Jackie Kennedy blijft ondanks onthullingen onaantastbaar + mijn interview met Radio Een Vandaag

Mythes kun je bestrijden met nieuws over onthullingen maar ze blijven onaantastbaar. Dat is inherent aan een mythisch beeld. Neem Jacqueline Kennedy: het maagdelijke, onbedorven en onaantastbare symbool van Camelot, het sprookjeshof in Washington. Het Witte Huis kende dankzij Jackie met haar Jackie Look een heuse culturele renaissance. Jackie met haar Franse voorouders en sinds haar verblijf op de Sorbonne in Parijs bracht de grandeur van Parijs het Witte Huis binnen. Artiesten zoals Pablo Casals traden op tijdens de talloze Witte Huis concerten. Het Louvre gaf bij hoge uitzondering de Mona Lisa in bruikleen. In tegenstelling tot JFK die “outgoing” was en waar al vlot na zijn dood allerlei buitenechtelijke escpades van bekend werden, bleef Jackie “Saint Jackie”. Tot deze zomer want in het boek “Jacqueline Kennedy Onassis: A life beyond her wildest dreams’ schrijven de auteurs Darwin Porter en Danforth Prince over een hele reeks van liefdesavonturen van Jackie. Op de lijst staan onder meer de beide andere broers Kennedy, Marlon Brando, Rudolf Noerejev, Frank Sinatra, Warren Beatty en Gianni Angenlli. Met de FIATbaas bracht zij de zomer van 1962 aan de Italiaanse Amalafi kust. Het boek onthult ook dat vanwege de weinige aandacht die zij kreeg van haar man, Jackie de eerste First Lady zou zijn geweest die vast van plan was te scheiden van de president. Totdat de moord in Dallas deze plannen doorkruiste. Wij maken dus kennis met een totaal andere op seks beluste Jacqueline Kennedy. Het boek is gebaseerd op gesprekken met meer dan duizend mensen die de Kennedy’s gekend hebben. Echte bewijzen zijn er niet. Dit boek zal ongetwijfeld goed verkocht worden. maar nogmaals, de mythe blijft onaantastbaar. Daar ben ik van overtuigd.

Boek toont onbekend beeld van Jackie Kennedy

00:00
08:47

Het boek Jacqueline Kennedy Onassis: A life beyond her wildest dreams toont een beeld van de Amerikaanse presidentsvrouw waar we nog niet mee bekend waren. Jackie heeft volgens het boek meerdere affaires gehad, net als haar man, toenmalig president John F. Kennedy.

Wat voor huwelijk was dit? En wat zegt dit over het imago van de vrouw die ooit als onbevlekt en onbereikbaar bekend stond? Amerika-deskundige Willem Post van Instituut Clingendael schreef ooit het eerste Nederlandse boek over de Kennedy’s en is te gast bij Radio EenVandaag.

Posted in Laatste nieuws.