New Hampshire kan ook nu weer voor verrassingen zorgen

“Wat Trump niet durft, durven wij wel”

Peilers kunnen voorspellen wat ze willen maar zitten er met name in deze staat vaak naast. Maar liefst 42 procent van de kiezers is ‘onafhankelijk’ en mag kiezen mee te doen met de Republikeinse of Democratische primary. Een onvoorspelbare factor dus. Een derde deel van de kiezers zegt nu nog geen voorkeur te hebben. Dat kan zelfs Hillary redden die in de peilingen al lange tijd een grote achterstand op Bernie Sanders heeft. In 2008 stond Obama een week voor de primary meer dan 10 procent voor om uiteindelijk toch van Hillary te verliezen. Ik moet zeggen dat Sanders nu wel de ‘Big Mo’ heeft oftewel de wind in de zeilen. Tijdens het debat gisteren was hij op dreef door Hillary een ‘kind van Wallstreet’ te noemen. Zij nam immers ook grote bedragen voor spreekbeurten aan van Goldman Sachs, al beet zij als door een wesp gestoken terug nog nooit een standpunt te hebben veranderd vanwege sponsoring door grote bedrijven. Het was duidelijk dat Sanders onder haar huid was gekropen zoals Trump regelmaat bij met name arme Jeb Bush doet. Sanders profiteert er van dat in de primaries de meer bevlogen kiezers opkomen. Bij de Democraten de progressieve liberals dus.

Bij de Republikeinen staat Trump nog fier bovenaan. Maar de grote vraag is of de trotse inwoners van New Hampshire het pikken dat Trump nauwelijks mee doet met het van deur tot deur gaan. Men is hier nu eenmaal gewend dat kandidaten tot het uiterste gaan om burgers te overtuigen van al het goede wat zij in petto hebben. De kandidaten hebben al tussen de 150 en 200 bezoeken per persoon afgelegd. Behalve Trump. Hij heeft slechts 42 maal de Granite State aangedaan. En vandaag heeft hij een event afgezegd omdat het sneeuwt. Beetje slapjes.

Marco Rubio loopt nu op hem in en laat Ted Cruz iets achter zich. Een tweede plaats dicht bij Trump kan hem veel glans geven en dan neemt de druk op establishment kandidaten als Christie, Kasich en Bush sterk toe om de handschoen in de ring te gooien. Maar ook zij beseffen dat in New Hamsphire ‘last minute’ verrassingen mogelijk zijn. Jeb Bush heeft nu zelfs zijn oude moeder in gezet om te helpen. Eindelijk heeft hij in New Hampshire de 10 procent bereikt maar hij zal daar dinsdag flink overheen moeten om de wind in de zeilen te krijgen richting de derde staat South Carolina die op 20 februari een primary houdt. Daar zal ook de in Republikeinse kringen steeds populairder wordende George W. Bush campagne voor Jeb gaan voeren. Heeft wel iets menselijks. Als succes steeds maar weer uitblijft en falen dreigt, keer je je tot je familie. Maar het is niet een echt sterk gebaar. Uiteraard heeft Donald Trump Jeb al voor slap moederskindje uitgemaakt.

Maar dit soort simpele beelden is aan de doorgaans zeer goed geïnformeerde kiezers van New Hampshire vaak niet echt besteed. Met onze groep White House Watchers, de eerste internationale groep die sinds 2004 New Hampshire bezoekt, rijden we deze prachtige staat door. Besneeuwde bossen en bevroren rivieren. Kleine stadjes en dorpjes. Maar wat een politiek sprookje is met bijbehorend betoverend landschap kan opeens veranderen in een nachtmerrie waar verliezers het donkere bos worden ingestuurd en de winnaars op een troon worden gehesen. Onze Nederlandse White House Watchers worden al wat gespannen. Je ziet het op hun gezichten. Je merkt het aan de discussies. “Wij willen de kandidaten zien, horen en als het kan even met ze spreken. We kunnen niet wachten”, klinkt het collectief. Vanavond misschien al. Als de sneeuw het toelaat. Wat Trump niet durft, durven wij wel, zo zeggen ze stoer. Stoere mannen zijn het. Vanavond oin hun grote verkieizngsbus op zoek naar een townhall meeting met … Hillary. Meneer Trump moet nog maar even wachten voordat hij de hand mag schudden van White House Watcher Leo en al die anderen uit onze groep. Heerlijk om hier onze politieke dorst te lessen.

 

Laatste bericht: Chris Christie zakt in de peilingen. Iets minder druk op ‘Establishment Lane’.

Posted in Laatste nieuws.