de productie in Indiana hoger. Al vanaf de negentiende eeuw is er een grote Stock Exchange. Het business netwerk World Business Chicago zet met steun van burgemeester Rahm Emanuel sterk in op de ‘duurzaamheidsindustrie’. Vanwege zijn ideale ligging is Chicago ook een centrum voor congressen en trade shows. Het nieuwe McCormick Centrum kan wel zo’n 50.000 bezoekers aan. Het aantal bezoekers is rond de 2.3 miljoen per jaar.  Het consulaat van Nederland in Chicago kan met z’n expertise en infoservice veel betekenen voor de Nederlandse zakenman. Het consulaat in Chicago bestrijkt maar liefst veertien staten waar Nederland voor 5 miljard euro naar exporteert. Dat is drie keer zoveel als naar Canada en India, alleen al de agglomeratie Chicago heft een economie zo groot als Zwitserland. Consul Klaas van der Tempel (augustus 2014) zegt in het FD: ‘Veel Nederlandse ondernemers realiseren zich niet hoe groot de mogelijkheden zijn in de Midwest, onder meer in de landbouwsector. Dar moeten wij ze op wijzen. En het is gemakkelijk zakendoen hier dankzij de Noord-Europese wortels en mentaliteit van veel inwoners.’ Het consulaat doet marktonderzoeken, organiseert netwerkbijeenkomsten en bezoekt beurzen. Grote bedrijven als Philips, Unilever en DSM organiseren zelf activiteiten in de regio maar het mkb kan hier nog veel winnen.

Toeristisch profiel

Weekend Chicago

(artikel van Willem Post, verscheen eerder in Het Parool)

De glamour van New York en de vriendelijkheid van het Midden Westen. De ‘Second City’ is een unieke, verrassende metropool. De geboortestad van de wolkenkrabber en van de Chicago Blues. De luxe Michigan Avenue. Mooie musea.

De vlucht

KLM en United Airlines verzorgen dagelijkse vluchten vanaf Schiphol.

Hotels

Het Millenium Knickerbocker-hotel is een uitstekend, sfeervol hotel voor een redelijke prijs. Perfecte locatie vlakbij de Hancock- wolkenkrabber en Chicago’s beroemde Michigan Avenue. Een historisch hotel uit 1927. Al Capone gokte hier regelmatig. In 1980 is nog een geheime vluchtdeur ontdekt. Ook Richard Nixon, John Kennedy en Mohammed Ali overnachtten hier. Sfeervolle bar met in het weekend ‘live’ pianomuziek. Klassieke ‘ballroom’ met grootste glazen dansvloer ter wereld.

Voor gezinnen met kinderen is de Embassy Suites in North State Street een hele goede keuze. Ook vlakbij Michigan Avenue. Alle suites hebben een slaapkamer en een woonkamer met bedbank voor twee personen. Prijs is inclusief uitgebreid ontbijtbuffet en twee uur durende managers-receptie met o.a. cocktails. Gezellige omgeving. Uitstekende bar in hotellobby.

Donderdag

13.00 uur (Amerikaanse tijd) landing vliegveld O’Hare. Drukste ter wereld maar in een half uurtje langs douane en bagage- afhandeling. Taxi 40 dollar. Voor 2 dollar ook een uitstekende metro verbinding (de ‘Blue Line’) naar de binnenstad. Dertig minuten. Gratis overstappen op andere lijnen. Dagkaart bus en metro beschikbaar

13.50 uur aankomst Knickerbocker-hotel

15.00 uur. Oriëntatiewandeling over Michigan Avenue oftewel the ‘Magnificent Mile’. Na lange zit in vliegtuig benen strekken op Chicago’s eigen Fifth Avenue. Een grote variëteit aan winkels.

