Super Tuesday

Dat klinkt als een reclame slogan rechtstreeks uit het Amerikaanse winkelparadijs. De consument kan zijn koopjes doen. Noem het in dit geval politiek winkelen. Die Amerikaanse verkiezingscampagnes krijgen steeds meer het karakter van politieke marketing. In een land zonder echte partijprogramma’s en een ‘personality’ cultus in de media is het uiteindelijk vooral, net als bij het echte winkelen, de aanbieder die z’n slag slaat. Niet verwonderlijk dus dat een zakenman-marketeer als Donald Trump momenteel de meeste winst maakt. Zonder ook maar enige inhoud te etaleren betovert hij het publiek.
Hij maakt optimaal misbruik van economische onzekerheid en angstgevoelens ten aanzien van het internationale terrorisme. Hij belooft de mooiste ‘koopjes’: een muur die door Mexico wordt betaald, extreme belastingverlaging waar niemand voor hoeft te betalen en banen, heel veel banen door ‘gratis’ ruzie te maken met landen als China. En de Europeanen, die zielige schepselen die moeten leven in een verloren werelddeel vanwege de destructieve massa-immigratie uit Aziè? Die moeten het vooral zelf maar uitzoeken op veiligeheidsgebied. Alsof de Verenigde Staten geen veiligheidsbelangen hebben in een regio waar Rusland de grenzen oprekt. Sterker nog, deze Trump heeft een wereldbeeld waarin krachtige leiders als hijzelf en Poetin voortaan goede deals kunnen sluiten. Jammer dat Gadaffi en Saddam Hussein niet meer leven. Krachtige leiders begrijpen elkaar.
De opiniepeilingen wijzen dinsdag op een grote winst van Trump. De burges zijn zo ‘fed up’ vanwege de vast gelopen politieke machine in Washington, en het krachteloze establishment dat daarbij hoort, dat Trump onder zowat alle bevolkingsgroepen goed scoort. Maar wie de cijfers analyseert, constateert dat zijn sterkste aanhang zich bevindt onder de slecht opgeleide, oudere blanken van het kleinsteedse Amerika in met name het zuiden van de Verenigde Staten. Deze in mentale zin weinig weerbare kiezers kunnen het minst weerstand bieden aan zijn ‘bulldozer’ standpunten. Trump belooft immers politiek Washington geheel plat te branden en op de allerkortste termijn een als vanouds glorieus Amerika ‘zoals we dat van voeger kennen’ te kunnen presenteren.
Trump zal wel winnen in de zuidelijke staten Arkansas, Alabama, Georgia en Tennesssee.
Gunstig voor hem is dat tegenstanders als Cruz, Rubio, Castro en Kasich de oppositie stem op dit moment nog verdelen.
Succes kleeft aan. Geeft Trump de Big Mo. Nu nog lijkt hij onoverwinnelijk. En bedenk wel dat populistische erupties a la die van communistenjager Joseph McCarthy uit de jaren vijfig, doorgaans een flinke tijd kunnen aanhouden.
Toch is hij niet op alle fronten onoverwinnelijk. De Texaans senator Ted Cruz heeft nog steeds een goede kans zijn eigen staat te winnen en dat levert veel gedelegeerden op. Ook Marco Rubio is nog niet uitgeschakeld. Tot 15 maart worden de gedelegeerden proportioneel verdeeld en als Rubio in de verschillende Super Tuesday staten de achterstand beperkt of in ieder geval rond de 20 procent scoort, blijft hij behoorlijk wat gedelegeerden bijeen sprokkelen. Dan wordt 15 maart de grote dag want op die datum is Florida aan de beurt. Wint Rubio zijn thuisstaat, dan krijgt hij met opeens een ‘winner takes all’ formule alle gedelegeerden toebedeeld.
Cruciaal is dat de komende weken andere Republikeinse kandidaten een gesloten front vormen. Kasich, Carson en liefst ook Cruz moeten zich terugtrekken. En Jeb Bush moet Rubio publiekelijk ondersteunen. Dat is allemaal nog zeer de vraag. Maar om te voorkomen dat een gevaarlijke gek als Trump die zegt door God gezonden te zijn en die zijn standpunten voortdurend verandert de Republikeinse nominatie wint, moet het gezonde verstand zegevieren. Het prestige van Amerika en uiteindelijk ook de veiligheid van de wereld staat op het spel. Overigens, die kwalificatie ‘gek’ is zeer op zijn plaats. Het woordenboek geeft aan dat iemand die gek is gedurende langere tijd vreemd gedrag voorkomt. In die zin is Trump gek, beter gezegd erg gek. Zo iemand mag het belangrijkste politieke ambt op aarde niet bekleden wat mij betreft. Geef afstand nemen van de Ku Klux Klan is nu weer een laatste rel. Trump zegt nu dat hij de vraag van de CNN journalist hierover niet goed verstaan heeft. Tja. Op naar het volgende schandaal. De Amerikaanse politieke cultuur kent vele populistische erupties maar deze ‘Trump one’ is wel een hele heftige.

Posted in Laatste nieuws.