Mijn nieuwe boek: Jeb Bush De Kroonprins

De introductie van een ‘bijna kandidaat’. De obstakels maar ook de kansen.

 Nu verkrijgbaar in de boekhandel en bij bol.com (128 pagina’s, 12.50 euro). Zaterdag 23 mei 09.15 uur eerste interview in Nieuwsshow NPO-radio 1

 Jeb Bush is voornemens zich beschikbaar te stellen als Amerikaanse presidentskandidaat voor 2016. Belangrijke campagnemanagers zijn aangetrokken, er is al veel geld opgehaald en zelfs zijn publiciteitsschuwe echtgenote Columba roert zich ‘on the campaign trail’. Bush heeft onlangs zijn kandidatuur zelf al bevestigd in een ‘slip of the tongue’. Om strengere ‘geldregels’ te omzeilen heeft hij zijn formele kandidatuur maanden uitgesteld maar een aankondiging is nabij.

Waar oudere broer George W. werd gezien als de clown van de familie, werd ‘Jebbie’ van kinds af aan beschouwd als hét grote politieke talent. Aan de keukentafel thuis, bij vader George en moeder Barbara, vertelde hij al president te willen worden.

Amerikanen hebben een haatliefde relatie met dynastieën. Eind achttiende eeuw bevrijdden zij zich van de gehate Britse monarchie. Zeg maar gerust dat zij een broertje dood hebben aan erfelijke macht of wat daar ook maar op lijkt. Daarentegen wemelt het toch van politieke dynastieën in de Amerikaanse geschiedenis, zoals die van de families Adams, Roosevelt, Kennedy en Bush. Weliswaar werden presidenten en andere politici uit deze families gekozen, maar hun geld, netwerken en roem hebben hen een grote voorsprong gegeven op andere Amerikanen. En dat in het land met het credo van gelijke kansen voor een ieder.

Dat aloude ideaal schuurt inmiddels met de werkelijkheid. Zal die achtergrond kandidaat Jeb Bush, afkomstig immers uit ‘Amerikaanse adel’, opbreken? Bedenk dan wel dat Amerikanen ook in de ban zijn van ‘star power’. Als ex-gouverneur van de belangrijke swing state Florida en als zoon van een gerespecteerde ex-president, is Jeb Bush sowieso een beroemde Amerikaan. Die naamsbekendheid is voor hem mooi meegenomen, al moet hij de horde van een ‘derde Bush in het Witte Huis’ overwinnen door zoals hij zelf zegt ‘his own man’ te zijn.

Menigeen, ook een politieke ster, kan op het zo lange, glibberige pad naar het Witte Huis, vol onverwachte kronkels en valkuilen, uitglijden. Soms zelfs in het zicht van de haven. Gedoodverfde favorieten als de eerste ‘Bush-president’ (1992) en de voormalige First Lady Hillary Clinton (2008) kunnen er over meepraten. President Obama mag zich niet meer herkiesbaar stellen. In die zin wordt de campagne voor 2016 een open race, die ons ongetwijfeld zal fascineren. De Verenigde Staten is nog steeds op diverse terreinen de nummer 1 supermacht. De hele wereld zal weer aandachtig toeschouwer zijn als op 8 november 2016 de machtigste politieke ambtsdrager op aarde wordt gekozen. Jeb Bush is een serieuze kanshebber!

 

Posted in Laatste nieuws.