Bericht uit een bloemenzaak in New Hampshire plus de afgang voor Marco Rubio.

Ploegend door de sneeuw valt me hier het meeste op dat de trotse inwoners hun ‘stem’ verantwoordelijkheid zeer serieus nemen. Dus ook wel logisch, en zeker met zoveel kandidaten nog in de race, dat maar liefst 35 % van de kiezers nog geen keuze gemaakt hebben. De burgers van de ‘Granite State’ moeten welhaast een voor een veroverd worden.

Gisteren ontmoette onze groep Nederlandse White House Watchers in een lege bleoemenzaak de oud-gouverneur van Arkansas David Pryor met echtgenote. De oude heer Pryor was de voorganger als gouverneur van Bill Clinton en voert nu campagne voor Hillary. Hij was ook senator en Congreslid. Een klein half uur waren zij in gesprek met de twee jonge verkoopsters achter de balie. Eigenlijk ‘Sanders meisjes’ maar ze luisterden braaf toen mevrouw Pryor zei dat zij nog niet geboren waren toen Hillary al vocht voor vrouwen- en kinderrechten. “Geef haar alsjeblieft een “second look”, wij steken onze handen voor Hillary in het vuur. Wij kennen de echte Hillary. Ze is zo geweldig. Ze zal ook voor jullie vechten.” De Pryors zijn, zoals zij zelf glimlachend zeggen, met 88 vrijwilligers uit Arkansas op ‘the antique tour for Hillary’.  Het sympathieke echtpaar hebben wij arm-in-arm vanwege het gladde ijs op straat nog even begeleid naar de volgende winkel in het pittoreske plaatsje Exeter.

We zullen zien of de meisjes luisteren. Hoewel wij in het Verizon stadion in Manchester luisterden naar een uitstekende speech van Hillary is de authentieke Sanders hier wel erg populair. Het verlies klein houden, zo luidt het parool vanuit het Hillary kamp. En dan naar het zuiden waar hij minder populair is en Hillary meer kansen heeft. Ik geef Hillary beslist de meeste kans maar Sanders en de FBI inzake emailgate zullen het har nog knap lastig maken.

En dan de Republikeinen. Wij ontmoetten John Kasich die even uit zijn verkiezingsbus stapte en met allerlei gematigde standpunten vooral de vele ‘independent’ en gematigde kiezers probeert aan te spreken. Dat lukt hem steeds beter. Hij maakte veel indruk op onze groep. Maar ja, wij zijn Nederlanders. Onze mening is hier onbelangrijk. Wij observeren ‘first and for all’. Nou ja, onbelangrijk? Mensen zijn best nieuwsgierig waarom wij hier zijn. Ze zijn trots dat hun staat zoveel aandacht krijgt.

Mijn belangrijkste waarneming was de afgang van gladjanus Marco Rubio die door ‘openbaar aanklager’ Chris Christie door de gehaktmolen werd gehaald. Dodelijk was de opmerking van Christie dat Rubio alleen maar one-liners van 25 secondes kan uitspreken en helemaal niets heeft gepresenteerd in het praathuis van het Congres. Rubio was als een bokser die knock-out werd geslagen.

Vanmiddag bezoeken we een Trump rally. Trump deed het goed in het debat. Hij werd niet echt aangevallen terwijl een van zijn grote concurrenten Marco Rubio dus werd ‘gestopt’ in zijn opmars. Nog drie dagen te gaan.

Veel is nog onvoorspelbaar. Trump en Sanders zullen hier vast goed scoren, durf ik wel te voorspellen. Kasich en wellicht ook Bush en Christie kunnen het nog wel aardig doen hier. Maar de druk op wie van het establishment de strijd aan gaat tegen Cruz, sterk in het zuiden!, en Trump is nog nier duidelijk. Marco brak uit in de peilingen maar de gouverneurs komen weer wat terug. Ik sluit mijn computer, gauw naar de Trump rally in Plymouth New Hampshire. En oh ja, morgen interview in de Portsmouth Herald over hoe wij Nederlanders aan kijken tegen de New Hampshire primary.. Ben benieuwd en ik hou u uiteraard op de hoogte.

Posted in Laatste nieuws.