Het grote gevaar van cyber aanvallen + mijn interview over Oekraine Ned 1 Vandaag de Dag

Als kind vond ik het doodeng. Op woensdag middagen genoten wij eerste generatie televisiekinderen nog van de vrolijke clown Pipo, zijn lieve vrouw Mamalou en een olijke circusdirecteur die voortdurend op zoek was naar slagroom taartjes. Maar als het donker werd, mochten wij kijken naar de razend populaire serie ‘The Invisible Man’ die ons de stuipen op het lijf joeg. De voortvluchtige in de serie was onzichtbaar en kon ieder moment toeslaan. En natuurlijk beeld je je dan in dat zoiets ook in je eigen huis kon gebeuren.

Dat ‘onzichtbare man syndroom’ bekruipt mij nu opeens weer als ik achter mijn computer zit. Tot voor kort was die ‘Second World’ ook de ver van mijn bed show. Een vreemde digitale wereld immers waar computer nerds glorieerden en ik slechts bezoeker was. Alsof ik op reis was naar een andere wereld.

Inmiddels weet ik wel beter. Die werelden zijn verstrengeld. Er woedt in onze digitale wereld een totale oorlog, gevoerd door zware criminelen. Machtige bedrijven als grote banken en ook Sony en Target worden met virussen geïnfecteerd en hun data worden gestolen. Ik denk zelfs dat maatschappelijke sectoren binnenkort kunnen worden platgelegd. Denk aan onze energievoorziening die grotendeels gedigitaliseerd is maar ook aan de gezondheidszorg. Patiëntendossiers maar ook steeds meer medische handelingen zijn geheel of gedeeltelijk gedigitaliseerd. Internet criminelen infiltreren massaal in overheidsdiensten. De financiële schade bedraagt wereldwijd al vele, vele miljarden dollars.

Onze defensie komt ook in gevaar. De grens tussen traditionele en digitale defensie vervaagt. Moderne oorlogvoering vindt tegenwoordig voor een belangrijk gedeelte plaats achter de computer. Obama’s inzet van drones tegen terroristische doelen in de Afghaans-Pakistaanse grensgebieden en in landen als Jemen vindt plaats van achter de computer in de Amerikaanse staten Florida en Virginia.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Obama in zijn ‘State of the Union’ heeft opgeroepen veel meer in cyberveiligheid te investeren. Alert zijn ook! Ons ministerie van Veiligheid en Justitie komt met een nieuwe wet waarin een meldingsplicht van cyberaanvallen een belangrijk onderdeel is.

Het is duidelijk dat er vlot een groot gevoel van urgentie is ontstaan. In Den Haag praat op 16 en 17 april de wereld, lees vooral veel ministers van Buitenlandse zaken en deskundigen, over wat bedrijven en overheden gezamenlijk kunnen doen tegen deze totale digitale oorlog.

Vorig jaar ging de grote Nuclear Security Summit in het World Forum over nucleaire veiligheid. Maar deze top, ook in het Wolrd Forum, over digitale veiligheid is niet minder belangrijk. Overigens wordt een nucleair wapen ook digitaal gelanceerd.

In Den Haag moeten nieuwe afspraken worden gemaakt. Niet vergeten mag worden dat wanneer over overheden en bedrijven wordt gesproken individuele burgers als vanzelf ook centraal staan. Zo’n conferentie schreeuwt om een echte publiekscampagne. Naast de conferentie is er in het gebouw van ‘The Hague Security Delta’, het samenwerkingsverband van een paar honderd bedrijven en organisaties op het terrein van veiligheid, een kennisweek met tal van evenementen. Dat is een goed begin. Maar bestrijdt het cyberkwaad ook met een televisie- en digitale bewustwordings campagne! Roken is ongezond maar van een cyberaanval kun je ook ziek worden. Denk aan psychische en zelfs lichamelijke gevolgen als onze maatschappij door cybercriminelen wordt ontwricht. Uit angst voor imago schade verzwijgen veel bedrijven en overheden nu nog de werkelijke schade van deze aanvallen. Dat moet vlot afgelopen zijn. Ik stel voor dat er op de kortst mogelijk termijn subsidies komen voor ‘cyber ngo’s’ die als waakhonden fungeren tegen het cybergevaar. Voor u en voor mij. En uiteraard mooi als die ngo’s zich in Nederland vestigen. Worden we nog meer wijzer van zo’n ‘Global Conference on Cyberspace’ in april in Den Haag. Niks mis mee.

http://tvblik.nl/vandaag-de-dag/6-februari-2015

http://www.omroepwnl.nl/video/fragment/vandaag-de-dag-vrede__POMS_WNL_783614

 

Posted in Laatste nieuws.