Oversteken en daar ligt Bloomingdale’s warenhuis: het luxe vlaggenschip van de ‘Mile’. Tien minuten verderop grote ‘Borders boekhandel’. Om de hoek beroemde Hersey’s Chicago-chololade winkel waar kinderen eigen bonbons mogen maken. Ook een zingende banketbakker. Buiten zie ik een bijzonder ‘oud’ gebouw: de Watertoren. Als enige gebouw bewaard gebleven na de grote brand van 1871. Tien minuten doorlopen voor Crate & Barrel, smaakvolle zaak voor huishoudelijke en interieur-artikelen. Nog tien minuten en ik ben bij de brug over de Chicago-River.

Mooi uitzicht midden in de stad tussen het winkelgebied en het business-gebied aan de overkant. Verscholen achter de wolkenkrabbers in de verte de beroemde, roestige loop: de oude, ‘hoge’ bovengrondse trein. Decor van vele speelfilms.

Oversteken bij de brug en weer teruglopen over Michigan Avenue. In de verte Lake Michigan, een reuze binnenzee. Chicago heeft ook stadstrandjes.. Ik sta aan de voet van de beroemde Tribune Tower, het neo-gothische gebouw van de Chicago Trubune, de plaatselijke krant die in 1948 blunderde door op de dag van de uitslag op voorpagina Dewey als president aan te wijzen i.p.v. Truman.

Na tien minuten wandelen Nike Town (in vitrine echte schoen van Michael Jordan) en de Disney Store. Nog voor het John Hancock Center (een van de hoogste gebouwen van de VS) ligt het Water Tower Place. Een luxe winkelcentrum van waaruit je zo warenhuis Macy’s binnenwandelt. Hier ook een mooie giftshop met Chicago-souvenirs en een Chicago Cubs-winkel waar ‘alles’ te koop is van de beroemde honkbalclub.

Tien minuten doorlopen en bij Louis Vuiton rechtsaf naar Knickerbocker hotel.

17.30 uur terug in hotel. Drankje(s) aan gezellige bar met groot televisiescherm. Vijftig soorten martini. Ik kies voor een prachtige Sterling Chardonay uit Californië. 9 dollar per glas maar minstens twee keer zoveel als ‘Nederlandse porties’. Nootjes en pinda’s inbegrepen.

20.00 uur Diner in Signature Room, restaurant op 95ste etage van de Hancock. Vijf minuten wandelen vanaf hotel. Via zij-ingang met supersnelle lift naar boven’. Stem in lift heet welkom: ‘Welcome at the restaurant Chicago looks up to!’. Als laatste woord is uitgesproken, zijn we er al. Tafeltje aan raam gereserveerd. Het schemert. Fabelachtig uitzicht op één groot, wit wolkendek beneden met in de verte de nog hogere Sears Tower die er als enige gebouw een stuk boven uit steekt. Na een half uur is bewolking verdwenen en zie ik ‘miljoenen’ lichtjes om me heen. Oh ja, het eten. Uitstekende heilbot en kreeftensoep. Lamsrack is hier ook een van de topgerechten. Eten is goed. Hoofdgerechten tussen de vijfentwintig-vijftig dollar. Flesje wijn vanaf veertig dollar (die laag staat).

Signature Room is ook een uitstekende lunch locatie. Zeer redelijke prijzen.

Vrijdag

9.10 uur ontbijt bij Appetito, een van de delicatesse-zaakjes aan de voet van de Hancock. Voor een paar dollar prima latte macchiato-koffie en een grote tostie.

9.30 uur. Hier ook opstappen voor de trolley. Mag je ook gebruik maken van de dubbeldekker-bus die dezelfde ‘higlights’ aandoet. Dagkaart kost 25 dollar.

10.00 uur. Uitstappen bij Millenium Park. In een paar jaar uitgegroeid tot een van Amerika’s topattracties. Groot park met trendy ‘high-tech’ openluchttheater tussen Lake Michigan en Michigan Avenue. Ook moderne kunst. De trekpleister is Cloud Gate, een reusachtige, zilverkleurige ‘boon’ die een moderne poort naar Chicago moet voorstellen. In de ‘Bean’ is de skyline van Chicago weerspiegeld en zie je ook jezelf. Onthuld op 15 mei 2006. Burgemeester van Chicago heeft iedere 15 mei al bestempeld als ‘Cloud Gate Day’.

