Kan Jeb Bush nog terug komen?

Deze week bleek voor de derde keer dat Jeb Bush een zwak debater is. Marco Rubio veegde de vloer met hem aan. Zie mijn vorige blog. De afgelopen dagen is Bush gefileerd in de media. Openlijk vragen columnisten zich af of Bush zich maar beter meteen kan terugtrekken. De doodsteek gaf de bekende conservatieve columniste Peggy Noonan in de Wall Street Journal. Zij merkte nog wel op dat Jeb toch zo’n aardige man is maar dat hij een verkeerde campagne van jaren geleden voert. Jeb wil een positieve, ‘joyful’ campagne voeren maar daar zit het boze, Republikeinse electoraat helemaal niet op te wachten, aldus Noonan. “Het zal moeilijk worden voor Jeb om terug te komen. Vertaal dat wat mij betreft maar in het woordje ‘onmogelijk'”.

Inderdaad, het lijkt een schier onmogelijke opgave. Zijn geoliede verkiezingsmachine zou al vlot in het zand kunnen geraken als ook de financiele steun vermindert. Nu al stappen er een paar Bush-donoren over naar Marco Rubio. In de laatste opiniepeilingen gaat Marco omhoog en Jeb nog wat verder naar beneden.

Hoe is dan nog een uitweg voor Jeb te construeren? Een goede beslissing is dat zijn landelijke campagne gericht op veel staten met een groot hoofdkantoor in Miami inmiddels is veranderd in een campagne gericht op vooral New Hampshire. Een gok die Bush MOET nemen. Het hoofdkantoor is uitgedund. Kosten zijn sterk verminderd. Er is wel het risico van verdeeldheid en morrende stafleden. Dat zie je al wel een beetje gebeuren.

Bush lijkt te begrijpen dat haast geboden is. Hij lijkt zich neer te leggen bij het feit dat hij geen goed debater is. Daarom zegt hij de afgelopen dagen steeds dat hij geen artiest is maar een leider die zal leveren. Zijn nieuwe slogan is ‘Jeb can fix it’.  ‘Fix-it Jeb’ staat voor een zwaar karwei. Voordeel is dat hij nog zo’n drie maanden heeft voor Iowa en New Hampshire. Bovendien is Jeb Bush een onvermoeibare, taaie campagnevoerder. In principe geeft hij nooit op, zo zeggen intimi in Florida. Maar haast is geboden, grote haast zelfs. Niet de komende maanden maar de komende weken zijn cruciaal in dit transformatie proces.

 

Posted in Laatste nieuws.