Donald Trump in Den Haag

Het lijkt zo lang geleden dat je van die zomers had dat het nieuws even op zwart ging. Dan kampeerde je weken op een besloten camping in de Dolomieten of zat je heerlijk in een villaatje tussen de heuvels in Toscane. Voor even was er het grote niets. Slechts een beetje de Nederlanders in de Tour de France volgen via het AD of De Telegraaf van de dag tevoren, die de plaatselijke kiosk voor twee keer de normale prijs verkocht. Thuis gekomen lag daar dan altijd die stapel kranten. Alsof je even op een andere planeet had gebivakkeerd trok dan het komkommer nieuws van die trage zomers aan je voorbij. Het drong niet echt tot je door. Nieuwtjes uit een wereld waar je voor even van vervreemd was. Duurde wel even voordat je in je oude ritme kwam.

Dat is nu wel anders. Als je al besluit om de mobiele telefoon op vakantie uit te zetten, word je middels nieuws pop ups van je eigen familieleden of anderen die je ontmoet op vakantie op de hoogte gesteld van het aller, aller laatste nieuws. En laten we wel zijn, als je met je i-pad of telefoon foto’s maakt dan staat dat apparaat al aan. Moet je wel over flink wat zelfbeheersing beschikken om niet even het nieuws te volgen bij een wifi punt dat je tegenwoordig zelfs al in Albanië op vele plaatsen aantreft.

Geachte lezers, de conclusie moet toch echt zijn dat velen van ons inmiddels nieuwsjunkies zijn. Afgezien van alle technische middelen waardoor we 24 uur het wereldnieuws in onze handpalm kunnen volgen, zijn ook continenten meer dan ooit met elkaar vervlochten. Als de Chinese economie wat vertraagt, werkt dat nog dezelfde dag door in de waarde van onze euro’s. Iedere terroristische aanslag in de wereld komt na een paar secondes als breaking news bij ons binnen. En over vakanties gesproken. Vroeger kon je op de Middellandse Zee in Italië en Griekenland heerlijk, onbezorgd ronddobberen op je luchtbedje. Nu weet je dat dagelijks honderden, zo niet duizenden vluchtelingen uit Afrika ook ronddobberen maar dan in krakkemikkige bootjes met groot gevaar voor eigen leven.

Er zijn dus geen komkommerzomers meer. Wie oppervlakkig kijkt, zou echter kunnen denken dat in de Verenigde Staten de komkommerzomer nog met hoofdletters wordt geschreven. Immers, de verkiezingscampagnes voor het Amerikaanse presidentschap liggen daar al flink op stoom. Groot nieuws is het daar als een kandidaat op campagne in Iowa zijn privé-helikopter laat landen op een grasveldje bij een plattelandskermis. Tussen de barbecue- en popcornstands vormt zich daar een rij kinderen die een gratis rondvluchtje mogen maken met oom Donald zodat hij hun dan de mooie korenvelden van Iowa ook eens vanuit de lucht kan laten zien. Enige voorwaarde is dat de kinderen een rood-wit-blauw campagne petje van hem ophebben (te koop voor 20 dollar).

De media berichtten uitgebreid over deze pleziertochtjes. Een van de kinderen vertelde na afloop dat het allemaal toch zo geweldig was. Het uitzicht was mooi en oh oh oh wat was die helikopter super. Het leek wel een vliegend paleisje. “Ik zou ook wel rijk willen worden. Dat is pas echt gaaf.” Oom Donald had allerlei leuke verhaaltjes verteld. Volgens een ander kind had Oom Donald zelfs uitgeroepen: “I am Batman”.

En toch is hier zeker sprake van nieuws, wereldnieuws zelfs. Want de razendsnelle opkomst van die populist Donald Trump staat niet op zichzelf. Hij vertegenwoordigt een anti-establishment trend die in de hele westerse wereld doorzet. In Internationaal Perscentrum Nieuwspoort mag ik op 17 september tijdens de aftrap van de ‘White House Series 2016’ die aldaar regelmatig zullen worden georganiseerd, een korte lezing geven over Trump en het populisme. Ook Len Middelbeek, oud-journalist van de NOS en RTL en docent journalistiek en internationale media aan de Haagse Hogeschool, zal zijn zegje doen over de Amerikaanse verkiezingen. U bent van harte uitgenodigd. Inloop vanaf 18.30 uur. Het event is van 19.00 uur tot 20.30 uur. Wel even aanmelden via info@whitehouseseries2016.nl. Kosten 10 euro, inclusief een drankje en bitterballen aan de Nieuwspoortbar na afloop. Genoeg stof om over na te praten. Nog nooit besteedden de Nederlandse media zo vroeg zoveel aandacht aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

User name

Password

Stay signed in

Forgot your password?

 

Posted in Laatste nieuws.