Andere kunstzinnige trekpleisters zijn de reusachtige, lichtgevende fotobeeltenissen van inwoners van Chicago bij de fonteinen in het park.

11.00 uur. Tien minuten lopen naar Art Institute. Beroemde schilderijen met topstukken van Renoir, Monet en Hopper (o.a. zijn beroemde Nighthawks). Niet al te groot topmuseum.

12.30 -13.15 uur lunchen in restaurant van museum of in een van de vele zaakjes tegenover hoofdingang.

13.20 uur. Hier weer op trolley of dubbeldekker stappen.

13.40 uur. Bezoek aan Field Museum. Natuurkundig museum van wereldfaam. Afdalen in een Egyptisch graf of ‘bovenop’ een lava spuwende vulkaan staan. Publiekstrekker is de gerenoveerde dinosaurussenhal met Sue, de grootste en meest complete T.-rex ter wereld.

14.45 uur. Vijf minuten wandelen naar Shedd Acquarium. Vanaf hier de mooiste foto’s van de skyline van Chicago. Acquarium vormt eenheid met Lake Michigan. 22000 zeedieren zijn te bewonderen. Ook dolfijnenshows en een uniek koraalrif.

16.00 uur. Opstappen op trolley of dubbeldekker terug naar Milleniumpark.

16.15 uur. Tegenover Milleniumpark ligt het Chicago Cultural Center. Ontmoeting met vrijwilliger Tom Raclaw voor gratis tour door Poolse wijk, een van de twintig etnisch bepaalde wijken van Chicago. Deze zeer enthousiaste ‘Chicago-greeter’ neemt me op sleeptouw met de bus en vervolgens te voet over Milwaukee Avenue in uithoek van de stad. Bezoekje aan Pools-Amerikaans museum waar Poolse kostuums en kunstwerken zijn uitgestald. Fungeert ook als ‘community-center’ want hier worden eveneens verzekeringen en sociale voorzieningen verstrekt. Tom vertelt dat in Polish Village sinds de negentiende eeuw de grootste Poolse gemeenschap buiten Chicago woont. Veel banen destijds in staal- en vleesfabrieken. In winkels wordt gewoon Pools gesproken. Vooral veel brood- en worstenwinkels. Op een muur staat in rood-wit-blauw ‘God Bless America’, de verdere tekst in het Pools. Overal Poolse vlaggen. In buurtrestaurantje staat de Poolse televisie aan. We eten een overheerlijke zuurkoolsoep … met worst. Tom vertaalt wat de serveerster zegt: ‘Gisteravond al voor u klaar gemaakt naar oud Pools recept.’ Uitstekende manier om de stad te leren kennen. Tom heeft ‘city pride’, zo zegt hij zelf. ‘Chicago is zo’n bijzondere stad!’.

18.30 uur terug in hotel.

19.45 uur per taxi naar Buddy Guy’s Legends, misschien wel de beroemdste bluesclub van Chicago. Grote, stampvolle zaal met achterin pool-biljarts. Iedereen zit aan tafeltjes. Voor weinig geld eenvoudige jambalaya: pittige cajun-schotel met rijst, kip en vlees.

Twee shows. Om 20.15 uur de jonge talenten van de Cashbox Machine, om 22.00 uur Budy Guy himself. Budy kwam in 1957 vanuit Louisiana naar Chicago en werd leerling van Mudy Waters. Budy werd een grootheid, opgenomen in de Hall of Fame. In de zaak talloze gouden platen. Eric Clapton zei ooit: Wat Elvis is voor anderen is Budy voor mij.’ Als Buddy zijn gitaarsolo begint, staat publiek op de banken. De absolute top!

