Laatste update. Waarom zijn de mensen in Ferguson zo boos?

Rellen Ferguson gaan door

00:00
09:26

Plunderingen, demonstraties en heel veel traangas: de rust is alles behalve teruggekeerd in het Amerikaanse plaatsje Ferguson. Het is nu ruim een week geleden dat een 18-jarige ongewapende zwarte jongen in het stadje in Missouri door een politieagend werd doodgeschoten.

Door de dood van Michael Brown is Amerika in rep en roer. Obama moest zijn vakantie afbreken, een beroemde patholoog is ingeschakeld en de Nationale Garde komt naar Ferguson. Bij ons Amerika-kenner Willem Post.

Update: familie heeft eigen autopsie laten uitvoeren door dr. Baden die geldt als zeer ervaren. Hij heeft in overheidsdienst (NY) tienduizenden autopsies gedaan en ook die van John F. Kennedy en Martin Luther King bestudeerd. Hij concludeert dat er minstens zes keer is geschoten. Niet zoals eerder aangenomen van achteren maar van voren. Voorlopige conclusie van Baden is dat er duidelijk excessief politie geweld heeft plaats gevonden. De landelijke overheid voert nog een derde autopsie uit. De lokale autoriteiten hebben de eerste uitgevoerd. Verwarring nu nog weer groter. President Obama is eerder terug van vakantie gekomen vanwege o.a. situatie Ferguson. Zeer ongebruikelijk dat een prsient zijn vakantie afbreekt. Vannacht opnieuw zeer onrustig. Er is weer traangas gebruikt.

Update: minister van Justitie Eric Holder heeft besloten tot een tweede maar nu federale autopsie op het lichaam van Michael Brown ‘vanwege bijzondere omstandigheden.’  De eerste autopsie had niet uitgewezen hoeveel kogels er zijn afgevuurd. Tot de uitslag bekend is, wil de familie de begrafenis uitstellen. De regering-Obama laat hiermee zien hoe serieus het de zaak opneemt. Maar roept natuurlijk ook vraagtekens op.

Even wat redenen op een rijtje:

1. Michael Brown was ongewapend. Bevestigd door politie.

2. Veel wijst op een kogelregen. De meeste getuigen spreken van 6 tot 10 kogels. De politie-commandant geeft aan dat er sprake is van “a couple of bullets”.

3. Brown wordt door familie en vrienden geportretteerd als een diep gelovige, zachtaardige jonge man. Maar vrijdag werd Brown door de politie getoond in een video-opname als dader van een winkeloverval vlak voor de confrontatie met de politie-agent die hem doodschoot. Demonstranten zien hierin een poging om hem te beschadigen. Bovendien vinden zij de video-opname niet duidelijk.

4. Politie-optreden was over de top. Ferguson werd al gauw een ‘war zone’ met honden, gepantserde wagens en agenten in oorlogsuitrusting. Wat hier mee speelt is de al jarenlange ontwikkeling van militarisering van de politie. Op basis van o.a. het 1033 programma van de landelijke overheid hebben nu al 8000 politiekkorpsen, inclusief die van Ferguson, de beschikking over overtollig wapenspul uit Irak en Afghanistan. Vanwege de War on Drugs, schoolschietpartijen en de War on Terror is de politie-agent niet louter meer “de oom agent die rust en vrede moet bewaren in buurten’ maar steeds vaker een “actor” in gewelddadige omstandigheden.

5. In Ferguson is armoede. Een vijfde van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Hoge werkloosheid ook onder jongeren. Er waren al eerder raciale spanningen. O.a. op de middelbare school waar een conflict was met de blanke directeur. Van de 53 politie-agenten zijn er 50 blank. In Noord-St Louis is als het ware nog segregratie. Stricte scheiding tussen blank en zwart.  Naam van de blanke politie-agent die schoot werd vrijdag pas vrij gegeven.

 

 

 

Posted in Laatste nieuws.