Kobani en de spanningen tussen Washington en Ankara + interview Een Vandaag (foto NBC)

Machtsfilosoof Machiavelli zou er zelfs zenuwachtig van worden. Onze wereld zit in een klem, een patstelling. De VS en grootmachten als Turkije, Rusland en China zitten niet op 1 lijn waar het ISIS betreft. Allen zouden toch belang bij stabiliteit moeten hebben. Maar de diverse actoren raken verstrikt in een ingewikkeld web van machtsbelangen, religieuze en etnische sentimenten. Het leidt er allemaal toe dat er verschillende conclusies worden getrokken. Zo wil Turkije zich vooral richten op de strijd tegen de Syrische president Assad en niet de Koerden steunen terwijl de Amerikanen juist de strijd tegen ISIS tot topprioriteit hebben benoemd en juist wel de Koerden willen steunen. Hoe je het wendt of keert, de uiteindelijke oplossing moet uiteindelijk komen van de Veiligheidsraad, al ‘gokken’ de Amerikanen met name op korte termijn op een regionale oplossing. In het interview hieronder ga ik daar verder op in. Wat R2P betreft, natuurlijk de Veiligheidsraad moet akkoord gaan met militaire interventies maar de Algemene Vergadering heeft in ieder geval ook een verantwoordelijkheid in deze. (Kunt u fragment hieronder niet openen, klik dan op www.eenvandaag.nl en zie onder ‘Kobani: Waarom grijpt Turkse leger niet in?’

Kobani: waarom grijpt Turkse leger niet in?

00:00
00:00
08:53

De Turkse President Erdoğan beweerde een aantal dagen terug nog dat de Syrische grensstad Kobani nooit zal vallen. De Turken zouden dat niet toestaan.

Gisteren was Erdoğan er als de kippen bij om te melden dat Kobani bijna was gevallen. En het Turkse leger? Het staat erbij en kijkt ernaar.

Waarom doen de Turken er niets aan? Waarom kwam Erdogan op zijn eerdere woorden terug? Willem Post, Amerikadeskundige van Instituut Clingendael weet van de hoed en de rand.

Posted in Laatste nieuws.