Zaterdag

9.00 uur ontbijt in Tempo-restaurant op East Chestnut Avenue voor een ‘omelet-expierence’ (grote porties!), daarna twintig minuten wandelen over de brug bij Chicago River naar de boot ‘First Lady’ voor architectuurtocht. Zie uitgelicht

 UITGELICHT-ARCHITECTUUR BOOTTOCHT

10.00 uur. Losse stoeltjes op het bovendek van de ‘First Lady’. Uitstekend opgeleide gids geeft commentaar op de bijna honderd wolkenkrabbers langs de Chicago River. ‘Als je slechts twee uren beschikbaar hebt voor een bezoek aan onze wereldhoofdstad van de architectuur is deze tour de beste keus’. Eerst wat geschiedenis. In 1837 nog slechts een stadje van 4000 inwoners. Dankzij aanleg van kanalen en spoorwegen werd Chicago een verkeersknooppunt voor de staal-, graan- en veehandel. In 1871, het jaar van de grote brand, woonden er al 200.000 mensen. Door de ramp weer grotendeels een kale prairevlakte. Volgens een New Yorkse journalist was Chicago vooral een ‘Windy City’. Deze scheldnaam is nu een koosnaam voor de stad. De grote wereldtentoonstelling van 1891 bracht de ‘nieuwe’ stad 30 miljoen bezoekers en een enorme economische impuls. Chicago werd volgebouwd volgens het plan van stadsarchitect Daniel Burnham. Zijn motto: ‘Make no little plans, for they have no magic to stir men’s blood… Make big plans. Aim high in hope and work.’ En dat gebeurde. De hoge, ‘drijvende’ stalen frames werden het eerst in Chicago toegepast. Tijdens de boottocht zien we allerlei stijlen. Om de stad grandeur te geven eerst vooral neo-klassieke wolkenkrabbers zoals het Wrigley-building bij de brug. Ook veel art-deco wolkenkrabbers met opvallend grote ornamenten. De Chicago School en het modernisme van na de Tweede Wereldoorlog benadrukken als reactie daarop juist het functionele van gebouwen. Veel staal en steeds meer glas zoals bij de bocht in de rivier bij Wolfs Point. Hoge, spectaculaire gebouwen van Louis Sullivan en de voor het nazisme gevluchte Mies van der Rohe. De laatste twintig jaar zijn er weer nieuwe neo-stijlen. Aan het eind van de boottocht passeren we het schitterende NBC-gebouw in neo art-deco stijl. De gids zegt: ‘Hier worden de shows van Jerry Springer opgenomen. Buitenlandse bezoekers denken nog wel eens dat dit onze cultuur is maar de wolkenkrabbers vertellen het echte verhaal van Amerika.’ Inderdaad, een adembenemende tocht waarin de geschiedenis in anderhalf voorbij glijdt. 28 dollar meer dan waard.

 

11.30 uur. In een kwartiertje de brug weer overlopen. Aan de linkerkant op Michigan Avenue staat een bord met daarop verwijzing naar Billy Goat Tavern. Met de trap naar beneden. Eenvoudig, legendarisch eethuis want hier ontmoetten journalisten en politici elkaar. Een Chicago Classic. Voor een paar dollar een hamburger. De eigenaar, een Chicago Cubsfan, wilde tijdens de feestelijkheden rond de wereldseries honkbal in 1945 op Wrigley Field zijn geit meenemen. Het werd verboden en hij voorspelde dat de Cubs nooit meer kampioen zouden worden. De geliefde Cubs presteerden inderdaad een halve eeuw onder de maat.

13.30 uur. Met de ‘green line’ in een half uurtje naar Oak Park Avenue waar Amerika’s grootste architect, Frank Loyd Wright, zijn huis en studio bouwde. Tien minuten wandelen vanaf station. Een uur rondleiding door alweer een uitstekende gids. Zijn lage bouw en grote open kamers zorgden voor eenheid met de natuur. Het begin van zijn prairiestijl. Veel persoonlijke verhalen over de flamboyante familieman. In de speelkamer liet hij de piano inbouwen om zijn kinderen extra ruimte te geven. Schitterende bibliotheek- werk- en eetkamer. Een zee van ruimte. In de omgeving staan 25 FLW-huizen. Tours in park en huis-studio voor zo’n 20 dollar. Verzamelen bij boekenwinkeltje.

