Omzien in verwondering: 1750 keer de Nieuwsshow!

De mediawereld is een wonderlijk wereldje. En al helemaal voor een ‘deskundo’ zoals ik. Je werkt niet bij een redactie maar je hoort er wel bij wanneer je regelmatig gevraagd wordt. Terugkijkend vanuit 2015 op mijn medialeventje moet ik zeggen dat het een fascinerende achtbaanachtige ervaring was. Dan zat je hier, dan weer daar. Snel wereldje! Maar de Nieuwsshow was al die jaren mijn stevige mediakarretje dat mij door het media landschap voerde. Ik ben er nooit uitgevallen. Zat er meer dan 250 keer in. Het karretje zelf stopte nooit. The show must go on.

Het begin van die media achtbaan lag in 1985. Vanaf dat jaar schreef ik veel voor Het Parool over de Verenigde Staten. Gewoon een artikel opsturen en dan maar hopen dat het wordt geplaatst. En dat gebeurde! Heerlijk, jarenlang pagina’s vol schrijven voor met name de zaterdagbijlage PS. Je verhaal kwijt kunnen is een heerlijke ervaring. Radio en televisie redacties lezen de krant ook voor hun onderwerpen, bellen je en zo belandde ik opeens ook bij de VARA nieuws radio van Felix Meurders, de Wereldomroep, Radio West en bij televisie programma’s als Hier en Nu en Brandpunt. Voor hoe lang ze je vragen? Dat weet je nooit. Redacties veranderen en dan kun je zo weer uit de gratie vallen. En programma’s houden ook plotseling op te bestaan. Maar tussen al die uitnodigende telefoontjes van media redacties herinner ik me nog goed die ene van Jan van der Vlugt van de Nieuwsshow. Het zal in 1990 geweest zijn. Of ik commentaar wilde geven op de pas uitgebroken (eerste) Golfoorlog. Natuurlijk wilde ik dat. De Nieuwsshow was toen al een fenomeen. Ik werd geïnterviewd door Wim Bosboom en Ellen Brusse in het sfeervolle, oude TROS gebouw. Bosboom was een ervaren journalist die hevig was bekritiseerd vanwege zijn overstap van de VARA naar de TROS. Ik vond het een aparte man die beslist over een bijzondere gave beschikte. Bij binnenkomst in de studio zat hij luidkeels te klagen over van alles en nog wat en vervloekte hij het vreselijke meubilair in de studio en vooral de stoel waarop hij zat. Maar als het studiolampje aanging, was hij opeens de rust zelve en leidde mij als beginnend radiocommentator professioneel door het interview. Moeilijk te peilen die man. De Nieuwsshow was toen nog een rubriekenprogramma: klusjes, kranten, koken, taal, boeken en de buitenland rubriek. In de buitenlandrubriek was Bosboom de baas. Af en toe mocht Ellen ook wat vragen. Zij stelde mij de meest wonderlijke vraag die ik ooit heb gekregen. Ik was midden in mijn verhaal over hoe moeilijk de Amerikaanse president, ik denk de eerste president Bush, het had toen zij mij onderbrak en vroeg: “Waarom heeft Amerika eigenlijk niet twee presidenten?”. Ik wist werkelijk niet wat ik moest zeggen, viel tegen mijn gewoonte stil. Bosboom keek ook verbijsterd, liet eveneens een stilte vallen en ging vervolgens onverstoord door met zijn interview. Ik ben nog vaak bij hen beiden geweest. Een geweldige redactie bereidde het programma voor: Jan van der Vlugt, Lau Bleeker, Niels Wisman, Merle Pikkemaat, Kees van Leeuwen en nog vele anderen. Ook de chauffeurs waren belangrijk. René kwam mij vaak ophalen en nog nooit zijn we in al die jaren te laat gekomen. Ook later niet met de taxifirma De Bruin. In die midden jaren negentig stond het programma als een huis. De luistercijfers waren fantastisch.

Rond 1994 kwam de grote verandering. Ene Peter de Bie volgde Bosboom op. Zijn eerste vrouwelijke co-presentatoren volgden elkaar snel op. Een nieuw duo was nog niet zo snel gevonden. Tot Mieke kwam! Na al mijn media-ervaringen ook bij andere programma’s, en mijn eigen duo presentatie met Sabine Paagman in een twee seizoenen durend praatprogramma bij Omroep West op de zondagochtend, heb ik ervaren hoe moeilijk het is om met z’n tweeën te presenteren. Sabine en ik hadden echt wel een klik maar hoe voorkom je bijvoorbeeld dat je niet door elkaar heen praat. Timing en elkaar heel precies aanvoelen is essentieel. Een echt goed presentatie duo is buitengewoon schaars. Welnu, Mieke en Peter zijn een schoolvoorbeeld van zo’n succesvol media duo. Hun microfoon huwelijk wordt alleen maar sterker. Ze zijn alert maar ook zeer ontspannen. Bijzonder vind ik dat. Juist die combinatie. In zekere zin twee uitersten: Peter, de gelouterde, ervaren journalist die precies op het juiste moment een pittige opmerking plaatst of een losse flodder lanceert. Hij prikt als het ware door het onderwerp heen en creëert op zulke momenten meteen levendigheid. Mieke met een echt luisterend oor en oprechte belangstelling is cultureel onderlegd en oprecht nieuwsgierig naar wat de gast nu precies bedoelt. Peter af en toe het opgewonden standje, Mieke kalmerend. Samen die gedeelde verbazing over wat de gast nu weer zegt. Mieke en Peter zijn als een peer en een appel maar toch op hetzelfde schoteltje. Zaterdagochtend na zaterdagochtend etaleren zij in essentie verwondering. Uren lang. Daar wil je als luisteraar, met hen, meer van weten.

Dat is toch bijzonder. Het succesvolle programma van twintig, vijfentwintig jaar geleden is nog steeds succesvol. Het rubriekenprogramma is nu veel meer een nieuws- en achtergrondprogramma passend bij het ritme van de zaterdag. Jolanda Polderman en haar redactieteam stellen nog steeds feilloos dat wonderlijke, gevarieerde onderwerpenmenu van de Nieuwsshow samen. Ja, wonderlijk inderdaad. Je kunt met zo’n gevarieerd menu immers ook gemakkelijk de plank ontzettend misslaan.

Natuurlijk was ook woorden magiër Martin Ros lange tijd een succesfactor voor het programma. Ik zal tijdens de uitzending zaterdag wel even iets over zijn bijzondere rol vertellen. Ik zat zo vaak tegenover hem aan tafel. Wat een spektakel. Half stikkend in zijn woorden, stuwde hij de lezer naar de top van zijn altijd hoge boekenberg. Maar ook zijn vertrek, nu alweer een aantal jaren geleden, heeft de Nieuwsshow overleefd.

Geen spoortje slijtage dus bij die goede, oude Nieuwsshow. Ik hoop nog vaak gebeld te worden. Radio is een onverwoestbaar medium met de Nieuwsshow als aantoonbaar bewijs. In een voortdurend veranderd media landschap lijkt de Nieuwsshow het eeuwige leven te hebben. Dat mag je toch wel zeggen na 1750 uitzendingen. Op naar de 2000. Ongetwijfeld slechts 1 van de volgende mijlpalen!

 

 

Posted in Laatste nieuws.