2015 het jaar van Jeb en Hillary

Op het randje van 2014 vooruitblikken naar 2015 is aardig om te doen maar ook ‘tricky’, zeker als je tuurt naar het lange Amerikaanse verkiezingspad vol kuilen en plotselinge kronkels. Er kan nog zoveel onverwachts gebeuren. Maar op basis van wat we nu weten, zou het me niet verbazen als de tandem Jeb-Hillary veel in het nieuws zal komen. Natuurlijk, het komende jaar zullen ook andere presidentskandidaten zich aandienen. Van Ted Cruz aan de Republikeinse Teaparty zijde tot wellicht Elizabeth Warren op de linkervleugel van de Democratische partij.  Bij Elizabeth is dat niet zeker. De in korte tijd onder progressieve Democraten populaire senator Warren wordt voortdurend genoemd als potentiele kandidaat. Zij zegt (althans nu) geen presidentskandidaat te willen worden maar dat kan altijd veranderen. Toch is een positie als progressieve horzel in het vlees van de meer centristische Hillary voor Warren aantrekkelijk. Zo blijf je een machtsfactor van betekenis. Nu al merk je dat Hillary wat naar links opschuift. Zij heeft het vaak over inkomensongelijkheid en anders dan in de campagne van 2008 veel meer over gelijke vrouwenrechten. Hillary zal pas in de lente haar beslissing bekend maken, zo zeggen haar adviseurs. Maar het campagne-apparaat is er in feite al. En waarom zou zij zich nu al kandidaat stellen? Zij staat in de peilingen zo’n 60 procent voor op andere potentiele kandidaten.

Bij de Republikeinen zie ik toch kansen voor Jeb Bush. Het besef dat een echte Tea Party Republikein nooit het Witte Huis zal winnen, zal steeds meer doordringen bij de Republikeinen en dan kom je al gauw uit bij Jeb Bush of gouverneur Christie van New Jersey uit. De laatste heeft echter wel een flink schandaal aan zijn broek hangen. De conservatief Bush is wat gematigder als het gaat om immigratie verruiming en dat is zeker voor de belangrijke groep Hispanics belangrijk.

Het is allemaal koffiedik kijken. Peilingen zeggen nog weinig. Er zijn in de Amerikaanse geschiedenis veel voorbeelden van verrassingen. Van kandidaten die onbekend waren en toch plotseling kwamen boven drijven. Ik denk aan de ‘pindaboer’ Jimmy Carter, de onbekende en onervaren gouverneur Bill Clinton en de ook al onervaren senator Barack Obama. We zullen zien.

Ik wens u allen alvast een fascinerende campagne die gezien ook de voorverkiezingen in Iowa en New Hampshire januari 2016 in 2015 in volle hevigheid al zal beginnen. En bovenal een gezond en veilig 2015!

Posted in Laatste nieuws.