50 jaar na Selma nog steeds racisme onder Amerikaanse politie

Ik zat vanmorgen bij de Nieuwsshow op radio 1 waar je zo heerlijk de tijd krijgt om je verhaal te vertellen. Vanuit Amerika, land immers van contrasten, komen vaak bizarre verhalen. Maar in het weekend dat wij het extreme politiegeweld van 50 jaar geleden in Selma herdenken tegen de vreedzame demonstraties voor gelijke burgerrechten, is het extra treurig dat twee onderzoeksrapporten deze week uitwijzen dat er spraak is van grootschalig racisme onder de politie in de Verenigde Staten. Ferguson wordt nu onder een vergrootglas gelegd en inderdaad daar is het rapport vernietigend over. Het stadhuis, de politie en de rechtbank werkten eendrachtig samen om zoveel mogelijk zwarte inwoners te bekeuren. Op een parkeerplaats geen riem om? Bekeuring! Het gras in de tuin een halve centimeter hoger dan de voorschriften? Een bekeuring? Langzaam lopen als groepje jongeren? Een bekeuring! En ga zo maar door. Lokaal is er geen scheiding van machten. Ons kent ons! De openbaar aanklager bij de rechtbank was ook de jurist voor de gemeente Ferguson. Feestjes werden gevierd als weer nieuwe records werden gebroken van boetes binnen halen. Bij ons gaan die bedragen naar de algemene middelen van de landelijke overheid, in de Verenigde Staten vloeien ze in de kas van de gemeente. De rapporten geven klip en klaar aan dat er een racistische sfeer heerst onder veel politiekorpsen. Niet alleen dat van Ferguson. En er zijn nog veel meer misstanden. Natuurlijk moet een agent in een land met zo’n 300 miljoen wapens en zware criminaliteit krachtig kunnen optreden maar een agent moet ook als beschermer van de burgers weten wat er echt in buurten speelt. Vroegtijdig signaleren, in de haarvaten van een buurt zitten. Kortom, meer balans tussen zero tolerance en (onze!) community policing moet er komen, zou ik zo zegen. Meer informatie? U kunt even terug luisteren naar mijn interview van vanmorgen op www.nieuwsshow.nl

Politiegeweld Amerika: Waarom Amerikaanse agenten zich gedragen als soldaten in vijandig gebied

Politiegeweld Amerika: Waarom Amerikaanse agenten zich gedragen als soldaten in vijandig gebied

07 maart 2015

Opnieuw slecht nieuws voor het Amerikaanse politiecorps. Uit onderzoek naar buitensporig geweld, naar aanleiding van de misstanden in Ferguson, blijkt dat de politie uiterst racistisch en gewelddadig optreedt. In het kleine stadje onder de rook van St Louis, braken vorig jaar rellen uit na de dood van een zwarte jongen door politiekogels. In de dagen erna vulden de straten zich met mannen in tanks tot de tanden gewapend.
De doorsnee Amerikaanse agent lijkt de laatste jaren sowieso steeds meer op Rambo in oorlogsgebied dan op de Nederlandse oom agent met de platte pet. Wat is er mis met de Amerikaanse politiecultuur en hoe is het zover gekomen? Daarover praten we met Amerikadeskundige Willem Post.
Dit bericht delen via:    

fragment.mp3
 
00:00/00:00
Posted in Laatste nieuws.