17.00 uur. Terug in hotel.

18.30 uur. De echte Chicago-pizza in Giordano’s restaurant, North Rush Street in centrum. Volgens NBC Today’s show de beste pizzatent van de stad. Een pizzapunt met zoveel kaas, en dus zo dik, dat je met mes en vork moet eten. Smakelijk!

20.00 uur met de taxi in vijftien minuten naar de Green Mill: de beroemde jazzclub uit begin vorige eeuw. Het interieur is nog steeds hetzelfde. Veel hout en gedempt rood licht. Rokerig en donker. Veelvuldig bezocht door Al Capone, Frank Sinatra en Charlie Chaplin. Kan nog net een tafeltje krijgen. Perfecte cocktail met gin en citroensap. Als de Deep River Quartet gaat spelen, is iedereen muisstil. Hier komt de echte liefhebber. Wereldklasse. Goedkoop en open tot vijf uur ’s-nachts! Na één uur jam-sessie. ‘Echt Chicago zoals het vroeger was’, zeggen de vele buurtbewoners-bezoekers in de zaak.

Zondag

9.00 uur. Uitchecken en lopen over Michigan Avenue richting brug.

10.00 uur. ‘Praise the the Lord and pass the biscuits’. In kleurrijke operazaal van de ‘House of Blues’ een zondagsbrunch met een uur gospelmuziek. Veel, heel veel voedselstations. O.a. cajun-aardappelen, salade met zalm en bijzondere broodpudding. Massaal gebeuren maar een bijzondere ervaring voor zo’n 45 dollar.

12.00. Tien minuten met taxi naar ‘Navy Pier’. Veel amusement maar ook musea en restaurants. Bijzonder, interactief kindermuseum. Leuke sfeer, met name op zondag. Heerlijk even een frisse neus te halen.

13.15 uur. In 30-40 minuten terugwandelen richting Michigan Avenue/hotel. Vlakbij Navy Pier wordt de hoogste wolkenkrabber gebouwd. Een futuristisch spiraalvormig gebouw. Nog wat inkopen op Michigan Avenue.

14.15 uur. Bagage in hotel ophalen en dan naar vliegveld

14.50 uur. Aankomst vliegveld.

17.50 uur. Vertrek.

09.15 uur (Nederlandse tijd) aankomst Amsterdam.

Extra tips:

East Bank Club staat bekend als misschien wel de beste sportschool met alles er op en er aan van de Verenigde Staten.

-‘Shop till you drop’. De goedkope outlet-shopping malls liggen een flink stuk buiten de stad. Vrijwel ieder uur vertrekt een forensentrein vanaf Union Station in het centrum van de stad naar voorstadje Aurora. Reistijd iets meer dan een uur. (5.25 dollar). Bij het station staan taxi’s die in tien minuten naar de Chicago Premium Outlett Mall rijden. Meer dan honderd winkels (o.a. Ralph Lauren, Nike en Tommy Hilfiger) met hoge kortingen.

-Chicago is een echte sportstad. Voor relatief weinig geld naar een honkbalwedstrijd. Unieke Amerikaanse ervaring. De Chicaco Cubs spelen op het sfeervolle, historische Wrigley-Field. Iets minder beroemd maar ook populair zijn de White Sox. Op internet staat het seizoenschema en kunnen kaarten worden besteld.

-Als u een gebakliefhebber bent, is een bezoek aan de ‘Cheesecake factory’ een must. Aan de voet van de Hancock.

-In de zomer kan het zeer warm zijn in Chicago. Boottocht op Lake Michigan biedt afkoeling.

-Beste reistijd: voorjaar/najaar.